El teu blog de Linux en català

La nostra secció d'imatges de VirtualBox, deshabilitada temporalment pel tancament de Megaupload

Com molts de vosaltres sabreu, a GNULinux.cat tenim una secció on us oferim imatges de discos durs per a VirtualBox amb sistema operatiu preinstaŀlat. La gràcia d’això és que amb elles podeu provar en el vostre ordinador diverses distribucions GNU/Linux sense haver-les d’instaŀlar. Des de divendres passat, aquesta secció comença amb la nota següent:

NOTA IMPORTANT: Les imatges que posàvem a la vostra disposició en aquesta secció estaven pujades en els servidors de Megaupload. El dia 19-01-2012, el FBI ha tancat la pàgina Megaupload, i per tant les nostres imatges virtuals han deixat d’estar disponibles. Cal dir que les nostres imatges virtuals eren 100% legals, perquè totes les distribucions que havíem posat a la vostra disposició estaven publicades amb la llicència lliure GPL (o alguna de les seves derivades).

És a dir, nosaltres pujàvem les imatges que us preparàvem a Megaupload. Com que el govern dels Estats Units ha tancat aquesta pàgina web, els enllaços han deixat d’estar disponibles. Si feu clic a qualsevol dels enllaços que hi ha us trobareu amb una imatge tan «maca» com aquesta:

Què veureu si feu clic als enllaços de MegaUpload

Què veureu si feu clic als enllaços de MegaUpload

El primer que cal remarcar és que totes les imatges que posàvem a la vostra disposició són completament legals. Les distribucions GNU/Linux són publicades amb llicència lliure GPL, i per tant tothom és lliure de distribuir-les (recordeu les quatre llibertats del programari lliure). Precisament, en una ocasió vam rebre una petició per preparar també una imatge de VirtualBox amb Mac OS X i vam respondre que no podíem, perquè la llicència de MacOS X no ho permet (podeu trobar-ho als comentaris de la nostra secció de VirtualBox).

El primer que he pensat en veure que aquests fitxers deixaven d’estar disponibles és la quantitat de temps que he dedicat a preparar-les. Per a preparar cada imatge de disc dur dedicava com a mínim un parell d’hores de forma directa i unes 6 hores més sense dedicació directa (aquí hi compto el temps de descàrrega de l’iso d’instaŀlació de la distribució, la compressió de la imatge de VirtualBox ja preparada i la pujada a MegaUpload). Però en algunes imatges molt concretes, com per exemple les relacionades amb el Hurd o les d’ArchLinux i alguna altra, el temps de dedicació directa era molt més elevat. Pel que sembla, tot aquest temps és ara perdut. He sentit a les notícies del 3/24 que els continguts legals s’acabaran recuperant, però no crec que sigui massa aviat.

Amb això voldria aprofitar per fer un comentari sobre el tancament de MegaUpload, sobretot amb la manera com s’ha fet. S’ha tancat tot, sense revisar quins continguts eren legals i quins no. En el meu cas, «només» he perdut uns fitxers que m’havien costat molt temps de preparació, però segur que hi ha gent que ha deixat de tenir disponibles fitxers que eren importants per ells, ja sigui en l’àmbit personal o professional (suposo que hi haurà molts més casos d’aquest segon àmbit).

Cal dir que el tancament de Megaupload no ha estat fet acollint-se a la llei SOPA, perquè la seva tramitació ha estat postposada. Dóna la sensació que el govern dels Estats Units està intentant fer equilibris entre les pressions de dos grans grups de pressió, el de les empreses de l’àmbit tecnològic, contràries a la llei SOPA, i el sector audiovisual, favorable a la llei SOPA. Per tenir content el sector tecnològic han aturat la llei SOPA, però per fer contrapès i que els del sector audiovisual no se’ls tiressin a sobre, han tancat Meagupload.

Per últim, voldria finalitzar aquesta anotació fent una crida. Si algú de vosaltres encara té alguna de les imatges que vam posar a la vostra disposició, li agrairia molt que es posés en contacte amb nosaltres a contacte@gnulinux.cat per tal de poder recuperar el major nombre possible de fitxers. Si pot ser els fitxers «.7z» tal i com els vam penjar, molt millor, però si no teniu aquests i teniu els fitxers «.vdi» un cop provats també s’agrairà.

  • Marc3 on 23 de gener de 2012 at 09:49

  Reply

  Doncs ho sento, pero trobo que has estat una mica ruquet (t’ho dic de manera amigable). Qualsevol cosa que es puja al nuvol, si te un minim de valor (hores de feina, singularitat, etc) s’ha de posar en mes d’un lloc i preferiblement guardar copies off-line. Si no ho has fet doncs t’ho has ben guanyat. Tot i aixi, ho lamento i em sap greu. Gracies per la vostra feina.

   • oriolsbd on 23 de gener de 2012 at 10:00
   • Author

   Reply

   Tens tota la raó. XP De tota manera, això no treu que aquests continguts no s’haurien d’haver “bloquejat”.

  • Dimas on 23 de gener de 2012 at 10:09

  Reply

  Uniu-vos i denuncieu-ho: http://megaupload.pirata.cat/ca/

  • joanmv on 6 de març de 2012 at 16:08

  Reply

  Bones Oriol,

  En referència a la crida, disposo de copies de:

  Fedora14-Gnome.vdi Fedora14-KDE.vdi
  LinuxMint11-Gnome.vdi Mand2010.1-KDE.vdi
  OpenSUSE11.4-KDE.vdi UbuntuOneiric-Unity.vdi

  No és el fitxer original «7z», que hi havia penjat a la xarxa, però tampoc he tingut gaire temps per provar-les, el disc dur virtual hauria de ser igual al que hi havia penjat.

  Ja em direu com us ho haig de passar.

  P.D.: He provat d’enviar un correu electronic a l’adreça contacte@gnulinux.cat, però ha fallat la tramesa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.