El teu blog de Linux en català

Proposen que GNOME se centre només en Linux i acabe sent un SO

Acabe de llegir un interessantíssim article a Phoronix relacionat amb una discussió a les llistes del projecte GNOME. L’article se centra en la proposta d’un conegut desenvolupador del GNOME i enginyer de Red Hat, el William Jon McCann que, entre altres coses ha dit:

el futur de GNOME és com a sistema operatiu basat en Linux

Aquesta afirmació prové d’una conversa a la llista relacionada amb la inclusió o no com a dependència externa del systemd. El missatge venia en resposta a un comentari del Josselin Mouette, de Debian, que deia que una dependència de Linux és un «no-no absolut per nosaltres» i que només les característiques enfocades només per a Linux haurien de ser completament opcionals.

Bàsicament, Jon veu que GNOME hauria de centrar-se en Linux i deixar de preocupar-se per altres sistemes com Solaris o BSD. Des del seu punt de vista, GNOME podria convertir-se en sistema operatiu per si mateix. Aquest és el missatge que ha publicat a la llista de correu.

For Debian perhaps. However, I don’t think this is true for GNOME. The future of GNOME is as a Linux based OS. It is harmful to pretend that you are writing the OS core to work on any number of different kernels, user space subsystem combinations, and core libraries. That said, there may be value in defining an application development platform or SDK that exposes higher level, more consistent, and coherent API. But that is a separate issue from how we write core GNOME components like the System Settings.

It is free software and people are free to port GNOME to any other architecture or try to exchange kernels or whatever. But that is silly for us to worry about.

Kernels just aren’t that interesting. Linux isn’t an OS. Now it is our job to try to build one – finally. Let’s do it.

I think the time has come for GNOME to embrace Linux a bit more boldly.

Jon

  • Daniel on 19 de maig de 2011 at 09:28

  Reply

  Ho trobo molt interessant, gràcies! Suposo llavors que seguirien donant suport per a altres distribucions que utilitzin GNOME, no?

 1. Reply

  I que passa amb Hurd?

   • oriolsbd on 20 de maig de 2011 at 07:30

   Reply

   Quan ho vaig estar provant, Gnome no funcionava en Hurd. Hi havia massa dependències que fallaven.

  • Daerun on 20 de maig de 2011 at 10:48

  Reply

  De fet, ja fa temps que llegeixo a gent que creia que aquest era el camí que volia emprendre Gnome, i mira, sembla que al final tindrán raó.

  • Carles on 20 de maig de 2011 at 14:51

  Reply

  No crec que sigui una bona idea per tothom, en tot cas sí es una bona idea pels desenvolupadors de Gnome, menys feina i més temps per fer una millor feina amb Gnome dins Linux.

  Avui dia tots els entorns d’escriptori, menys els propietaris, miren de diversificar el seu projecte, un exemple clar es KDE, present a Linux, BSD, Windows, etc ….

Deixa un comentari

Your email address will not be published.