El teu blog de Linux en català

Kubuntu perd l'estatus de distribució oficial

Així ho anuncia el principal responsable de muntar la distribució de Canonical que feia servir KDE com a escriptori principal. El mateix responsable accepta que després de 7 anys d’intentar donar eixida a aquesta distribució, el seu èxit ha estat molt discret i finalment Canonical ha decidit deixar d’invertir en ella.

Kubuntu passarà a formar part del grup de distribucions comunitàries basades en Ubuntu: Lubuntu, Edubuntu i Xubuntu. És a dir, Kubuntu no desapareix, però la persona responsable del seu desenvolupament no podrà dedicar-hi el mateix temps que ha dedicat fins ara.

El fins ara responsable del desenvolupament es planteja algunes qüestions importants, entre elles si el món necessita una distribució com la Kubuntu, una distribució que es publica de forma periòdica amb un enfocament clar cap al KDE. No hi ha cap altra distribució que complisca aquests requisits (malgrat que algunes s’hi aproximen).

Si el món necessita la Kubuntu, continua comentant, llavors s’haurà d’alçar i prendre la iniciativa en fer tasques que fins ara no s’han fet. És a dir: que aquesta persona necessitarà l’ajuda de la comunitat, i si no… doncs Kubuntu podria acabar desapareixent.

Què en penseu?

  • Abdó on 8 de febrer de 2012 at 09:33

  Reply

  Personalment, crec que si realment s’empra tant poc com diuen els de Canonical, la decisió que s’ha pres no és pas dolenta. Val la pena, sempre sota el meu criteri (que no en tenc gaire, :D) dedicar el màxim d’esforç en aquelles coses que funcionen, encara que si no s’obrissin nous camins, probablement no seríem on som; però un cop vist que aquests camins no ens condueixen enlloc, val la pena tirar cap a d’altres bandes.

  • jmaspons on 8 de febrer de 2012 at 11:22

  Reply

  No crec que canvii gaire (http://apachelog.wordpress.com/2012/02/07/how-kubuntu-did-not-change/). És una decisió d’empresa que es basa el volum de contractes que rep per donar suport al Kubuntu. A no se que les empreses que contracten aquest servei tinguin coneixement sobre les diferències entre ubuntu i kubuntu triaran la opció per defecte o més senzilla (una lletra menys).

  A nivell d’usuaris no se quin deu ser el percentatge d’ús del kubuntu però com que no paguem no deu importar gaire a Canonical a l’hora de prendre decisions empresarials.

  • Daerun on 8 de febrer de 2012 at 12:07

  Reply

  Enfocant-ho des del punt de vista dels usuaris de KDE, com els pot afectar? Hi ha d’altres distribucions, com Arch, en què l’ús de KDE és majoritari (tot i que Arch és molt diferent d’Ubuntu). A can canonical sempre he vist una certa preponderància de Gnome -lògicament- però mai m’ha semblat que KDE fos tan minoritari (posem, 65-35).

 1. Reply

  Efecte de les retallades? Si fos així, em sembla una decisió natural des d’una òptica empresarial (no és que jo hi entengui gaire, però).

  Personalment, des que van canviar a KDE 4 (i això no és culpa de Canonical; tret, potser sí, la decisió d’adoptar-la quan encara estava massa verd), no m’hi he sentit a gust; tanmateix, a cada nova edició li donava una oportunitat i la tornava provar. No sé si els usuaris de Kubuntu tindran bastant amb la nova situació; el meu escriptori de preferència ara mateix no té cap *buntu al darrere i no me’n queixo: mentre hi hagi Enlightenment als repositoris, ja en tinc prou. No crec que l’usuari domèstic s’amoïni gaire amb aquest canvi; els de perfil més tècnic, però, de segur que tenen més clares les possibles conseqüències: a veure què en diuen.

 2. Reply

  SI no ha tingut èxit ha estat completament per culpa d’ells mateixos que mai li han donat tirada. No li han fet ni de lluny tanta publicitat com a l’escriptori amb gnome i versió rere versió veiem com sortia un Kubuntu inestable i amb moltes errors quan en altres distribucions anava perfecte.
  Ara que kubuntu semblava que era estable (el faig servir a la feina, al centre a on estudio i a un MiniPC) des de la versió 11.04. Ara em diuen que hi dedicaran menys recursos… Doncs com torni a empitjorar em fotrà molt perquè Archlinux em va molt bé a l’ordinador personal però en els demés entorns no.
  Actualment Gnome i unity em van bé per al netbook però per a la resta de les tasques que desenvolupo KDE se’m fa quasi imprescindible.

  • eselma on 8 de febrer de 2012 at 21:40

  Reply

  Completament d’acord amb en Guillem. Ubuntu no ha apostat mai seriosament per la versió amb KDE, i s’ha produït una identificació *ubuntu = Gnome, a diferència de la generalitat de Linux, on KDE no es pas minoritari. Per ells, KDE ha estat més aviat una nosa. I és curiós aquest pas ara que molts usuaris no estaven precisament contents amb Unity i Gnome3.
  Afortunadament, Debian continua donant suport a KDE. A banda d’això, Mint, Mepis, PCLOS, Mageia, etc. també tenen KDE com una opció de primer ordre.

  • Pauet on 9 de febrer de 2012 at 12:15

  Reply

  Doncs he de dir en primer lloc que jo no sabia que Kubuntu tingues l’estatus de distribució oficial, la veritat no ho hauria dit mai, per exemple no hi ha encara ni integració amb Ubuntu One ni amb la tenda de musica, la gran jugada de Canonical per aconseguir estabilitzar el seu treball, tal com diu en Guillem clarament no l’hi han donat cap tirada a aquesta distribució.
  Pel meu punt de vista això indica més aviat el desig de concentrar tots els recursos a Unity que ha estat una jugada molt agosarada i que crec que no acaba d’aconseguir l’acceptació esperada per Canonical, personalment jo crec que seria més encertat millorar l’adaptació amb Gnome3 i Gnome Shell i potenciar altres escriptoris, i deixar que el desenvolupament d’Unity seguis un ritme més tranquil (que no abandonat). Amb això es podrien aprofitar millor les aportacions de la comunitat i es diversificaria el risc d’un rebuig del public.
  També he de dir que les versions 11.04 i 11.10 les faig servir i n’estic content, i de fet per a mi Kubuntu és el millor Ubuntu actualment, confio en que les properes versions mantinguin un bon nivell.

  • carlesgs on 9 de febrer de 2012 at 17:16

  Reply

  Doncs … personalment crec que és una bona notícia per kubuntu i la seva comunitat. Fins ara, dependre tant de la base d’Ubuntu només a fet que portar problemes a Kubuntu, com per exemple el drivers privatius, incorporats i mantinguts per Canonical, que funcionen perfectament amb Unity però donen problemes amb KDE i els seus efectes d’escriptori, per no parlar del problemes del drivers nvidia amb kde 4.8 sobre oneiric.
  Per un usuari avançat aquests petits problemes son només això, inconvenients que es poden resoldre més o menys fàcilment, però per un usuari novell …

  Administro moltes màquines amb Kubuntu i m’he trobat molts problemes d’aquest tipus, manca de testeig dels programes que conformen Kubuntu.

  Ara, i sempre que la comunitat s’impliqui, Kubuntu tindrà un camí diferent, amb polítiques pròpies de funcionament i de decisions, i es faran canvis que ajudaran a una major integració de Kde. Un bon punt de partida seria no treure una distribució cada 6 mesos, optant a 9 mesos com a mínim. Apart, apostaria per una distribució de veritat rolling-release, como Debian i no com Ubuntu, que dona/donava bastants problemes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.