Com la gran majoria de gent sap, els antivirus són programes que tenen la funció de detectar i eliminar Virus informàtics i d’altres programes maliciosos. Això a simple vista semble una mena de “salvació”, davant possibles atacs, no obstant no s’ha de creure que per tindre un antivirus tot està salvat. També se sap que els antivirus disposen d’un component que és carregue a la memòria i des d’allà verifique els arxius oberts, creats, modificats i executats en temps real. És comú que tinguin components que revisin els fitxers adjunts del correu electrònic sortint i entrant, així com els scripts i programes que poden executar-se en un navegador web (ActiveX, Java, JavaScript). Pel que generalment ralentitzen l’ordinador, aquest, si no és molt bo, millor esperar-se assegut prenent un cafè m’entres arrenque.
Existeix una creença popular que identifique “virus” com a “TOT el que pot danyar l’ordenador o afectar la seva seguretat”. Això és totalment fals.
Bé, un dels motius pel qual escullo Linux , és el fet de que no hi hagin virus, que no vol dir que existeixin.
A Linux no hi han virus… Fals!!!
Existeixen diferents tècniques de creació d’un virus, les més utilitzades són:
- Scripts: sh, Perl
- Binaris: *.out
- ELF
- Fitxers font
- Packages: *.dev, *.rpm
- …
Ja, però Linux és segur, no?
Si, Linux és bastant segur. De fet un virus haurie d’utilitzar algun descuit de configuració del sistema per poder-se colar i tenir accés a totes les seves parts.
És clar que actualment, utilitzar Linux és el millor antivirus que existeix.
No he vist a ningú que hagi patit un virus en Linux i això que conec a molta gent que utilitze Linux massivament. És possible que amb el temps aquesta situació vagi canviant i Linux es converteixi en un altre escenari de combats entre programadors de virus i antivirus. De moment, exceptuant experiments de laboratori, estem segurs.
Llavors… per què no hi ha (quasi) virus per Linux?
Actualment l’usuari mitjà de Linux té poc a veure amb l’usuari mitjà de Windows o Macintosh.
La gent acostume a conèixer l’origen dels seus programes, i n’examine el codi font. No vol dir que tots els usuaris de Linux ho facin, però hi ha un grup important de gent que si ho fa, i ho comente a la resta.
Les anomenades “tècniques d’enginyeria social”, és a dir, fer us de la innocència de l’usuari que rep un virus o cuc, tenen moltes més dificultats amb usuaris de Linux.
I que pot passar al futur?
- + Usuaris novells
- + Empreses que utilitzin Linux: Open Source
- + Configuracións “click&play: Robustesa del sistema
- + VXers linuxers
Conclusió
Solució: una bona “salut” informàtica
És a dir:
- Actualitzar les versions dels nostres programes per evitar bugs
- Aconseguir els programes de fons fidelignes
- Utilitzar, sempre que sigui possible, la versió en còdi font dels programes
- No executar tot el que ens arribi d’Internet
- …
Totes aquestes coses utilitzen els virus per colar-se als nostres sistemes.
Font | Diario de un Linuxero
Deixa un comentari