El teu blog de Linux en català

Programes de telefonia VoIP lliures

Si Skype és actualment el programa de telefonia VoIP que més es fa servir, no és precisament per les seues característiques, sinó més bé perquè va ser el primer programa que d’una forma senzilla va oferir aquest tipus de tecnologia al públic general.

El problema de l’Skype és que fa servir un protocol privatiu que, ara per ara, fa impossible poder comunicar-se amb programes lliures de telefonia per VoIP. De fet, només Skype i dos o tres programes més poden fer servir aquest protocol, cosa que suposa un monopoli ja que Skype no només imposa el seu programari tancant l’accés a altres clients de VoIP, sinó que a més, tot i que té versió per a GNU/Linux, fer-lo servir implica haver de tindre Windows o Mac (ja que la versió per a GNU/Linux és molt trista).

Ara bé, per parlar amb altra gent per VoIP necessitem Skype?. La resposta és clara: NO. Existeixen diversos clients lliures de telefonia VoIP. Els usuaris d’Ubuntu poden trobar-ne un directament a Aplicacions-> Internet-> Telèfon per programari Ekiga (que permet fer servir la càmera web, cosa que l’Skype estable per a GNU/Linux no):

També es pot trobar el projecte Gizmo, un altre client de missatgeria instantània de text i veu que connecta amb les xarxes telefònica terrestre. Les trucades de Gizmo a Gizmo són de bades i les que són mitjançant la xarxa telefònica són de pagament. El seu principal avantatge resideix en el seu estàndard SIP compatible amb moltes aplicacions i dispositius que en són compatibles i és multiplataforma.

Un dels programes més interessants d’aquest tipus que es pot trobar a GNU/Linux que també és multiplataforma és el Wengophone: ofereix vídeotelefonia, trucades a telèfons fixes, enviament de missatges de text a mòbils i conferències, a més de transferència de fitxers i possibilitat de xifrar les comunicacions.

L’entrada de Wengophone al món dels clients VoIP ha suposat un canvi important: ja no hi ha la complicació dels ports o la manipulació del tallafocs ja que funciona fet servir un “túnel” http i a més ofereix tot un seguit de característiques que el fan el més complet -a més de tindre un disseny prou atractiu-.

A GNU/Linux s’hi poden trobar molts més clients: el KPhone SI i el Linphone, uns clients que no es mostren del tot funcionals ja que són inestables. També es pot trobar el Twinkle, un client potser en excés personalitzable (cosa que el fa complicat) i que només permet l’intercanvi de veu -res de missatges i molt menys de vídeo-.

  • PellRoja on 24 de desembre de 2007 at 13:29

  Reply

  això que pot trucar a fixes per 0€ és conya no?

  • Pau on 24 de desembre de 2007 at 13:46

  Reply

  Prova-ho tu mateix.

  • guillem on 24 de desembre de 2007 at 22:05

  Reply

  jo ho acabo de probar i em fica: Incuficient credit

  com ho has aconseguit Pau?

  • Pau on 25 de desembre de 2007 at 10:52

  Reply

  Això amb l’skype?. Doncs senzill: Obres el programa, a la part de sota posa “call ordinary phones”. On posa “international”, selecciones “Spain”. I després marques el número i li dones al botó verd de baix a la dreta. Jo he cridat a ma casa i ha funcionat…

  • Pau on 25 de desembre de 2007 at 14:36

  Reply

  Encara no ho he provat del tot, però em pense que teniu raó. He rebut un correu dels d’skype dient “fes la teua primera trucada de forma gratuïta”. Potser és per això que em deixa fer la trucada: perquè és la primera.
  Ho acabe de provar ara, i ja no em deixa. Així que editaré l’article.

  • guillem on 25 de desembre de 2007 at 20:30

  Reply

  D’acord! Ja m’extranyava, però gràcies per compravar-ho, i com no, molt bon nadal! fins aviat!

  • Pau on 25 de desembre de 2007 at 22:34

  Reply

  Igualment!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.