El teu blog de Linux en català

Distros en desenvolupament

En els propers mesos es presentaran les darreres versions de distribucions importants com openSUSE, Mandriva o Ubuntu. El desenvolupament de les versions 10.3 i 2008 referents a l’openSUSE i Mandriva es troben en estat més avançat, on ja s’han publicat en el primer cas la tercera beta i en el segon cas la primera candidata a versió final.

Però, què hi ha de nou?. Doncs en general, d’alguna forma les versions finals no es publicaran fins que no es publique la darrera versió de GNOME (això passarà a totes les distros que estan “a punt”). Cap de les distros que es presentaran portaran KDE4, no només perquè encara no hi ha versió estable sinó perquè encara que n’haguera no s’arriscarien a ficar-la com a escriptori per defecte. D’aquesta manera, els escriptoris que trobarem a les distros que es publicaran d’ací poc hi seran KDE 3.5.7 i GNOME 2.20.

Per altra part, els kernels ja s’han establert a la versió 2.6.22.  Aquest nou nucli millora substancialment el funcionament de les xarxes sense fil (gràcies a Devicescape) i l’estalvi d’energia als portàtils (això com a canvis més interessants, els altres canvis podeu veure-los ací).

Altres de les novetats que s’esperen és l’OpenOffice 2.3 que entre d’altres coses, inclourà una nova eina per fer diagrames així com una generador d’informes d’error. En aquest punt cal comentar que Jesús Corrius ha decidit deixar el lideratge de la traducció de l’OpenOffice.org al català i l’equip està en debat intern per veure què es fa.

Altra novetat interessant que es presentarà en aquestes versions és la inclusió (siga per defecte o no) de Compiz Fusion. Si a això juntem que ATi no trigarà molt en publicar uns controladors amb suport d’aiglx, doncs les expectatives són bones. Si voleu, podeu descarregar les darreres versions publicades de les següents distros.

      

3 comments

  • animarval on 10 de setembre de 2007 at 12:17

  Reply

  Amb el Gnome 2.20 vindrà ja per decefte el Gnome Control Center?

  • Pau on 10 de setembre de 2007 at 13:13

  Reply

  Doncs se suposava que amb el 2.18 vindria, però no el van posar. A l’Ubuntu Gutsy que duu la versió en desenvolupament no l’he vist. Sí que han unificat tot allò referent a l’aspecte de l’escriptori.

  Tot i així, s’ha de dir que el centre de control no era molt intuitiu ni còmode per treballar-hi.

  • animarval on 12 de setembre de 2007 at 11:32

  Reply

  Sí, molt intuïtiu no era.
  A més qui el volgués podia accedir-hi amb “gnome-control-center” al terminal.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.