El teu blog de Linux en català

Antivirus per a GNU/Linux

A Windows existeix una premissa per defecte quan es parla: quin antivirus tens?

Sembla que realment mai cap antivirus fa el treball ben fet, tot i que podem pensar que estem protegits, curiosament sempre ens trobem que algun trojà ha entrat a l’ordinador o bé algun nou virus que el nostre antivirus ha estat incapaç de reconèixer.

L’antivirus és un casc, no és pas una protecció integral, el Sistema Operatiu podríem dir que és “la moto”. I és ací on resideix el problema de Windows: és un sistema insegur per defecte. És com si anàrem amb una moto dels anys 70, això sí, maquejada amb flames de foc, finestres 3D i consumint benzina a tota canya. A més, només podem anar a un servei oficial que no ens diu ni ens explica res, hem de confiar cegament en què els arranjaments que faça, seran de fiar.

Si ho comparem amb GNU/Linux en aquest aspecte, podríem dir que la seguretat de linux seria com un cotxe en lloc de ser com una moto. Si un virus entra a Windows, el sistema cauria per complet i potser quedaria inservible. A GNU/Linux, pot haver-hi colps que poden afectar a part del sistema, però la seua protecció intrínseca és molt bona i el sistema pot continuar funcionant.

Es pot continuar la comparació dient que un antivirus per a GNU/Linux seria com fer servir el cinturó. És a dir, és poc probable que passe res, que tinguem un accident. Però si el tenim, el sistema -o siga, el cotxe- no té per què sofrir molt, nosaltres com a usuaris potser sí. Per què?.

Perquè nosaltres som usuaris “limitats” al sistema, no tenim accés a tot (per a tindre accés a tot, cal ser superusuari). Així que si un virus ens afecta, només afectarà el nostre espai d’usuari. Si fem servir un antivirus, potser (mai no és segur) no ens infectarà o es podrà controlar.

El millor antivirus per a linux és la estructura mateixa de linux. Jo mai no he fet servir cap antivirus i per ara no el pense fer servir, però és interessant conèixer les diferents alternatives que s’hi poden trobar. Ací teniu alguns dels antivirus que existeixen per a GNU/Linux:

Hi ha unes quantes alternatives. Jo vaig provar el ClamAV i l’F-Prot, però com que mai he sigut amic dels antivirus, no em van agradar. I és que, per ara, realment no cal. En tot el temps que he estat amb GNU/Linux, mai no he conegut notícia de virus que li afectaren. Bé, sí que recorde un cas, però no era per Linux en sí mateix, sinó per una vulnerabilitat que es va trobar a l’OpenOffice.org.

3 comments

  • Aljullu on 16 d'octubre de 2007 at 19:16

  Reply

  Jo faig servir ClamAV!

  • Jacquard on 16 d'octubre de 2007 at 19:43

  Reply

  Jo pel linux també tinc el ClamAV però vaig haver de instal·lar per una altra banda les bases de virus perquè el programa no sé que c*** li passava que no volia.

  • animarval on 16 d'octubre de 2007 at 20:24

  Reply

  Entre el Firestarter i ara un antivirus… ClamAV potser seria la millor opció.

  El que no m’ha acabat encara de convèncer és el Clamwin de Windows. Em quedo de moment amb l’Antivir.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.