El teu blog de Linux en català

Com extreure les cançons d'un CD

Si teniu CDs de música, és molt probable que en algun moment en vulgueu extreure les cançons per poder-les tenir a l’ordinador (i no haver de posar el CD cada cop per escoltar-les) o passar-les al vostre dispositiu reproductor portàtil. Des d’un sistema Linux és molt senzill extreure aquestes cançons. Només cal que us instaŀleu el programa «sound-juicer», que trobareu fàcilment al gestor de programari de la vostra distribució (si utilitzeu Ubuntu, des del Centre de Programari).

Un cop instaŀlat, trobareu el programa com a «Extractor d’àudio CD». Engegueu el programa i poseu el CD que us interessi. Normalment, el propi Extractor detectarà l’artista, el nom de l’àlbum i els títols de les cançons. Si no us ho detecta automàticament, podeu introduir aquestes dades manualment i, ja de pas, pujar-les al MusicBrainz per tal que la següent persona que es vulgui extreure el mateix àlbum pugui obtenir automàticament aquestes dades.

Pantalla de l'Extractor d'àudio CD

Pantalla de l'Extractor d'àudio CD

Per últim, només cal prémer el botó «Extreu», i en pocs minuts tindreu extretes totes les cançons. Cada cançó es desarà en format «ogg», amb el següent nom de fitxer:

/home/el_vostre_usuari/Música/Artista/Àlbum/TítolCançó.ogg

De tota manera, si voleu, podeu canviar tant el format amb què s’extreuen les cançons com el directori on es desen. Per fer-ho, aneu a «Edita>Preferències». A la part superior de la finestra que s’obri podreu modificar el directori de destí. A l’apartat de sortida, podreu escollir el format amb que es desaran les cançons. Podeu seleccionar, per exemple, formats de compressió amb pèrdues (com ara el format lliure «ogg» o el format privatiu «mp3»), o formats comprimits sense pèrdues (com ara el format lliure «flac»). Si escolliu un format sense pèrdues, el fitxer resultant tindrà una mida major que n’escolliu un amb pèrdues.

1 comment

    • jordi on 14 d'octubre de 2011 at 07:45

    Reply

    I no tens que instal·lar cap “restricted extras” o “gstreamer-bad” o quelcom semblant per a poder extraure en MP3???? Jo diria que sí… bé, almenys a Fedora sí.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.