El teu blog de Linux en català

Ens ha de preocupar Google?

Quan va nàixer Google, el 1998, la cerca a Internet estava governada per Yahoo! Google no va necessitar molts anys per convertir-se en líder dels cercadors a la xarxa, bàsicament gràcies al fet que, darrere els seus resultats a cada cerca que feia un usuari, hi havia el treball d’una màquina i no d’una persona.

Google ha estat un negoci ben portat, ben gestionat i amb idees reeixides. A més, però, ho ha fet sempre provant de mantenir un equilibri entre el seus interessos com a companyia i el respecte als seus usuaris.

Google té confiança en el programari lliure i la seua filosofia. Quan ha estat possible, s’ha aprofitat del programari lliure i ha retornat a la comunitat part dels seus beneficis: el Google Summer of Code, per exemple, és una beca per a estudiants que desenvolupen projectes de programari lliure durant els mesos de l’estiu.

Google també participa en certa mesura en el desenvolupament de Linux. El 2009, hi havia prop de 30 persones de la companyia dedicades a treballar en el nucli lliure.

Dos dels seus darrers gran èxits són programari lliure: Chromium és el projecte lliure sota el qual es desenvolupa Chrome, el navegador web de Google; i Android és el sistema operatiu per a telèfons i dispositius mòbils.

Google sembla ser un gegant bo: manté línies de negoci diverses i, quan pot, fomenta els negocis basats en programari lliure, perquè sap quins són els seus grans avantatges.

La realitat és, però, que Google s’allunya molt de l’ideal de programari lliure. L’Android és un cas interessant per demostrar això: la realitat és que, tot i que l’Android es basa en un sistema operatiu lliure, el resultat final és que és només això: una base. Una base sobre la qual s’instal·len milers de programes privatius que limiten qui els fa servir. Es podria dir que l’efecte final no es diferencia de tenir un Windows amb tot de programes lliures. Al cap i a la fi, en un sistema, és tan important el nucli com els programes que s’hi fan servir.

Android és com Windows, però a l’inrevés. Sempre serà més lliure l’Android, per descomptat, però qui el fa servir acaba atrapat en el mateix entorn de sempre amb aplicacions privatives.

Google aprofita i promou el programari lliure, però la llibertat de l’usuari no és la seua finalitat. A Google, li és igual un sistema 100% lliure o no. Aquest no és l’ideal del moviment del programari lliure i, per aquesta raó, Google no és el camí que s’ha de seguir, però sí que és un punt de suport per aconseguir el nostre objectiu: un sistema que sigui completament lliure.

  • Jordi on 4 de setembre de 2011 at 17:30

  Reply

  Ja pero es la millor opció que tenim i que la gent coneixi Linux i la paraula llibertat encara no la pugui disfrutar del tot, i si a mes aporta importants beneficis a Linux.
  I si no quina alternativa hi ha?
  En buscadors cap, en mòbils MeeGo es un camí que sa de fer encara.

  • Marc on 4 de setembre de 2011 at 18:17

  Reply

  Molt bon article!

  Quant a cercadors, hi ha http://duckduckgo.com/ (per fer-lo servir millor: settings > region > catalan ) No és tan bon com google però com a primera opció fa la feina bé…

  Salut!

  • Biel on 4 de setembre de 2011 at 22:32

  Reply

  Per no parlar del tema de la provacitat que l’us massiu de google comporta…

  • pol on 4 de setembre de 2011 at 22:58

  Reply

  De fet es pitjor Google que Microsoft ara, certament que no pitjor que Apple que fomenta descaradament l’us de patents contra altres empreses i empra el programari lliure per usos privatius, venent maquinari obsolet i obsolescent…
  En qualsevol cas el model de Google en aquest sentit no es clar i usar esforços de la comunitat per fins privats, coma mínim poc étic.

 1. Reply

  I per no parlar de que el propi Android 3.0 encara no se n’ha alliberat el codi …
  La privacitat a més a més ara que Google integra els comptes de tots els seus serveis encara s’haurà de revisar molt més ja que serà molt fàcil creuar dades.

  • xavier on 5 de setembre de 2011 at 22:13

  Reply

  Aquest article té un error de base: el model de negoci de Google no és el cercador… sinó la publicitat.

  • Pauet on 6 de setembre de 2011 at 05:52

  Reply

  No m’agrada massa haver de defensar a Google, però pel meu punt de vista no te sentit criticar Android perquè resulta que els fabricants que el fan servir el munten en hardware no lliure i amb altre programari privatiu, ni perquè el programari que els propis usuaris instal·len sigui principalment privatiu, ni perquè la quantitat i qualitat de programari lliure per aquest sistema que la comunitat ha creat fins ara sigui poca.
  Tal com diu en Pau el que ha fet Google amb Android es crear una base, i aquesta base és lliure, son mes aviat la resta d’implicats els que fallen. Si critiquem justament a Google en lloc de demanar solucions als veritables responsables només demostrem que som tots plegats una colla de “frikis” que critiquem a google perquè és google i que no volem que “ens robi la nostre filosofia cap empresa”.

   • Pau on 6 de setembre de 2011 at 06:17
   • Author

   Reply

   Realment no hi ha cap crítica. El que es diu és que la finalitat de Google no és la llibertat de l’usuari, malgrat ells desenvolupen eines lliures.

   Jo crec que aquest cas és molt interessant perquè reflecteix molt bé totes aquelles preocupacions de l’Stallman i la seua obsessió per tindre un sistema completament lliure.

    • Niko on 7 de setembre de 2011 at 01:48

    Reply

    Stallman no té ni telèfon mòbil; per tant, parlar de sistemes operatius de telèfons mòbils i el què diu Stallman és contradictori.

    • Pauet on 7 de setembre de 2011 at 04:00

    Reply

    Jo crec que el fet que hi hagi empreses que tinguin intenció de guanyar diners utilitzant pel programari lliure és justament el que cal si volem tenir algun dia un sistema operatiu completament lliure, que realment pugui arribar a tot hom, que pugui assolir un us social ample més enllà dels qui estem personalment compromesos amb la ètica del programari lliure, i que fins hi tot escombri del mapa el programari privatiu.
    Google ha donat exemple en aquest sentit, no tant per fer negoci fent servir el programari lliure que n’hi ha altres que també ho fan, més aviat pel impacte enorme que ha tingut sobre l’us.
    Malauradament falten encara moltes més iniciatives d’aquestes, i millor encara canvis en la legislació de patents de programari.

   • Biel on 6 de setembre de 2011 at 12:23

   Reply

   no és aquest un cas com el de la “tiovització” pero en aquest cas amb software? la base és lliure, pero el resultat final es un sistema privatiu, l’usuari guanya només en “utilitat” pero dels programes no en pot fer res més que usar-los, el resulat al cap i a la fi es un sistema privatiu.
   Si, sempre pots crear tu els programes per que la base és lliure, pero google sap perfectament que aixó no és el que passarà amb la majoria d’usuaris ans el contrari sap que siguent així guanyarà diners al mateix temps que queda bé amb el public per “ser una empresa modelica”.

   Peró aquests només van per la pasta. per que google desenvolupi la seva responasabilitat social mitjançant el GSOC no el fa una empresa millor que cocacola. es senzillament alló que google ha de fer, I si no, que no ens espii sense el nostre consentiment.

  • David on 10 de setembre de 2011 at 16:21

  Reply

  Et felicito per l’article, tant pel contingut com per l’estil i la correcció ortogràfica, costa de trobar algú que sàpiga escriure el català amb aquesta pulcritud.

 2. Reply

  I visited many sites however the audio quality for audio songs existing at this site is in fact wonderful.

 3. Reply

  Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.