Magento és una plataforma de comerç electrònic que porta ja uns quants anys al mercat. Té dues versions: una que és lliure i una versió Enterprise que no és lliure i que té un preu força elevat (no tan elevat si el comparem amb plataformes e-commerce no lliures).
Com instal·lar Magento
El Magento el podeu baixar des de la seua pàgina web. La instal·lació és tan senzilla com ho pot ser instal·lar WordPress en un servidor, en pocs minuts (o hores si heu de crear el catàleg de productes) podeu tindre una botiga de comerç electrònic completament funcional i on la gent pot fer comandes sense problemes (pagaments per transferència bancària i PayPal estan disponibles per defecte, després hi ha altres extensions que us permeten afegir mètodes de pagament).
Responsive theme per defecte
La darrera versió del Magento, la 1.9, ve amb un tema responsiu per defecte que és senzillament molt complet. Podeu provar-lo en esta instal·lació que tinc feta per fer proves. Ací teniu una captura d’una instal·lació per defecte + contingut de prova (proveït per Magento), on podem veure com s’adapta la botiga a les diferents mides de dispositius (també podeu veure-ho simplement canviant la mida del navegador).
Punts forts del Magento
- Instal·lació ràpida i senzilla
- Les funcionalitats de base són molt completes:
- Es poden crear tot tipus de productes (físics, virtuals, paquets, grups de productes…)
- Creació de regles de promocions que es poden basar en propietats dels productes, en el preu total de la comanda, en diferents combinacions, codis de promoció, etc.
- Permet configurar fàcilment mètodes d’enviament amb regles, o fixes, o basats en UPS, SEUR (mitjançant extensions), etc.
- Permet utilitzar infinits mètodes de pagament (molts disponibles per defecte i molts més mitjançant extensions)
- Es poden crear fàcilment pàgines de contingut, modificar la pàgina d’inici, gestionar els blocs del lloc web en general (es pot fer, i és fàcil, però no cal dir que no és un Drupal).
- Permet crear fàcilment botigues diferents, amb subdominis, amb diferents idiomes, per país, regió… aplicar diferents temes segons diferents paràmetres (este és un dels avantatges més clars davant altres solucions)
- Magento és fàcilment extensible mitjançant les extensions
- Magento permet modificar-lo, afegir funcionalitats a nivell de programació d’una manera molt estructurada i respectant el codi base.
- Magento té una API que permet fer gairebé de tot, tant de forma directa (afegint la classe abstract) com fent servir Rest o SOAP
Punts febles
- Per defecte, és una mica lent en comparació amb altres solucions e-commerce. Això vol dir que si s’esperen moltes visites i moltes vendes, haureu de pensar en tindre un hosting només per al Magento tunejat per algun expert.
- El desenvolupament amb Magento és complicat. Trobar desenvolupadors Magento és complicat perquè tothom els cerca. Cal evitar caure en la temptació de posar un novell a programar Magento, ja quel resultat pot ser desastrós (estic parlant en casos de botigues que aspiren a ser ‘grans’).
- Tot i que Magento és ‘lliure’ a nivell de codi, en realitat no és ‘lliure’ a nivell de desenvolupament. eBay ho controla tot. Això no vol dir que no existisquen forks com el mageplus que no han tingut molt d’èxit.
- Durant molt de temps la documentació no va ser molt bona (alguns deien que la tenia Chuck Norris. Pareix que finalment la va alliberar
Recursos
Generals
- Baixada del Magento Community Edition
- Pàgina web de les extensions Magento Connect
- Guia de l’usuari del Magento (esta guia té moltíssima informació d’interès si voleu aprendre a fer-lo servir)
Desenvolupadors
- Wiki general del Magento, on podeu aprendre a crear els vostres propis mòduls i estendre Magento
- Documentació sobre l’API
- Github del Magento 2, el Magento que arribarà l’any vinent i que serà un gran canvi
- StackOverflow té una secció dedicada al Magento
Teniu preguntes? Vos puc respondre als comentaris.
3 comments
“Cal evitar caure en la temptació de posar un novell a programar Magento”
Rememorant temps de Würth ?
jejeje
Una abraçada.
Bé, Würth ha estat un èxit i ara tenen la sort de continuar amb bons experts 😉 i un cap de projecte de collons!
Hi ha traducció de magento 2 al català?