El teu blog de Linux en català

Mozilla Prism

Mozilla Prism és una nova aplicació de Mozilla que bàsicament el que fa és convertir en aplicacions les pàgines web fent servir XUL com a eina per fer aquest tipus de “refracció”.

La finalitat és convertir les aplicacions en línia en eines fora de línia, traslladant aquestes aplicacions i serveis web a l’escriptori sense cap pèrdua de funcionalitats. Aquesta idea sembla que ja la va començar Google amb Google Gears.

Tot i que puga semblar poc útil en principi, té moltes possibilitats. Prism és una finestra del firefox, sense la possibilitat de canviar l’URL ni cap altra opció del navegador. Fent servir el seu motor, l’aplicació web s’embeu a dins del Prism i l’usuari té la impressió que està treballant directament al seu ordinador com si l’aplicació també s’hi trobara a dins.

La qüestió és quines aplicacions web funcionen fent servir aquest sistema entre les que podem trobar Gmail, Google Calendar, Google Docs, Google Analytics, Google Reader, Facebook, Twitter, Yahoo! Mail, Meebo i Bloglines, a més d’altres que podeu veure al llistat de Mozilla. Heu de pensar en les possibilitats que això ofereix: si s’aconsegueix fer servir totes aquestes aplicacions web que ara ens ofereixen editar vídeo, fotografies, sentir música, programar… arribarà un moment al qual no necessitarem les eines al nostre ordinador.

Ja tenim versions per a GNU/Linux, Windows i Mac (en principi només hi havia versió per a Windows). Al FirefoxCAT l’han estat provant i la impressió sembla que ha estat prou bona.

  • xadap on 11 de novembre de 2007 at 18:08

  Reply

  i acceptarem una aplicació privativa a internet quan prediquem llibertat a l’escriptori?

  • Pau on 11 de novembre de 2007 at 18:43

  Reply

  Jo, evidentment, no. Però segur que hi ha d’altres que sí ho faran… cadascú és “lliure” de fer allò que vulga.

  La veritat és que la gran majoria d’aplicacions web són privatives.

  • Arnau on 11 de novembre de 2007 at 23:46

  Reply

  Molt GNU/linux i tots acabem utilitzant gMail… ens ho hem de plantejar!

  • david on 3 d'abril de 2008 at 17:19

  Reply

  Doncs jo prefereixo utilitzar gMail que Hotmail, no sé tu, jeje.

  • Pau on 3 d'abril de 2008 at 19:04

  Reply

  I jo…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.