El teu blog de Linux en català

Gimp, penes i alegries

Malgrat que el Gimp no és com el Photoshop, ni tan sols des de lluny, la realitat és que ens ofereix tota una sèrie d’eines i possibilitats que cap altre programa gratuït no ens pot oferir. Fer-lo servir no és complicat, si ben és cert que per fer algunes coses que fa el Photoshop, s’ha de fer marrada.

A més, el ritme de desenvolupament del Gimp ha decaigut amb el pas dels anys, ha aparegut algun que altre fork i el nombre de desenvolupadors no és massa alt. Però el Gimp és el Gimp. Parlem-ne de les penes i les alegries.

Les penes del Gimp: la manca de desenvolupadors

Parlem primer de les coses dolentes. No són moltes, i probablement ja les coneixeu. Primer de tot, el desenvolupament del Gimp s’ha tornat extremadament lent i el nombre de grans canvis és gairebé nul.

Això és degut a un fet que la gran majoria d’aportacions al codi provenen de Mitch Natterer i en menor mesura de Mukund Sivaraman i Martin Nordholts. Però la qüestió és que aquest Mitch fa gairebé el gruixut del desenvolupament. És a dir, podríem dir que només hi ha un desenvolupador per al Gimp.

A més, no fa molt es va publicar el GIMP Painter, un fork creat per un contribuïdor al qual no acceptaren les seues contribucions (bàsicament perquè feia servir eines basades en l’antic processador d’imatges). De tota manera, aquest fork no va sobreviure gaire temps.

Les alegries: summer of code, Gimp 2.8…

Malgrat la manca de desenvolupadors, el desenvolupament del Gimp avança xino xano. Durant l’any 2010 es van marcar els objectius de la versió 2.8 i, de fet, la gran part de les millores es van fer durant aquell any. 2011 va ser un any de posar les coses al seu lloc, fer que tot funcionara com calia i 2012 probablement serà l’any de publicació d’una de les versions més avançades del Gimp.

 • La traducció catalana

Després de molt de temps mig-orfe, finalment s’ha format un equip de traducció de tres persones que estan fent una feina no gens menyspreable. Les millores de la traducció, la seua qualitat i el percentatge total de traducció seran millors que mai. S’han revisat totes les traduccions antigues, s’ha tornat a replantejar la terminologia que es fa servir i, en definitiva, s’ha millorat la qualitat de la traducció d’una manera increïble. Jo he seguit a través de la llista (i participat en moolta menor mesura) la traducció d’aquesta versió i vos puc assegurar que el resultat serà magnífic.

 • Les millores que venen

Moltes de les millores (o simplement «canvis») que vindran amb el Gimp 2.8 ja les coneixeu. El canvi més vistós serà el de mode d’una finestra. Però també s’introduiran «pestanyes», de forma que podrem navegar entre les diferents imatges obertes molt fàcilment:

Pestanyes al Gimp

Pestanyes al Gimp

Per altra part, ha aparegut tota una sèrie d’eines noves per treballar amb imatges. Entre elles cal destacar l’anomenat Warp Transform, que és una espècie d’equivalent del filtre Liquify del Photoshop i que està basat en GEGL. Aquí teniu un exemple:

Una altra eina interessant és el Seamless Clone, que permet enganxar una imatge sobre una altra de forma que s’entremesclen. Aquesta característica no arribarà probablement fins al Gimp 2.10:

Un altre col·laborador, en Robert Sasu, ha migrat filtres del Gimp a operacions GEGL. Entre elles: Color to alpha, Color rotate, Convolution matrix, Polar coordinates, Red-eye removal. Podeu veure una galeria d’exemples molt interessant.

Filtres GEGL

Filtres GEGL

Més alegries: experiència d’ús

Al febrer de 2011 es va començar a cercar desenvolupadors per millorar l’experiència d’ús del Gimp. Poca gent es va presentar i l’únic candidat que hi va haver va marxar perquè va trobar feina. De tota manera, altra gent va poder dedicar-hi un temps. En Tobias Ehni va realitzar una sèrie d’entrevistes a gent que es dedica al disseny gràfic amb eines informàtiques. D’aquí va publicar-se un informe molt interessant.

Més gent va treballar-hi al llarg de l’any i alguns estudiants de Peter Sikking van crear un prototip de la interfície per a l’eina Warp Transform. Encara no s’ha implementat res, però arribarà molt probablement amb la versió 2.10:

Warp transform

Warp transform

Planificació per al 2012 i més endavant

Dit tot això, el plan és més o menys el següent:

 1. Publicar el GIMP 2.8 tan aviat com siga possible
 2. Publicar el GIMP 2.10 amb tots els canvis interns més els canvis dels projectes GSoC2011.
 3. Publicar el GIMP 3.0 amb una interfície basada en el GTK+3.
 4. Començar a implementar l’edició no destructiva, etc.

Donacions

Vos agrada el Gimp? Heu pensat en fer-ne una donació? Podeu fer-ho a través de la Fundació GNOME o per Paypal.

Si voleu llegir encara més al respecte, llegiu l’article a LibreGraphicsWorld.

  • zdv80 on 8 de gener de 2012 at 09:11

  Reply

  Jo vaig estar molt temps esperant que implementessin això d’una única finestra i ara quan ho vaig provar veig que realment era un “vici” importat del photoshop, perquè ja m’he acostumat al mètode de diverses finestres i em resulta més còmode i tot! jejeje

  El que no sabia era això de les pestanyes! Sembla interessant

  • Serafí Lliteres Maçanet on 8 de gener de 2012 at 09:20

  Reply

  Si hi pogués haver una versió per a Android seria total. La versió del photoshop és fluixeta.

  • Osqui on 8 de gener de 2012 at 11:46

  Reply

  Jo el que no entenc és perquè són tan tossuts en no voler ficar el suport per CMYK. Es tanquen a sí mateixos moltes portes (el sector de la impressió professional, per exemple), no trobeu? És una llàstima. L’Scribus per exemple sí que el té i no passa res.

   • Pau on 8 de gener de 2012 at 12:18
   • Author

   Reply

   Vols dir que ho fan intencionadament això de no afegir compatiblitat amb CMYK?

    • Osqui on 8 de gener de 2012 at 20:30

    Reply

    Doncs no ho sé….El que sí sé és que és una demanda històrica i que ho tenen a la seva llista de TODOs a l’última posició, si és que hi és. No sé el perquè.

 1. Reply

  Pau, moltes gràcies per l’article!
  M’ha agradat força perquè és breu però està ben documentat i ens expliques les dificultats amb què es troben de vegades alguns projectes de programari lliure com el Gimp, també és interessant conèixer el procés per introduir-hi millores, i molt important, ens recordes que podem aportar donacions a projectes com aquest.
  Des del meu punt de vista el Gimp és un dels projectes més importants dins del món del programari lliure, i el situaria a l’alçada del Mozilla Firefox o el LibreOffice/OpenOffice; a més penso que la seva contribució per donar a conèixer el programari lliure és impagable, al igual que que els programes que he mencionat el fet de què sigui multiplataforma fa que pugui servir de via d’introducció al món del programari lliure a usuaris de Windows o Mac.
  I haig de comentar que la primera frase (tot i que possiblement certa des d’un punt de vista tècnic) m’ha semblat dolorosa; si el criteri és étic el Gimp està molt per sobre del Photoshop (per tant el prefereixo malgrat les seves mancances tècniques) 😉
  Ah! I des d’aquí una salutació a tots els que hem estat col·laborant en la traducció del Gimp o d’altres aplicacions.

  • Joan on 9 de gener de 2012 at 23:05

  Reply

  Pels que anem amb kde ara hi ha una alternativa que es diu krita (http://krita.org/). El grup de desenvolupament és molt actiu i realment fan millores constants, per exemple el fet de poder treballar amb CMYK o per poder importar els pinzells creats amb el photoshop.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.