El teu blog de Linux en català

Ubuntu 7.10 'Gutsy Gibbon', ja la tenim!!

Fa uns moments ja està disponible la nova i esperada versió d’Ubuntu 7.10 amb nom ‘Gutsy Gibbon’. Primer que res, cal dir que els dies de llançament els servidors es col·lapsen, així que heu de tindre paciència. Us recomanem que feu servir el servidor principal en lloc dels servidors d’Espanya ja que aquests últims han deixat de funcionar a primeres hores del matí.

Què ens du de nou aquesta nova versió?. Doncs tot i que l’aspecte gairebé no ha canviat, l’escriptori d’Ubuntu ha evolucionat una mica més per facilitar a la gent el seu ús afegint, per exemple, un cercador ràpid d’escriptori i un applet que permet fer canvi ràpid entre usuaris.

Una de les característiques que més criden l’atenció és que si l’instal·leu per primera vegada, quan executeu el firefox i trobeu una pàgina a la qual necessiteu el plugin de flash, us apareixerà una finestra demanant-vos si voleu instal·lar el GNASH o la versió FLASH d’Adobe.

Una altra novetat que va cridar molt l’atenció el dia que vam saber d’ella és el nou GUI per a la configuració de les targetes gràfiques que, a més, funciona en cas que les X no es puguen iniciar (mai més apareixerà la pantalla blava informant-nos que no s’ha pogut carregar l’entorn gràfic). Tot i així, cal dir que durant aquests dos darrers mesos l’he provat i no m’ha arribat a convèncer, però és una bona novetat.

La detecció d’impressores ara és impressionant: només cal connectar la impressora i el sistema directament la reconeixerà i la deixarà a punt:

Altres novetats d’aquesta versió són el suport complet per a escriptura a particions NTFS (amb ntfs-3g), una millora en la gestió de l’energia gràcies al nou kernel, possibilitat de fer una instal·lació encriptada (de la qual ja us hem fet una guia), el Compiz Fusion per defecte i funcionant molt bé (molt millor que Compiz a Feisty) i d’altres novetats que vosaltres mateixos descobrireu.

Podeu descarregar la nova versió dels servidors oficials o bé actualitzar la vostra versió d’Ubuntu Feisty a Gutsy només executant des de consola (recordeu que és recomanable que canvieu el servidor a Sistema->Administració->Fonts de programari ja que el servidor d’Espanya està saturat):
sudo update-manager -d

Podeu demanar cd’s d’Ubuntu des del Shipit, com sempre. Aquesta vegada només podem demanar 2 cd’s com a molt. Ara toca gaudir d’aquesta nova versió. Per descomptat, amb Ubuntu també s’han publicat KUbuntu, EdUbuntu, XUbuntu i UbuntuStudio.

  • Alex on 18 d'octubre de 2007 at 09:41

  Reply

  He escrit una petita guia de postinstal.lació, per si a algú li pot fer servei:

  http://www.xtec.net/~acastan/ubuntu/index.html

  • Pau on 18 d'octubre de 2007 at 09:57

  Reply

  Molt bona guia!! No en faràs traducció al català? (o, en tot cas, ens permets fer la traducció i posar-la al wiki?)

  • Alex on 18 d'octubre de 2007 at 11:54

  Reply

  Hola,

  m’alegro si a algú li ha pogut fer servei.

  Ara mateix tinc molta feina preparant apunts pels meus alumnes i no tinc temps per traduir-la, però si algú la vol traduir o aprofitar trosets doncs endavant. Per això està.

  En qualsevol us o modificació no cal que citeu en meu nom. Lo de la llicència de documentació libre només
  ho poso per a que la gent sàpiga que existeixen aquest tipus de llicències.

  • Pau on 18 d'octubre de 2007 at 11:59

  Reply

  Doncs gràcies!! A veure si aquesta nit puc traduir-la.

  SAluT!

  • Aljullu on 18 d'octubre de 2007 at 14:41

  Reply

  Jo me’l biaxaré demà, a veure si els servidors funcionen.

  PD: No sé si preguntar-ho al fòrum o aquí. Instal·lare l’Ubuntu en una nova partició, quin tipus de partició ha de ser? Gràcies.

  • Pau on 18 d'octubre de 2007 at 16:50

  Reply

  No cal que siga “de cap tipus concret”. El que has de fer és deixar un espai lliure (pots fer-ho o bé amb el partition magic des del windows o des del mateix gestor de particions gparted que conté el livecd).

  Després, a l’hora d’instal·lar-la, li dius que faça servir eixa partició o bé, passes a mode manual i crees les particions swap i /. És senzill fer-ho, tot i que sone complicat. Només has de preguntar-nos qualsevol dubte que t’isca.

  • Aljullu on 18 d'octubre de 2007 at 17:37

  Reply

  Bé, ja he començat a descarregar-me’l, demà a la tarda l’instal·laré.

  O sigui no importa que la partició sigui ext3, ext2, fat16, fat32, linux-swap, ntfs…?

  • Pau on 18 d'octubre de 2007 at 17:58

  Reply

  Sí, sí que importa. La partició és recomanable que siga ext3. No pots instal·lar-lo en una partició ntfs o fat.

  La partició swap és linux-swap, no té més històries. En canvi, partició /, ha d’estar en ext2-3, reiserfs o d’altres sistemes de fitxers de linux.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.