El teu blog de Linux en català

Instal·ladors de Linux des de Windows

Des de fa un temps s’han desenvolupat una sèrie d’instal·ladors de linux des de windows que no han tingut molt de ressò, ja siga perquè no s’ha fet gaire publicitat, perquè la gent no ha vist el moment de fer-los servir o per qualsevol altra causa.

Avui volem parlar d’aquests instal·ladors i de l’avantatge que suposen per a qualsevol usuari. El seu funcionament és quasi sempre el mateix: ens hem de baixar un executable des de la pàgina web del programa. Aquest executable és un programa que s’instal·la i s’executa. Una vegada executat només ens demana quatre dades: mida que li volem donar a l’espai que serà per a GNU/Linux, nom d’usuari i contrasenya i llengua (poc més).

Amb això, el programa baixarà la imatge ISO i ho instal·larà tot sense demanar-nos res més. El que fa aquest programa és agafar part de la partició de windows (sense canviar-li la dimensió ni tampoc crear noves particions) i allà instal·la linux. Després, activa el carregador d’arrencada del windows (no el grub o lilo) i amb ell podrem entrar a un o a l’altre, sense cap mena de problema.

Si volem eliminar el linux, només hem d’anar a “Instal·lar/desinstal·ar programes” i desinstal·lar el programa. Això deixarà tot com estava en un principi. Res més senzill, no?.

Doncs a continuació us posem alguns d’aquests instal·ladors. N’hi ha que instal·len només una distro (per exemple, el wubi permet instal·lar només Ubuntu, això sí, en qualsevol de les seues variants) o vàries distros (com l’instlux o unetbootin).

 • Instlux | Permet instal·lar Ubuntu, OpenSUSE i Linkat
 • Wubi | Permet instal·lar Ubuntu, Edubuntu, XUbuntu, KUbuntu i Ubuntu Studio
 • UNetBootin | Permet instal·lar Ubuntu, Fedora, Mandriva, OpenSuse, Arch Linux i Debian

Aquest últim, l’UNetBootin, també permet fer la instal·lació des de linux: és a dir, si tenim Ubuntu, podem també instal·lar des d’Ubuntu una Debina, OpenSuSE o qualsevol altra.

  • Jacquard on 16 d'octubre de 2007 at 10:50

  Reply

  Un cop instal·les el linux amb un d’aquests instal·ladors, el que succeeix, què és? el windows veu el linux com un programa més? o senzillament l’instal·la com una instal·lació de linux com les que estem acostumats a veure i fer?

  • Pau on 16 d'octubre de 2007 at 17:04

  Reply

  No exactament. El windows no veu res, és com si fora una instal·lació normal de linux. El que passa és que aquests instal·ladors aprofiten l’espai lliure de windows per instal·lar-s’hi i, a més, no instal·len el grub.

  El que fa el desinstal·lador és simplement alliberar l’espai que s’havia reservat i no carregar el carrregador d’arrencada del windows a l’inici.

  • animarval on 16 d'octubre de 2007 at 20:20

  Reply

  Jo vaig provar el Wubi al Windows Vista i l’únic que vaig aconseguir és que se’m quedés restes en el registre d’aquest programa i ni rastre de l’Ubuntu. Suposo que amb XP i demés deu anar millor, però mirant pel Google no he sigut pas l’únic a qui el Wubi no li ha anat.

  • Pau on 16 d'octubre de 2007 at 22:53

  Reply

  Doncs jo vaig instal·lar Ubuntu a l’ordinador nou de la meua xicona amb el wubi. No podia instal·lar-lo de cap altra forma, i el wubi ho va aconseguir (i ella té el vista).

  • animarval on 17 d'octubre de 2007 at 11:03

  Reply

  Doncs a mi se’m quedava encallat just quan reiniciava l’ordinador i havia d’aparèixer l’Ubuntu.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.