El teu blog de Linux en català

Vídeo explicatiu del Programari Lliure

La setmana passada, a MuyLinux van mostrar aquest vídeo, que ja és una mica vell, però que trobo que explica de forma molt senzilla i clarificadora què és el Programari Lliure i alguns dels seus avantatges. Pel seu format, el vídeo està pensat per a nens, però crec que l’explicació que s’hi dóna pot servir també per a usuaris novells (sense necessitat de ser nens). És més, la comparació que hi fan em va agradar tant que en vaig fer ús a la xerrada introductòria al Programari Lliure i als sistemes GNU/Linux que vaig fer a La Palma de Cervelló, pels actes del Dia de la Llibertat del Programari.

2 comments

  • Roger on 20 de setembre de 2011 at 22:18

  Reply

  A mi no m’acaba d’agradar el video…

  Trobo que esta massa enfocat com sempre a l’etica, quan hauria d’estar enfocat a la practicitat. Això confon a la gent sobre les possibilitats reals del programari lliure.

   • Joan on 21 de setembre de 2011 at 02:30

   Reply

   Si no és qüestió d’ètica, quin és el tret distintiu sinó del programari lliure i del perquè molts del que visitem aquest lloc l’utilitzem? Trobo el vídeo molt encertat i deixa molt clara la filosofia del programari lliure. Al principi mateix del vídeo ja diu que entre programari lliure i privatiu no hi ha diferència entre forma i funcionament; per tant, un usuari que s’hi volgués endinsar trobaria igual de pràctic un programa privatiu com un de lliure.
   És aquest tipus d’ètica de compartir i transparència el que fa que pugui tenir tot el seguit de característiques i de beneficis que se li atribueixen a la línia final del vídeo (dedicació de la comunitat, els avantatges el treball en massa, etc.). Entendre la filosofia (o ètica) del programari lliure és clau per entendre tota l’allau d’avantatges i utilitat que comporta. No pots anar directament al sentit “pràctic” (tot i que considero que pràctic no acaba de ser la paraula, ja que un programa tancat pot ser igual o més pràctic que un de lliure).

   Considero que són uns dos minuts i mig molt ben aprofitats. Jo crec que hagués tardat una hora per intentar explicar el mateix.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.