El teu blog de Linux en català

Nokia presenta l'N9, un mòbil amb Meego

Quan tots ens pensàvem que Nokia havia deixat anar Meego per abraçar WP7, ens sorprenen i presenten el primer mòbil que fa servir Meego com a sistema operatiu. De fet, és literalment el primer mòbil que porta Meego com a sistema operatiu.

El N9 és un mòbil atractiu visualment, sense cap tipus de botó (ni tan sols un botó central com l’iPhone) que inclou una càmera de 8Mpx amb possibilitat d’enregistrar vídeos en HD.

Característiques

 • Pantalla de 3,9”
 • Dolby sound
 • No hi ha botons (tot es fa amb gestos fent lliscar el dit)
 • Tres escriptoris diferents: per a la gestió i llançament d’aplicacions, per xarxes socials i per canviar entre espais de treball i aplicacions.
 • Inclou un navegador que fa servir un motor Webkit2 compatible amb HTML5.
 • Darrera versió del programari «Maps» de Nokia.
 • Intercanvi de fitxers amb NFC
 • Inclou per defecte tot un seguit d’aplicacions per productivitat i multimèdia

Meego, l’única alternativa realment lliure per a telèfons mòbils?

Quant al programari lliure en mòbils, s’ha defensat molt que Android és un sistema lliure. I ho és, en part. Però Android no promou de cap manera el programari lliure: per defecte s’inclouen aplicacions privatives a tots els sistemes on s’instal·la per defecte, el 99% del programari que es crea per Android és privatiu i Google fa pràctiques legítimes però no del tot netes vers el programari lliure (per exemple, tancament de la plataforma Android 3.0).

Meego és, en principi, més lliure. Per començar, Nokia i Intel van intentar des de bon principi fer de Meego una plataforma comunitària on tothom poguera participar-hi. La creació d’aplicacions per a la capa Meego no s’allunya tant com Android, a més que les millores que es fan al nucli Linux es retornen a la comunitat (no com Android, on Google ha agafat el nucli Linux i ha fet millores que després no s’han pogut incorporar a la branca principal, tot i que ara treballen per tornar).

Per altra part, la traducció de Meego és comunitària. Des de Softcatalà portem ja mesos traduint la interfície, tant al català general com a la variant valenciana. Caldrà comprovar fins a quin punt s’inclouen aquestes traduccions i quina serà la política al respecte (l’experiència amb Android ja sabeu que no ha estat molt bona).

Camí a l’èxit o al fracàs?

Nokia arriba tard. Ho sabem. Però si fa de Meego una plataforma realment oberta a modificacions i en comunicació contínua amb la comunitat del programari lliure, llavors pot arribar a tindre èxit.

De tota manera, caldrà fer una anàlisi profunda del telèfon per veure si realment el programari lliure és protagonista. També caldrà comprovar el nombre d’aplicacions disponibles i l’acceptació general dels desenvolupadors.

  • Jordi on 22 de juny de 2011 at 10:07

  Reply

  No és MeeGo, sinó Harmattan (Maemo 6). Amb la fusió, Nokia va crear un galimaties de noms… MeeGo és MeeGo a seques, però això està basat en Maemo amb una capa MeeGo per damunt, rotllo la versió que anava a ser la transició entre Maemo i MeeGo per a la comunitat de desenvolupadors.

  Un mòbil brutal, que d’ací a 1 any haurà deixat d’estar suportat, pq Nokia ho ha apostat tot a WP7. Quina llàstima i quina cagada.

   • Pau on 22 de juny de 2011 at 10:16
   • Author

   Reply

   Segur que no és Meego? Vull dir, sí que és Meego però específic per mòbils, oi?

    • Jordi on 22 de juny de 2011 at 11:13

    Reply

    Un desenvolupador de MeeGo ho explica com toca. En resum, que a Nokia no s’aclaren ni ells. 🙂

    https://lwn.net/Articles/448590/

    • Daniel on 22 de juny de 2011 at 12:05

    Reply

    En Jordi té raó, aquest serà el primer (i últim!) smartphone MeeGo. Cap a nadal, jo seguia l’n9 amb molt entusiasme, així com MeeGo i els seu progrés. Però un cop Nokia es va donar de la maneta amb Windows i va engegar el projecte per a handsets a la merda, els vaig engegar jo també.

    Tot i això, no es pot donar el projecte per mort. Encara és en marxa per a aparells GPS, tablets, PDA’s, tel·levisions, etcètera.

  • carles on 22 de juny de 2011 at 17:30

  Reply

  L’única raó perque aquest mòbil sigui al mercat es que ja estava fet, i tenien que donar-li sortida. Nokia aposta clarament per wp7, per activa i passiva. Una llàstima …

  No estic d’acord amb el post sobre Android. Es veritat que no es totalment “lliure”, però és la millor aposta feta amb linux mai. No crec que Google tingui practiques no clares, sinó que dintre del mon del software lliure es necessita una mica de control, per tal de que tot sorti be. De fet, gràcies a la seva conducta s’ha aconseguit que empreses com Sony, Samsung, etc …. obrin l’accés als seus mòbils, permeten l’ús de roms no oficials, i donant el mateix suport. Fins i tot Linux Torvals pensa que la política adoptada per Google de moment es correcta.

   • Daniel on 22 de juny de 2011 at 18:06

   Reply

   Et dono la raó, però també cal tenir en compte que en Linus no és la persona més defensora del programari lliure. Per exemple, ell ja ha dit que va fer de Linux un nucli lliure per a raons pràctiques més aviat que ideològiques. A la pràctica, ell és al nostre favor, però Linux és una empresa i la FSF és una organització.

 1. Reply

  Conec gent que treballa a Nokia a San Diego, California. Meego i totes les altres plataformes de Nokia estan mortes. Estan fent fora als desenvolupadors que no es poden afegir al equip Windows. Elop només vol Windows i s’en anirà a la tomba amb Microsoft. Que descansi en pau … RIP

  • xavi on 23 de juny de 2011 at 09:51

  Reply

  Algú que hagi fet servir algun model del NeoFreeRunner d’OpenMoko? És veritat que se li pot fins i tot instal·lar una Debian i que estan sorgint diferents distros per a smartphones? Aquest tema estaria molt bé que fos tractat en profunditat per GNULinux.cat 🙂

   • Aleix Orti on 29 de juny de 2011 at 12:07

   Reply

   Jo no l’he probada i no et puc dir com funciona, pero si que és cert que es pot instal·lar. Aquí tens un parell d’adreces que ho expliquen: http://wiki.debian.org/DebianOnFreeRunner http://wiki.openmoko.org/wiki/Debian

Deixa un comentari

Your email address will not be published.