El teu blog de Linux en català

Frameworks 5 i el futur de KDE

Frameworks 5

Frameworks 5 separa les biblioteques en mòduls amb dependències.

La comunitat del KDE està preparant la transició a la nova versió de les biblioteques Qt 5 i de passada aprofitaran per fer alguns canvis. Per començar, s’està redissenyant l’estructura de les biblioteques del KDE per fer-les modulars i fàcilment reutilitzables sense la necessitat d’arrossegar tota la biblioteca sencera. El resultat d’aquest procés serà el que en diuen KDE Frameworks 5, un seguit de biblioteques organitzades per nivells i categories.

Cada Framework té un nivell (Tier) i un tipus segons les dependències i el nivell d’integració. Aquest canvi facilitarà que altres aplicacions i escriptoris basats en Qt utilitzin parts de les biblioteques del KDE sense comprometre la lleugeresa.

Amb aquest canvi també s’aprofitarà per acabar de desplegar el procés que va començar el 2009. Aquest canvi conceptual consisteix en diferenciar el què és KDE (una comunitat de persones), del què són les tecnologies que produeixen (KDE Platform o Frameworks 5 en el futur), les aplicacions que les utilitzen (aplicacions del KDE) i els diferents escriptoris que produeixen (KDE Plasma Desktop/Netbook/Active).

Encara s’ha de veure com anirà però és possible que en el futur no es facin alliberaments coordinats per totes les parts que produeix la comunitat del KDE i que les aplicacions, escriptoris i biblioteques segueixin diferents calendaris segons les seves necessitats. Mentre es prepara la transició a Frameworks 5 no s’alliberaran més versions dels escriptoris i es donarà suport a la última versió alliberada, la 4.11,  durant 2 anys. S’espera la primera versió dels escriptoris basats en Qt 5 i Frameworks 5 durant el 2014 i probablement s’anomenaran Plasma 2. Les aplicacions s’aniran alliberant com fins ara seguint la mateixa numeració de les versions (4.12, 4.13…) però s’està avaluant reduir el temps entre alliberaments. Encara no se sap quan faran el salt a les noves biblioteques però el més probable es que es vagi fent de mica en mica.

Caldrà veure si s’acaben de consolidar aquests canvis i quines conseqüències tindran més enllà del KDE. També serà interessant veure si la comunitat a après les lliçons de la transició a KDE 4 i quest cop el canvi no és tan traumàtic.

1 comment

  • apol on 1 d'octubre de 2013 at 00:41

  Reply

  Me n’alegro de veure aquesta notícia a gnulinux.cat!
  Que sapigueu que gran part de la feina aquesta s’està fent aquí 🙂
  http://www.proli.net/2013/09/06/kde-4-12-kde-frameworks-5-and-barcelona/

  Fins aviat!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.