El teu blog de Linux en català

Crear un lloc web e-Commerce amb eines lliures [Magento]

Magento és una plataforma de comerç electrònic que porta ja uns quants anys al mercat. Té dues versions: una que és lliure i una versió Enterprise que no és lliure i que té un preu força elevat (no tan elevat si el comparem amb plataformes e-commerce no lliures).

Com instal·lar Magento

El Magento el podeu baixar des de la seua pàgina web. La instal·lació és tan senzilla com ho pot ser instal·lar WordPress en un servidor, en pocs minuts (o hores si heu de crear el catàleg de productes) podeu tindre una botiga de comerç electrònic completament funcional i on la gent pot fer comandes sense problemes (pagaments per transferència bancària i PayPal estan disponibles per defecte, després hi ha altres extensions que us permeten afegir mètodes de pagament).

Responsive theme per defecte

La darrera versió del Magento, la 1.9, ve amb un tema responsiu per defecte que és senzillament molt complet. Podeu provar-lo en esta instal·lació que tinc feta per fer proves. Ací teniu una captura d’una instal·lació per defecte + contingut de prova (proveït per Magento), on podem veure com s’adapta la botiga a les diferents mides de dispositius (també podeu veure-ho simplement canviant la mida del navegador).

magento_themePunts forts del Magento

 • Instal·lació ràpida i senzilla
 • Les funcionalitats de base són molt completes:
  • Es poden crear tot tipus de productes (físics, virtuals, paquets, grups de productes…)
  • Creació de regles de promocions que es poden basar en propietats dels productes, en el preu total de la comanda, en diferents combinacions, codis de promoció, etc.
  • Permet configurar fàcilment mètodes d’enviament amb regles, o fixes, o basats en UPS, SEUR (mitjançant extensions), etc.
  • Permet utilitzar infinits mètodes de pagament (molts disponibles per defecte i molts més mitjançant extensions)
  • Es poden crear fàcilment pàgines de contingut, modificar la pàgina d’inici, gestionar els blocs del lloc web en general (es pot fer, i és fàcil, però no cal dir que no és un Drupal).
  • Permet crear fàcilment botigues diferents, amb subdominis, amb diferents idiomes, per país, regió… aplicar diferents temes segons diferents paràmetres (este és un dels avantatges més clars davant altres solucions)
 • Magento és fàcilment extensible mitjançant les extensions
 • Magento permet modificar-lo, afegir funcionalitats a nivell de programació d’una manera molt estructurada i respectant el codi base.
 • Magento té una API que permet fer gairebé de tot, tant de forma directa (afegint la classe abstract) com fent servir Rest o SOAP

Punts febles

 • Per defecte, és una mica lent en comparació amb altres solucions e-commerce. Això vol dir que si s’esperen moltes visites i moltes vendes, haureu de pensar en tindre un hosting només per al Magento tunejat per algun expert.
 • El desenvolupament amb Magento és complicat. Trobar desenvolupadors Magento és complicat perquè tothom els cerca. Cal evitar caure en la temptació de posar un novell a programar Magento, ja quel resultat pot ser desastrós (estic parlant en casos de botigues que aspiren a ser ‘grans’).
 • Tot i que Magento és ‘lliure’ a nivell de codi, en realitat no és ‘lliure’ a nivell de desenvolupament. eBay ho controla tot. Això no vol dir que no existisquen forks com el mageplus que no han tingut molt d’èxit.
 • Durant molt de temps la documentació no va ser molt bona (alguns deien que la tenia Chuck Norris. Pareix que finalment la va alliberar

Recursos

Generals

Desenvolupadors

Teniu preguntes? Vos puc respondre als comentaris.

3 comments

  • Andrew on 27 d'octubre de 2014 at 13:40

  Reply

  “Cal evitar caure en la temptació de posar un novell a programar Magento”

  Rememorant temps de Würth ?

  jejeje

  Una abraçada.

   • PauGNU on 27 d'octubre de 2014 at 19:20
   • Author

   Reply

   Bé, Würth ha estat un èxit i ara tenen la sort de continuar amb bons experts 😉 i un cap de projecte de collons!

  • Markus on 15 de febrer de 2017 at 10:01

  Reply

  Hi ha traducció de magento 2 al català?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.