Alguns ja sabreu que no sóc cap fan del Unity. No sé si és el global menu o el dash, però no m’acostume. En canvi, al GNOME-Shell m’he acostumat molt ràpid i amb molt de gust.
Així com l’Ubuntu Natty no incloïa una versió completa del gnome-shell, encara que es podia instal·lar, l’Ubunu Oneiric ja permet activar-lo i fer-lo servir com escriptori per defecte, amb una experiència d’usuari molt bona. No només això, sinó que també podeu fer servir l’escriptori clàssic del GNOME que porta millores visuals importants. En aquest article ens centrarem en com posar i adaptar el GNOME-Shell al nostre Ubuntu.
Així es veurà el vostre GNOME Shell després de fer tots els canvis:
Instal·lació del GNOME Shell
Obriu un terminal i executeu l’ordre següent:
sudo apt-get install gnome-shell
Si eixiu de la sessió, en seleccionar el vostre usuari a la finestra d’entrada, podreu seleccionar el tipus d’escriptori. Allà veure l’escriptori «GNOME». Aquest és l’escriptori del GNOME Shell.
Si voleu que per defecte s’entre a l’escriptori del GNOME Shell, executeu aquesta ordre:
sudo /usr/lib/lightdm/lightdm-set-defaults -s gnome-shell
Coses que hauríeu d’instal·lar
- El GNOME tweak tool, essencial per modificar moltes coses de l’aspecte.
sudo apt-get install gnome-tweak-tool
- Sushi (és un previsualitzdor que ve per defecte al GNOME3, però que a l’Ubuntu no han activat).
sudo apt-get install gnome-sushi
- Extensions del GNOME. Hi ha un grapat. Quan les hàgiu instal·lades, podreu activar-les i desactivar-les des del gnome tweak. El gnome-tweak té com a nom «Configuració avançada» al llistat de programes.
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/gnome3
sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-shell-extensions-alternative-status-menu #per activar el botó d'apagada directe
sudo apt-get install gnome-shell-extensions-user-theme #per poder fer servir temes personalitzats
sudo apt-get install gnome-shell-extensions-weather #per afegir un meravellós informe de l'oratge
sudo apt-get install gnome-shell-system-monitor #per afegir un monitor del sistema molt xulo - Les icones Faenza donen un bon aspecte al GNOME Shell:
sudo add-apt-repository ppa:tiheum/equinox
sudo apt-get update
sudo apt-get install faenza-icon-theme
Una vegada ho hàgiu instal·lat, per activar-lo haureu de fer-ho des del gnome-tweak. A la secció «Theme» podeu triar el tema d’icones (a més d’altres coses).
Coses per arreglar
- Alt+F2 no funciona per defecte. Si voleu activar-lo, aneu als Paràmetres del sistema » Dreceres » Sistema i al costat de «Mostra l’indicador d’execució d’aplicacions» feu clic a «Inhabilitat» i premeu la combinació de tecles Alt+F2 per activar-lo.
- Si no us agraden les barres desplaçadores de les finestres, podeu tornar a les normals desinstal·lant un paquet:
sudo apt-get remove overlay-scrollbar liboverlay-scrollbar3-0.2-0 liboverlay-scrollbar-0.2-0
- El GNOME-Shell va millor si teniu el tipus de lletra «Cantarell» instal·lat:
sudo apt-get install fonts-cantarell
Si teniu més propostes respecte a com millorar l’experiència amb el GNOME Shell al Unity, no dubteu en comentar-ho.
15 comments
Skip to comment form
Tinc Linux Mint Katia 11 Gnome.
Sap algu si puc instalar Gnome-Shell sense contraindicacions?
En principi, t’hi hauria de funcionar el mateix repositori que hi havia per a Ubuntu 11.04. Però veient com anava Gnome Shell a Ubuntu Natty amb aquest repositori, jo esperaria la propera versió de Mint.
Pau,
Què vols dir amb “escriptori clàssic del GNOME”? El de tota la vida?
Marc, és el “fallback” de Gnome-Shell per a equips sense acceleració, de la mateixa manera que Unity-2D és a Unity.
La diferència és que el “fallback” de Gnome-Shell s’assembla molt al GnomeClassic, però que s’assemble no vol dir que siga el GnomeClassic…
Molt bona entrada!
Jo també recomano les següents tasques després d’instal·lar Gnome Shell:
Nautilus image convert, ja estava en Gnome 2 i està adaptat al 3 😀 Genial per a fer ràpidament, canivs de tamanys massius, rotacions etc a les imatges mitjançant el menú del botó dret!
Nautilus arista similar a l’anterior però amb arxius de video, bàsicament és conversió a diversos formats també amb el botó dret! Tot un luxe!!
I òbviament recomano instal·lar SYNAPSE el poderosisim launcher amb ús de Zeitgeist (que per cer gran cagada al no incloure’l al Gnome 3).
Tot està al repositori 🙂
Jo me l’he isntal·lat al VirtualBox i n’hi ha una cosa que m’extranya tant que no aparega que pense que tinc algún error al sistema. Quan clique al botó de l’usuari, a la part superior dreta de l’escriptori, no m’ix cap opció per apagar la màquina, tan sols “Atura temporalment” i “Surt”… ¿Vos passa el mateix o es que és diferent al ser una màquina virtual? :S
Quan estiguis en al menú on veus les opcions “Atura temporalment” i “Surt”, prem “Alt”, veuràs com t’apareix la opció per apagar.
Hola a tothom!
Després d’instal·lar el gnome-shell, em trobo amb un problema ben curiós, i és que alguns caràcters es veuen malament.
Són principalment els relacionats amb el propi shell, ja que a les aplicacions (firefox, per exemple), es veu tot bé.
No són solsament caràcters amb accents, si no qualsevol tipus de caràcter (l’hora, per posar un altre exemple) i no tots en una mateixa paraula.
Algú més té aquest problema??
A mi se’m veu tot perfecte. T’has instal·lat el tipus de lletra Cantarell i l’has posada per defecte?
Al final m’heu fet reinstal·lar Ubuntu al netbook,hahah. I va perfecte.
Algú sap si se pot llevar la iconeta eixa d’accessibilitat de la barra? És que molesta i tot.
Es pot. Al repositori de webupd8 esmentat a l’article (webupd8team/gnome3) hi ha una extensió especialment per a això. Si no recordo malament, amb la comanda “sudo apt-get install gnome-shell-extensions-noa11y” i posteriorment activant l’extensió mitjançant el gnome-tweak-tool ho tindràs solucionat.
Moltes gràcies xicon. Ja està llevat.
Doncs a mi em passa que, encara que ho intenti, acabo tornant a Unity. El gnom-shell m’agrada molt d’aspecte, pero no m’acabo d’acostumar al canvi d’una finestra a una altra. Això d’haver d’anar amb el ratolí a la cantonada cada cop que he de canviar de finestra… (ja se que puc fer servir les tecles, però generalment no m’agrada haver de alternar sovint entre ratolí i teclat). A més, quan instal.lo un tema nou no queda bé. Vull dir que moltes vegades m’apareix una barra nova a la part superior de la pantalla amb les opcions típiques de “fitxer, edita, visualitza, …” i ja no puc sortir de la sessió (he de reiniciar amb sudo reboot”.
A més, amb Unity tens les opcions del compiz que fan l’escriptori més “simpàtic” (sóc un enamorat de les finestres tremoloses).
Potser quan hagin millorat gnome-shell m’hi quedaré.
PD: em dona la impressió que hi ha un corrent molt fort d’opinió que dona per fet que Unity “sucks” i que Gnome-shell és “cool”. Potser els que preferim Unity (tot i faltar-li moltes coses a millorar) ens cal sortir de l’armari.
Estic bastant d’acord amb tu, per més que provo de tornar a trobar-li les gràcies al vell company Gnome, acabo tornant a l’Unity. Amb el que em sento més còmode a dia d’avui és amb l’Unity però, amb el ClàssicMenú Indicator a la barra superior. Amb el ClàssicMenú Indicator tinc totes les aplicacions a 2 clics com en el Gnome, mentres que amb l’Unity el sistema d’accés a les aplicacions és molt farregós.
A mi amb el Unity em va tot molt lent, aquesta és la raó principal per haver-me passat al Gnome3. En quant a l’estètica també m’agrada més el Gnome3 però realment jo no hi veig gaire diferències en quant al concepte de moure’s per l’escriptori.
El que més em molesta tant d’un com de l’altre és que hàgim fet una passa enrere pel que fa a la llibertat de l’usuari en configurar el seu entorn.