El teu blog de Linux en català

Ubuntu 14.10 i derivats ja estan ací

El dia ha arribat: Ubuntu 14.10 i tots els seus derivats ja estan ací.

Les novetats d’esta nova versió de l’Ubuntu

Ummmmmm, res veritablement visible. La versió «principal» de l’Ubuntu amb Unity no ens porta gairebé cap novetat destacable, ni tan sols s’ha canviat el fons d’escriptori. Per tant, només estem parlant d’actualització de programari general: LibreOffice 4.3.2, Firefox 33, Unity 7.3.1 (que no porta gairebé cap canvi visible), actualització del programari general del GNOME (nautilus, evince, rhytmbox…).

ubuntu1410-hidpi-dash-previews

Ubuntu GNOME

Ubuntu GNOME sí que té canvis més visibles: bàsicament perquè passem a nivell general de GNOME 3.8 a GNOME 3.10/3.12, que amb els repositoris ppa del GNOME3 podem fer arribar fins a la 3.14. Això vol dir poder gaudir de la nova versió del Totem (el reproductor de vídeos del GNOME), el nou Gedit que ja no utilitza la barra de títol, el navegador web, Nautilus que millora amb cada versió, GNOME Maps que és una passada, etc. Noves animacions (això si actualitzeu a GNOME 3.14 amb els ppa-gnome3-staging).

gedit al gnome

Ubuntu Mate (no reconegut oficialment com a variant de l’Ubuntu)

Per als qui no conegueu Mate, bàsicament és un fork del GNOME amb la intenció de mantindre viu l’escriptori GNOME 2. Molta gent va deixar el GNOME en arribar GNOME 3 i un grup de gent va decidir continuar amb el desenvolupament del GNOME 2. L’Ubuntu Mate ha tret la seua primera versió amb Ubuntu 14.10.

ubuntu mate videos

Personalment no considere que l’escriptori Mate siga ja una opció a tindre en compte quan el GNOME 3 va afegir un mode fallback que prova de recuperar l’estètica i comportament anteriors però integrat-ho tot amb el nou escriptori. Compareu:

gnome clàssic

Altres versions de l’Ubuntu

Per descomptat, sempre trobem les diferents versions…

  • Gerard on 24 d'octubre de 2014 at 07:36

  Reply

  Pos jo el Mate el trobo fantàstic, potser a simple vista sembla el fallback, però amb el fallback es perden moltes funcions del gnome 2

  salut 😛

   • PauGNU on 25 d'octubre de 2014 at 05:53
   • Author

   Reply

   Veiem, el que passa és que vius en el passat 😛 Modernitza’t!

   I ja més seriosament, crec que el Mate és perfecte per poder donar la possibilitat de no haver-se d’adaptar als escriptoris ‘moderns’. Una opció més, més gent contenta. Per què hauríem de ser tots iguals?

    • Gerard on 26 d'octubre de 2014 at 10:20

    Reply

    Osti no se, ja vaig provar el gnome 3 per tal de quedar-m’hi, i no m’hi vaig saber adaptar…

     • PauGNU on 26 d'octubre de 2014 at 17:52
     • Author

     Reply

     Bé, al cap i a la fi és normal. Cadascú s’acostuma a una cosa i… som productius amb eixa cosa 😛

Deixa un comentari

Your email address will not be published.