El teu blog de Linux en català

GRUB i l'arrencada del sistema

Avui volem fer una mica de didàctica. Aquest és el primer article de tota una sèrie d’articles sobre qüestions bàsiques que un usuari bàsic hauria de conèixer. No estem parlant de programació, i molt menys de veure les entranyes a GNU/Linux. Per fer una analogia, allò que veurem ací serà com saber canviar una bombeta quan s’ha fos, tornar a engegar els ploms o qualsevol tasca bàsica que a casa hem de saber per no “viure a l’obscuritat”.

Doncs bé, el GRUB, com molts ja en sabeu, és el programa que ens permet triar entre Windows, Linux o Mac (o qualsevol altre sistema operatiu) quan s’inicia l’ordinador. No hem de saber com funciona internament el GRUB, només configurar-lo de forma bàsica.

 • El fitxer de configuració

Segons la distribució, el fitxer de configuració pot tindre un nom o un altre, però gairebé sempre serà menu.lst (per exemple, Ubuntu, OpenSUSE) o grub.conf (per exemple, Gentoo). Tots dos sempre es troben a la ruta:
/boot/grub/menu.lst
/boot/grub/grub.conf

Si obriu el fitxer (requereix privilegis de superusuari), normalment trobareu moltes línies explicatives (que no serveixen per a molt). La part important es troba generalment al final, i fa referència als sistemes que es poden triar al menú del GRUB. Hi ha altres paràmetres interessants que es pot trobar a dins:

default 0
timeout 3
hiddenmenu

Aquestes tres opcions (les trobareu disperses al llarg del fitxer) indiquen: default és el sistema que s’inicia per defecte (0 serà el primer de la llista, 1 el segon, etc.); timeout és el temps que es mostrarà actiu el menú fins que s’inicie el sistema per defecte en cas que no es prema cap tecla i finalment està l’opció hiddenmenu que normalment té una # davant per tal de no activar-ho. Si lleveu aquesta #, llavors en iniciar-se l’ordinador no ens mostrarà el menú del GRUB, sinó que directament s’iniciarà el sistema per defecte (bé, realment ens donarà dos segons per prémer Esc si volem entrar al menú).

Per altra part, tindrem el llistat de sistemes operatius, serà una cosa com aquesta:
title Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=c6adadb4-8d50-4434-9a40-c5a76fb04021 ro quiet splash locale=ca_ES
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
quiet
##
title Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic (recovery mode)
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=c6adadb4-8d50-4434-9a40-c5a76fb04021 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
##
title Ubuntu 7.10, memtest86+
root (hd0,3)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
##
title Windows
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

Si us fixeu, allò que nosaltres veiem al menú del GRUB en iniciar-se l’ordinador és el que posa al costat de la línia title, la resta són els paràmetres necessaris per poder iniciar l’ordinador. En aquest cas, estem veient el llistat que Ubuntu deixa per defecte una vegada que s’instal·la a un sistema on ja hi havia el Windows. Realment els punts interessants són el primer i l’últim. El segon fa referència a l’inici en mode consola, on s’entra com a superusuari. El tercer és prova de memòria, cosa que mai he fet servir. Jo normalment sempre lleve aquesta tercera línia.

Si voleu canviar el títol de qualsevol de les línies, només heu de… canviar-ho i posar allò que vulgueu. Jo, per exemple, a les escoles sempre pose “Microsoft Ruindous” al punt que es refereix a Microsoft.

La segona línia, on posa root (hdx,y) fa referència al disc dur i partició on es troba instal·lat el sistema operatiu que s’arrencarà. Hi ha un problema amb algunes versions d’Ubuntu, que cada vegada que actualitzen el kernel, es carreguen el GRUB i el renicialitzen de forma que es perd la línia referent al windows. Per això mai està de més tindre una còpia del fitxer menu.lst (o grub.conf) per afegir la línia en cas que aquesta siga suprimida per alguna actualització mal feta. Aquestes actualitzacions de vegades també deixen referències a kernels anteriors. Si els nous kernels ja funcionen, només cal eliminar les línies antigues (sempre acabarem deixant Ubuntu, Ubuntu en mode a prova d’errors i el Windows).

I això és el GRUB a nivell bàsic. Simplement és important saber on es troba el fitxer de configuració per identificar les entrades al menú i poder configurar-lo bàsicament. Podeu trobar més informació sobre el GRUB als següents enllaços:

3 comments

  • PellRoja on 24 de novembre de 2007 at 20:54

  Reply

  bons article. Perfecte per els iniciats. I una bona manera de repassar i aprendre coses que no sabies. En farás més? poden ser molt utils 😉

  • Pau on 24 de novembre de 2007 at 21:02

  Reply

  Doncs eixa és la idea, tractar els fitxers bàsics de configuració: xorg.conf, fstab, sources.list i altres que vagen eixint…

  • Aljullu on 24 de novembre de 2007 at 21:14

  Reply

  Molt bo pels que no en sabem gaire (per no dir gens)!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.