El teu blog de Linux en català

Publicat Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot. Novetats i anàlisi

Sis mesos després de la seva darrera versió, avui s’ha presentat Ubuntu 11.10, amb nom clau «Oneiric Ocelot». D’una banda, a Ubuntu Oneiric Ocelot hi trobarem les versions actualitzades dels programes que ja utilitzàvem fins ara (nucli Linux 3.0, Firefox 7.0.1, LibreOffice 3.4.3, Banshee 2.2, etc.). A més, aquesta versió continua amb l’evolució de l’entorn Unity (tot i que també ens podem instaŀlar de forma opcional Gnome Shell).

Per a aquesta nova versió, la majoria de programes de gestió propis d’Ubuntu s’han reescrit utilitzant les llibreries GTK 3 (les que utilitza Gnome Shell), i han aprofitat per redissenyar-ne algunes d’elles. En aquest sentit destaca el rentat d’imatge que han fet al Centre de Programari. També cal tenir en compte altres canvis importants, com el fet que Thunderbird hagi substituït Evolution com a gestor de correu electrònic predeterminat, o que ara porti automàticament una eina de còpies de seguretat (Déjà Dup).

Per si voleu instaŀlar-vos aquesta nova versió d’Ubuntu, ja hem actualitzat la nostra Guia d’Ubuntu. Però fem-ne una anàlisi més completa.

L’entorn Unity

Unity es va presentar com a entorn predeterminat a Ubuntu 11.04 (abans ja havia estat utilitzat en la versió per a Netbooks d’Ubuntu 10.10). En aquesta nova versió, s’ha retocat per millorar-ne l’experiència d’usuari.

D’una banda, el botó per obrir el panell d’Ubuntu ja no es troba a la part esquerra de la barra superior, sinó com a icona superior en el Dash (la barra lateral). És un canvi poc important, però que deixa lliure una major part de la barra superior, cosa d’agrair en pantalles petites (per exemple, en netbooks). Recordem que a la barra superior és on tenim el menú dels programes.

Entorn d'escriptori Unity

Entorn d'escriptori Unity

Precisament el panell d’Ubuntu és sensiblement diferent. Ara tenim a la seva part inferior uns botons per obrir el panell inicial, el panell d’aplicacions, el de documents i el de música, que ens facilita l’accés a aquest tipus d’elements. En aquests panells, s’ha redissenyat el mètode de filtratge dels elements.

El panell d'Ubuntu

El panell d'Ubuntu

Paràmetres del sistema

S’ha redissenyat el panell des d’on controlem els paràmetres del sistema. Hi seguim accedint des del botó que gestiona la sessió, per mitjà del botó «Paràmetres del sistema», però ara té aquesta aparença:

Centre de control

Centre de control

També les subpantalles on entrem des del centre de control són gairebé totes noves.

El «nou» Centre de Programari

El Centre de Programari també s’ha redissenyat, i ara presenta una imatge més moderna, tot i que el seu funcionament és bàsicament el mateix que fins ara. En ell hi trobarem tot tipus d’aplicacions. Tal i com ja es va introduir amb Ubuntu 11.04, ara també hi trobarem aplicacions de pagament, sobretot vídeojocs.

Centre de Programari

Centre de Programari

Thunderbird, nou gestor de correu electrònic predeterminat

Des de sempre, el gestor de correu a Ubuntu havia estat Evolution, un dels components del projecte Gnome. Però aquesta versió, Evolution ha estat substituït pel Thunderbird, el gestor de correu de Mozilla.

Thunderbird

Thunderbird

Aquest canvi ha estat degut a les poques millores que duia darrerament l’Evolution (encara que aviat sí que presentarà novetats importants). En primera instància, aquest canvi té un desavantatge important, perquè l’Evolution contenia també una calendari, que amb el canvi a Thunderbird s’ha perdut. De tota manera, això és fàcilment solucionable, perquè el Thunderbird té el complement Lightning (instaŀlable des del Centre de programari), que permet la gestió de calendaris des del Thunderbird.

Déjà Dup

Amb Ubuntu 11.10 ens vindrà instaŀlat Déjà Dup, una eina per realitzar de forma senzilla còpies de seguretat de les nostres dades.

El gestor de còpies de seguretat Déjà Dup

El gestor de còpies de seguretat Déjà Dup

Pantalla d’entrada

La pantalla d’entrada ha estat substituïda per LightDM.

El gestor d'entrada LightDM

El gestor d'entrada LightDM

Altres entorns

Com ja és habitual, Ubuntu ens porta més d’una versió, amb diferents entorns d’escriptori. Són els que s’anomenen els diferents «colors» d’Ubuntu. Així tindrem Kubuntu amb KDE 4.7.1, Xubuntu amb Xfce 4.8, Lubuntu amb LXDE 0.5. Apart d’això, a Ubuntu 11.10 també ens podem instaŀlar de forma opcional l’entorn Gnome Shell.

Bé, també hi ha «colors» d’Ubuntu que no s’identifiquen amb un entorn concret, sinó amb una funcionalitat, com ara Edubuntu (educatiu), UbuntuStudio (edició multimèdia) i Mythbuntu (centre multimèdia).

Instaŀlació i ús

Com hem comentat al principi d’aquesta anotació, ja hem actualitzat la nostra Guia d’Ubuntu, i allà teniu explicat de forma detallada el seu procediment d’instaŀlació i les primeres passes que us ajudaran a introduir-vos en el seu ús.

  • Ecron on 13 d'octubre de 2011 at 16:58

  Reply

  Tinc un dubte:

  Ara quan obri el Gestor de Descàrregues, m’apareix un missatget que diu que puc actualitzar des de la meua versió d’Ubuntu 11.04. El cas es que use l’escriptori clàssic (el Gnome 2) i tinc por de que si actualitze, estiga forçat a usar el Unity o perda tota la configuració d’escriptori que hi tinc…

  Alguna idea de què passarà? No vull jugar-me-la :S

   • Jordi on 13 d'octubre de 2011 at 17:12

   Reply

   Crec i no estic segur que t’apareixera Unity, 🙂

   • oriolsbd on 13 d'octubre de 2011 at 17:15
   • Author

   Reply

   Pot ser que en principi t’apareixi Unity (tot i que no és segur), però si tanques la sessió, des de la pantalla on indiques el teu usuari podràs escollir “Gnome 2D”. 🙂

   • Gerard on 13 d'octubre de 2011 at 17:17

   Reply

   Bé, pots instal·lar el gnome-session-fallback
   http://www.liberiangeek.net/2011/08/return-to-ubuntu-classic-desktop-in-ubuntu-11-10/

   Pensa que ara aniràs amb gnome3, i és un pel diferent. Per personalitzar les dues barres (la de dalt i la de baix), el que abans es feia amb un boto dret, ara has de clicar la tecla ALT + boto dret. És a dir, per afegir quadres, moure, etc….
   Per posar accessos directes de programes, has d’anar al menú, i llavors arrossegar el programa fins la barra.

   Apart d’això, tot lo altre és força semblant… per trobar aixo de alt + boto dret em vai tornar loco xD

    • muzzol on 15 d'octubre de 2011 at 12:19

    Reply

    el gnome-session-fallback NO és la versió 2 de gnome, sinó un matxembrat de la versió 3 que imita l’aspecte anterior. la majoria d’afegits (plugins, dockets, plafons, etc) NO funcionen amb gnome 3 (monitor de sistema, per exemple).

    de fet això és el que més ha emprenyat als usuaris acostumats a un entorn d’escriptori més tradicional. a mi m’agrada tenir sempre a la vista el consum de CPU, memòria i altres indicadors. ara he d’esperar que algú faci un port de cada afegit per poder utilitzar gnome 3.

    🙁

  • Jordi on 13 d'octubre de 2011 at 17:09

  Reply

  Actualitzant 🙂

  • Rafel on 13 d'octubre de 2011 at 21:22

  Reply

  Jo he tornat arrere i he posat de nou la .04. Esta no m’ha convençut gens. És de veres que és un netbook amb un n450 i 2 Gb de RAM només, però és que Unity no el suporte i amb Gnome 3 la cosa me va molt molt rara. A més que si vull entrar directament ho fa a Unity. Si com a mínim poguérem posar la barra en la part de baix. Ubuntu està fent mèrits perquè m’oblide d’ella i taste una altra cosa més normal.

   • Jordi on 13 d'octubre de 2011 at 23:02

   Reply

   Primer dir-te que a mi ma encantat Unity, i lo que dius que la barra fos a sota es absurd amb aqued escriptori.(el menú, la Creu …, el títol de la finestrer) no pot anar a baix 🙂
   I no crec que sigui nomes per netbooks com dius, jo tinc una pantalla gran i m’encanta que mirin de ahorar espai inútil.

    • Rafel on 14 d'octubre de 2011 at 00:27

    Reply

    Jo no he dit que siga per netbooks. De fet Unity per la meua experiència pantalles amb monitors com el d’un netbook va massa justet. S’ajunta tot i quan dus el ratolí de seguida ix la barra. En monitors grans ha d’anar molt bé.

     • Rafel on 14 d'octubre de 2011 at 00:28

     Reply

     Volia dir experiència amb pantalles,hehehe.

      • Jordi on 14 d'octubre de 2011 at 00:45

      ok confucio 🙂

   • aleix on 14 d'octubre de 2011 at 00:01

   Reply

   Jo també seguiré amb la 10.04 fins a la propera LTS i si tampoc em convenç canviarè de distribució.

    • aleix on 14 d'octubre de 2011 at 00:02

    Reply

    *canviaré

   • Gerard on 14 d'octubre de 2011 at 09:15

   Reply

   Però si el gnome3 pràcticament és el mateix… només s’ha de tenir amb compte allò de ALT + boto dret per manipular les coses

  • dijhin on 14 d'octubre de 2011 at 02:10

  Reply

  m’agrada molt Ubuntu, però consumeix molts recursos al meu PC, prefereixo Debian Squeeze.

  • Pauet on 14 d'octubre de 2011 at 02:13

  Reply

  Molt bon article, gracies. Tant mateix m’atreveixo a suggerir que si hi ha a qui li vagi be fer un petit anàlisi de les variants “no Gnome” estaria be fer-hi una petita repassada. Especialment ara que tot Gnome es troba en una situació de desenvolupament prometedora però una mica “primerenca” encara.

  • Ruig on 14 d'octubre de 2011 at 10:46

  Reply

  Doncs digueu-me heretge, però a mi Unity m’agrada! xD

  Encara que al Gnome shell tampoc li faré fàstics. Serà cosa d’anar alternant per no avorrir-se. 😛

  Això sí, ja he trobat alguns petits errors que suposo que ja poliran (ja estaven indicats al Launchpad). Res greu, difícil de reproduir, però a vegades pot ser molest.

  • lotiopep on 14 d'octubre de 2011 at 11:29

  Reply

  A mi el que em preocupa son les targetes grafiques. Ja he provat la beta 2 amb un equip amb una nvidia i una ati velles i no paro de tenir problemes. Acceleracions baixes amb els drivers propietaris i amb els lliures. Unity 3D el puc fer servir, pero s’enganxa i Gnome-shell no tira gens. Avui m’arriba un pc amb grafica intel integrada. A veure si tinc sort, pero penso que en aquest tema estem pitjor que abans.

   • Rafel on 14 d'octubre de 2011 at 13:41

   Reply

   Jo he notat que mentres amb Ubuntu 11.04 el meu netbook anava fluïd, amb 11:10 s’enganxa que no veges. Al fina he posat Kubuntu i hi entre amb Plasma KDE i increïbkement va més suau.

  • lotiopep on 14 d'octubre de 2011 at 17:45

  Reply

  Bé doncs, ara que m’ha arribat el nou ordinador amb grafica Intel G41 integrada i que he instal.lat l’Ubuntu puc dir que va a la perfecció. El problema serà decidir quin escriptori m’agrada més… tots dos m’agraden!

  • Pau on 14 d'octubre de 2011 at 20:36

  Reply

  A mi el Fedora 15 amb GNOME3 i els mòduls lliures d’ATI em va súper-fluïd. L’ubuntu 11.04 l’he provada amb gnome shell i no anava malament. Ara bé, amb Unity no puc. El global menú em posa dels nervis.

   • Pau on 14 d'octubre de 2011 at 20:37

   Reply

   Per cert, la pantalla de login, una passada!

  • oriolsbd on 15 d'octubre de 2011 at 10:42
  • Author

  Reply

  Jo no m’acabo d’acostumar al Unity (per no dir que no m’agrada gens). I a Ubuntu 11.10 el Gnome Shell no m’acaba d’anar gaire fluït (encara que sí em va millor que Unity). Em sembla que esperaré a que surti Fedora 16 per instaŀar-me-la, o potser em passo a Arch. Estic fet un embolic. 🙂

   • ianpocks on 25 d'octubre de 2011 at 18:48

   Reply

   Oriolsbd , a mi també em passava aixó , però sas ningu et respondra la pregunta. Lo millor que pots fer es provar fedora i si no t’agrada agafa arch ( encara que arch s’ha de tindre paciència i temps).

   Però val la pena, aprens un pilot….

   A més la velocitat que anirás amb arch , no sera la mateixa que amb fedora o ubuntu.

   I aixó que a mi fedora m’agrada molt…, Per tant cadascú a d’escollir…

    • oriolsbd on 26 d'octubre de 2011 at 07:33
    • Author

    Reply

    De moment, esperant que surti Fedora, he instaŀlat xubuntu-desktop, i estic funcionant amb Xfce a Ubuntu 11.10. Va molt bé, o sigui que no descarto quedar-me així (tot i que provaré Fedora 16 i Arch). En el netbook, tinc Ubuntu 11.10 amb Gnome Shell, i allà sí que m’hi funciona bé.

   • xavifumi on 25 d'octubre de 2011 at 18:50

   Reply

   Quina gràfica tens? ho dic perquè fa poc vaig comprovar que via el configurador de Compiz (ccsm) pots desactivar la sincronització vertical i així Unity guanya molt en ordinadors on la gràfica va justa!

    • oriolsbd on 26 d'octubre de 2011 at 07:30
    • Author

    Reply

    Ui, això no ho sabia! Recordes quina opció del ccsm és? La meva gràfica (ho dic de memòria) és una Nvidia FX 5200.

     • xavifumi on 26 d'octubre de 2011 at 13:28

     Reply

     És a General OpenGL Sincronitza amb enfosquiment vertical. Ja diràs si a tu et funciona! jo ho he provat per un parell de ATI antigues i millora força la cosa!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.