El teu blog de Linux en català

La nova interfície proposada per al LibreOffice: realment innovadora

Darrerament s’ha estat discutint a les llistes de desenvolupament del LibreOffice quin hauria d’ésser l’aspecte futur del paquet ofimàtic. Al llarg dels anys hem vist moltes propostes de canvi que mai han vist la llum, de forma que gairebé portem 10 anys amb una interfície que ha canviat ben poc.

Nova interfície proposada per al LibO

Nova interfície proposada per al LibO

Però això pot canviar. La discussió a les llistes del LibO arriben per la proposta anomenada «Citrus UI»: una col·lecció d’idees de com es podria millorar el LibreOffice per fer-lo més senzill i fàcil de fer servir.

El creador d’aquesta proposta diu que la seua proposta està basada moltes propostes anteriors (i amb coses noves) i fins i tot ha proposat un calendari per fer-nos una idea de quan podria estar preparat. La discussió sembla que encara no està tancada, però mentrestant podem gaudir de les propostes fetes amb Citrus UI.

Citrus UI

Reorganització de funcions

Es reorganitzen totes les funcions de manera lògic, neta i amb categories contextuals. Desapareixen les finestres flotants.

Visualització ordenada

Bàsicament és una reordenació de la interfície per tal que tot siga més fàcilment accessible. Aquest és bàsicament el gran canvi, a més d’altres afinaments visuals de la interfície.

Dibuix

S’ha volgut fer més fàcil la tasca de dibuix. De manera que puguem treballar més ràpidament. Hi ha mockups diversos al respecte.

Navegació

Nova proposta per al navegador per fer-lo més senzill i unir-lo amb el tauler de pàgines/diapositives: navegació i cerca més ràpides.

Tipus de lletra

Es tracta de promoure l’ús de tipus de lletra lliures tot integrant altres recursos externs des d’on poder baixar-ne de noves.

La cosa no acaba ací, però. Des de la mateixa pàgina on el desenvolupador ha proposat aquesta interfície, també podem trobar una proposta per a la interfície mòbil del LibreOffice, coneguda com Zest UI.

Interfície mòbil de LibO

Interfície mòbil de LibO

Bàsicament és una interfície derivada de la Citrus, però adaptada a les pantalles mòbils, sempre pensant en la usabilitat.

Totes aquestes interfícies recorden en certa manera (els jocs de colors, sobretot) al nou aspecte que han adquirit les aplicacions en línia de Google (Google Docs, Gmail, etc.).

Podeu veure’n més captures a la pàgina del Zest UI.

En definiva, tota una sèrie de canvis i innovacions molt interessants. Què en penseu?

  • Arzakon on 26 de novembre de 2011 at 10:35

  Reply

  Després de veure el que va fer Microsoft amb el seu Ribbon, els canvis en aquest sentit no els veig amb bons ulls, d’entrada. Ribbon va ser un canvi perqué sí, sense aportar res que no fos confusió a l’usuari acostumat a métodes més tradicionals.

  Aquests, peró, semblen uns canvis a mes baixa escala, no trenquen totalment amb el que hi havia fins ara, i sembla que estàn fets amb més seny, pel que els hi donaria una oportunitat, com a mínim.

   • pol on 26 de novembre de 2011 at 20:28

   Reply

   El ribbon de M$ es magistral. Fàcil d’entendre i de fer servir. Mes valdria apredre de l’adversari i no pretendre que el món s’equivoca.

  • ferranmanya on 26 de novembre de 2011 at 10:54

  Reply

  Pels de thedocumentfoundation:
  PLAS PLAS PLAS PLAS PLAS

  JA
  ERA
  HORA!!!!!!!!!!!!

  • Ecron on 26 de novembre de 2011 at 13:00

  Reply

  Lamente discrepar amb Arzakon, els canvis de Microsoft amb el seu Ribbon em van pareixer increïbles ja que van reestructurar totes les funcions i opcions d’una manera molt acertada, tant en aspecte com en usabilitat. Tornem ací al etern problema de la informàtica: els canvis fan por. La gent que estava acostumada al MOffice 2003 no va vore amb bons ulls la nova estètica del MOffice 2007, però jo, que també estava fet a la antiga versió, em vaig acostumar i ara ho veig molt més cómode i fàcil (el mateix ocorre amb el Gnome 2 i els nous entorns, com son diferents ja son dolents, no?).

  Personalment opine que ja era hora de que prengueren aquest pas, pense el mateix que en ferranmanya, la suite no pot quedar-se estancada en un disseny dels “noranta”!!

  😉

   • Daniel on 26 de novembre de 2011 at 17:57

   Reply

   És veritat, semblava l’office 2003 🙂 Em sembla molt bé que ho facin. S’hi han esforçat.

  • Xavi on 26 de novembre de 2011 at 17:36

  Reply

  Totalment d’acord amb Ecron! A més, LibreOffice necessita fer el pas a una interfície més moderna, ja que ara com ara sembla ser l’únic que la desllueix com a Paquet Ofimàtic modern i professional!

 1. Reply

  Actualitzar i modernitzar la interficie de la ofimàtica lliure SÍ!!!!!!!! Fer el mateix que M$, NO!!!!!!!!!!

  • albert teixidor on 28 de novembre de 2011 at 03:56

  Reply

  No em sembla una interfície gaire preparada per netbooks, espero que ho tinguin present i facin quelcom, ja que l’actual, amb unes icones més petites es raonable.
  Aquesta distribució em fa pensar amb la distribució del Calligra que per netbooks no és usable.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.