El teu blog de Linux en català

Els preparatoris per a Wheezy ja comencen

Com molts de vosaltres ja sabreu, Debian allibera una nova versió cada dos anys aproximadament. Doncs bé, la versió 7 “Wheezy” està llesta per entrar a la fase «freeze» aquest mateix Juny, cosa que implica que veurem la nova versió alliberada cap a principis de 2013.

Tota versió de Debian passa un temps, al voltant d’uns sis mesos, en fase de proves. S’agafa la versió En Proves o «Testing» i es congela, de manera que no hi entra gairebé cap actualització de la versió Inestable. Durant aquest termini, hi ha una feina per part dels desenvolupadors molt important, que consisteix en acabar amb tots els problemes i bugscrítics que quedin en els paquets inclosos en la nova versió.

Història actualitzada del projecte

Així doncs, qualssevol paquets que no estiguin llestos setmanes abans de l’alliberament no seran acceptats, i quedaran a la versió En Proves per futura inclusió. De manera similar, molts membres i empaquetadors dins Debian han d’afanyar-se si volen que la versió més nova del seu paquet entri al freeze, ja que hi ha una alta rigorositat i respecte en quant a terminis i dates límit al projecte.

Els grans canvis que es podrien destacar respecte la versió actual o Squeeze són:

  • El nucli Linux 3.2. Aquest inclou grans avenços i avantatges respecte el nucli 2.6.32 dins la sisena versió.
  • S’afegeix suport per mutliarch, que ens permetrà instal·lar en paral·lel paquets de programari empaquetat per altres arquitectura.
  • Millor suport per IPv6 i sistemes d’encripció del sistema.
  • Millora de la qualitat del programari en general, així com neteja de llibreries antigues (entre elles les que multiarch jubilarà).

1 comment

    • Pau on 11 de febrer de 2012 at 22:23

    Reply

    Molt interessant, Daniel. Jo estic amb unstable i la faig servir gairebé com a rolling. Però per als servidors farem servir aquesta versió segur (de fet, ja fem servir la 6.0).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.