El teu blog de Linux en català

KDE 4.7 alliberat

Ahir es va alliberar KDE 4.7 SC, la nova versió d’un dels entorns d’escriptori més utilitzats en els sistemes GNU/Linux, juntament amb GNOME. KDE 4.7 ja vindrà de forma predeterminada amb les noves versions de la majoria de distribucions que utilitzen KDE com a entorn predeterminat (Kubuntu, OpenSUSE, SimpleMepis, Chakra, etc.) i de forma opcional en la resta de distribucions.

Com sempre, l’aspecte gràfic d’aquesta nova versió de KDE és espectacular, sobretot gràcies al Plasma. Però KDE no inclou només l’entorn d’escriptori, sinó també alguns dels programes que ja venen amb aquest, com per exemple el programa ofimàtic Koffice, tots els anomenats KDE games, l’explorador de fitxers Dolphin, l’excel·lent reproductor de so Amarok, el gravador de medis K3B i molts més.

KDE 4.7

KDE 4.7

En l’entorn d’escriptori (Plasma Workspaces) d’aquesta nova versió s’ha millorat el KWin, que ara té suport per a OpenGL ES. D’aquesta manera, s’ha millorat la seva compatilibitat amb dispositius mòbils. S’ha millorat la ubicació i visibilitat de l’Activities (que va aparèixer en KDE 4.6). També s’ha millorat el gestor de xarxes KNetworkManager i el Kickoff (el menú de KDE) mostra millor la jerarquia de les aplicacions.

Escriptori de KDE 4.7

Escriptori de KDE 4.7

Respecte de les aplicacions (Plasma Applications), s’ha millorat l’estabilitat del Kontact, afegint-hi a més suport per a nous serveis i introduint-hi Kmail 2. S’ha clarificat una mica l’aspecte del Dolphin, amagant el seu menú, i s’ha millorat el seu gestor de cerques. S’ha afegit a Marble un assistent de creació de nous mapes i el suport de navegació per veu. El Gwenview permet ara comparar fàcilment dues imatges, visualitzant-les una al costat de l’altra. Amb KDE 4.7 ja tindrem Digikam 2.0 amb suport per a detecció de cares, entre altres millores.

Programes de KDE 4.7

Programes de KDE 4.7

A la plataforma KDE (Plasma Platform) s’ha millorat el gestor de so Phonon, fent-lo compatible amb Zeitgeist, i afegint-li el nou back-end de VLC al ja existent amb Gstreamer. En canvi, s’ha tret el seu back-end de Xine. S’ha afegit a KDM suport per a Grub2. També s’ha millorat les funcionalitats de l’escriptori semàntic Nepomuk.

Com veieu, el nombre de novetats és força gran i interessant. A més, com també és ja habitual, la gran feina de l’equip de traducció de KDE al català tenim aquest escriptori completament traduït a la nostra llengua. Des d’aquí els felicitem un cop més.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.