El teu blog de Linux en català

Estadístiques d'ús de GNU/Linux

Aprofitant l’apunt a FirefoxCAT sobre l’ús del Firefox, avui mostrarem i farem alguns comentaris sobre les estadístiques d’ús de GNU/Linux. Sobre el Firefox només comentar el seu lent però continu avenç, siga qui siga qui fa les estadístiques. I és que, en general, setmana rere setmana Firefox va augmentant la seua quota. Actualment, segons XiTi, a Europa tenim els següents percentatges d’ús (dades del 8 d’agost, podeu comparar-les amb aquest article que vam escriure ara fa un temps):

A nivell global, segons el W3Counter, el Firefox arriba al 25,5% de quota (és a dir, un quart del total, percentatge simbòlic molt important). En el cas de GNU/Linux sembla que les diferents estadístiques no combreguen del tot: mentre que l’W3Counter mostra que l’ús de GNU/Linux a la xarxa arriba fins al 1,38% (superant des de fa dues setmanes a Windows 98), el XiTi mostra percentatges diferents, on GNU/Linux només arriba al 0,8% del total. Aquestes són les estadístiques del W3Couter:

I aquestes les del XiTi:

Tot i que el percentatge del W3Counter és de la darrera setmana i el del XiTi és d’agost, la diferència que hi ha és significativa (és impossible que en tant poc de temps el Windows haja perdut un 3% de quota. GNU/Linux es mostra semblant al Firefox, amb un avenç constant però lent (molt lent). Cal destacar que tot i el percentatge tan xicotet que ocupa, quant a pàgines a internet es parla, ocupa més que Windows. Això vol dir, entre d’altres coses, que els usuaris de GNU/Linux són molt (però molt) més actius que no pas els usuaris de Windows o MacOSX.

Una altra dada curiosa són les llengües en les quals es troben les pàgines sobre un sistema operatiu i l’altre i, contra tot pronòstic, la llengua que més es fa servir a GNU/Linux és el rus (considerant el nombre de pàgines que es poden trobar, és clar), mentre que l’anglès es troba a la novena posició i el castellà va darrere. Si mirem els percentatges respecte al Windows, el castellà es troba com a primera llengua que més es fa servir a les pàgines sobre Windows. Sembla que a l’Estat Espanyol no acaben de cuallar els sistemes lliures -caldria veure els percentatges a Extremadura-.

En definitiva, Firefox endavant amb força. Linux endavant tot i que més lentament.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.