El teu blog de Linux en català

Enquesta: Què preferiu, Gnome 3 o Unity?

En les darreres setmanes, hem assistit a l’aparició de dos «nous» entorns d’escriptori. D’una banda, Gnome 3, que vindrà instaŀlat de forma predeterminada en les properes versions de la majoria de distribucions que utilitzin Gnome. D’altra banda Unity, que serà l’escriptori predeterminat d’Ubuntu.

Gnome 3 ja porta una mica més de temps publicat, perquè va ser alliberat el 8 d’abril. Però té el desavantatge que encara no s’ha alliberat cap versió definitiva de cap distribució que el porti. De moment, només el podem provar mitjançant alguna Beta o d’unes imatges que ens proporciona Gnome.

Tauler de control del GNOME3

Tauler de control del GNOME3

Unity en realitat no és nou, perquè ja era l’entorn predeterminat en la versió per a netbooks d’Ubuntu 10.10 (que no acabava de funcionar massa bé). Però el Unity de llavors no té res a veure amb el d’ara, i ha millorat moltíssim. Aquest entorn ja ha estat provat per moltíssima gent, perquè és l’entorn predeterminat d’Ubuntu 11.04, que s’ha alliberat fa una setmana.

Quadre superior

Quadre superior

Per això us volem preguntar la vostra opinió. Què preferiu, Gnome 3 o Unity?

[poll id=”49″]

  • Pau on 4 de maig de 2011 at 07:55

  Reply

  Jo estic molt emocionat amb el GNOME3. Encara que li falta de tot, en pocs dies estic súper-acostumat i ja no vull fer servir cap altra cosa!

   • rogers on 4 de maig de 2011 at 10:41

   Reply

   Per que creus que es millor que Unity?

   Pel que vec son semblants pero el unity te un dock lateral, i l’altre el te amagat a sota de activitats… però se m’escapa. Quins avantatges te sobre el gnome classic?

    • Pau on 4 de maig de 2011 at 10:54

    Reply

    És complicat, ja que és més una percepció que altra cosa. El Unity no és dolent, de cap manera. Però l’evolució ha estat força inferior que en el cas del GNOME3. Bàsicament:

    La navegació entre finestres és molt bona. En qüestió de segons m’he acostumat a portar el punter a la part dalt superior esquerra per veure les finestres actives i ara ho trobe a faltar a l’ubuntu que tinc a la feina
    La interfície del gnome3 em sembla més neta i moderna: i més fluïda
    Les funcionalitats per moure les finestres, arrossegar-les a esquerra o dreta per tal que ocupen mitja pantalla i altres aspectes, m’agraden

    Però és més una percepció. GNOME3 encara ha de millorar molt, però m’agrada el resultat global i el fet que es faça servir gtk3. Unity actualment s’ha quedat en gtk2 i les biblioteques del gnome2, cosa que es nota.

    L’esquema de colors del gnome3 també em sembla més atractiu.

  • Segura on 4 de maig de 2011 at 08:19

  Reply

  Gnome 3. Sens dubte!

  En Arch ja ha passat el testing i el tenim al repositori extra substituint al vell gnome 2, funciona molt molt bé. Llàstima que encara falten moltes eines per poder-lo configurar a gust.

  Salut!

  • logoff on 4 de maig de 2011 at 08:19

  Reply

  Doncs jo no puc votar un tan dràsticament com ho fan les opciones de resposta. De moment estic més còmode amb Gnome, tanmateix Unity em resulta molt atractiu i potser l’acabo adoptant. Ara per ara tinc els dos instal·lats i vaig per ratxes.

  • Daerun on 4 de maig de 2011 at 09:56

  Reply

  Doncs jo també el tinc ja a Arch i no puc estar més decepcionat: el shell és inusable al meu ordinador (un Pentium IV amb una GF6800), de manera que me l’he hagut de desinstal·lar, y el mode “normal” és lleig de collons perquè la customització es 0 (bé, zero tampoc, però només es pot fer editant fitxers de configuració i coses així, cosa per a la què ara mateix no tinc temps) i no li trobo cap avantatge real amb respecte el gnome2.

  Com dic, molt decepcionat.

   • Pau on 4 de maig de 2011 at 10:37

   Reply

   Decebut, dius? 😛

    • Daerun on 4 de maig de 2011 at 11:40

    Reply

    Decebut, sí, gràcies per la correcció XD

    [el català correcte, passa’l XD]

  • lotiopep on 4 de maig de 2011 at 11:22

  Reply

  Doncs a mi en general m’agrada més Gnome 3. Coincideixo amb el que diu en Pau. He hagut d’utilitzar Fedora 15 beta per usar-lo. El tema és que no sobreviu a la primera actualització. Després de reiniciar ja no puc entrar a l’escritori. Pel que ja a Unity, doncs no m’agrada massa el “dash” (em sembla que es diu així). És molt més complet, elegant i usable el de Gnome 3. Tampoc m’agrada la barra lateral (especialment amb aquest paquet d’icones tant horribles, tot i que de fet no tinc aquest problema ja que no m’apareixen). Però el que si que em té enamorat de Unity és la manera de maximitzar les finestres i el menú global (juntament amb l’elegància dels botonets). És una passada tenir el firefox ocupant tota la pantalla. D’alguna manera caldria imitar (o incorporar) aquest funcionament a Gnome 3.

  • Pauet on 4 de maig de 2011 at 13:00

  Reply

  Tots dos m’han sorprès agradablement perquè era pessimista sobre aquests nou conceptes d’escriptori, però a dia d’avui encara han de madurar els dos. El salt d’Unity a gtk3 i la seva evolució completa encara estan per veure, i de Gnome 3 n’hem vist un tastet i prou.
  Per ara estic com en logoff, vaig per ratxes en les meves preferències.

  • Alexandre on 4 de maig de 2011 at 13:21

  Reply

  Jo he provat l’Unity i de moment em quedo amb el Gnome2, s’han de fer molts clics per trobar les coses.
  La principal pega d’Unity la trobo en el menú, crec que hauria de tenir memòria, sempre s’hauria de quedar a on l’hem deixat.

  • Xavier on 4 de maig de 2011 at 15:32

  Reply

  Pel poc que he vist, em sembla millor Gnome 3. Això si, de moment no he sigut capaç d’instal·lar ni Unity ni Gnome 3 al meu Ubuntu 10.04. Dels tutorials que he trobat a la web per fer-ho cap funciona, perquè sembla que no hi ha repositoris per la Lucid.

  Tot i això, ahir vaig instal·lar Gnome-Shell, que crec que és com l’embrió de Gnome 3 i em va agradar.

  També m’agradaria apuntar que no em sembla massa bé aquests canvis que fa Ubuntu entre versió i versió. Sempre amb Gnome, i just quan surt la 3, aposten per Unity. I pels rumors que he llegit aquests dies, sembla ser que el navegador predeterminat de la pròxima versió ja no serà FIrefox sinó Chromium. No ho entenc massa la veritat…

   • rogers on 4 de maig de 2011 at 18:28

   Reply

   Home, a nivell d’usuari el Firefox a Linux sempre ha sigut bastant lent… no em preguntis perque.

   Llavors la decisió d’incloure Chromimium pot venir per solucionar això, ja que des de Mozilla no semblen capaços de solucionar-ho.

    • Xavier on 4 de maig de 2011 at 19:32

    Reply

    hi estic d’acord, de fet jo uso Chrome a Ubuntu també.

    el que em referia es que van canviant, canviant, canviant… es clar que té sentit canviar coses a vegades i tothom saps que igualment pots instal·lar el que vulguis a linux, però hi ha moviments que no veig clars, com aquests de unity…

     • Arnau on 4 de maig de 2011 at 22:15

     Reply

     Doncs jo des de que vaig instal·lar Firefox 4 a Ubuntu 10.10 la cosa va que vola!

 1. Reply

  Jo era molt pessimista amb Unity, l’havia provat en la versió per netbook i em va semblar lamentable. Haig de dir que aquest va ser el meu primer contacte amb Unity fins ara, no vaig provar ni alpha ni beta.
  Per altra banda si que vaig provar Gnome3 en la seva versió Live (Fedora) i em va encantar, em va semblar espectacular. Tan animat vaig descarregar la alpha i després la beta, però vaig ser incapaç d’instal·lar-les en un portàtil amb una targeta gràfica una mica problemàtica. També vaig provar-ho a VirtualBox sense sort.
  Amb “mono” de Gnome3 vaig instal·lar-lo a l’Ubuntu 10.10 des de PPA, la cosa més o menys funcionava però li faltava el Gnome-Shell. Quan vaig instal·lar-lo va petar per tot arreu.
  Ara recent instal·lat l’Ubuntu 11.04 a l’ordinador de sobretaula (que dóna menys ensurts que el portàtil) la veritat és que he quedat gratament sorprès amb Unity. No em sembla malament, és fàcil acostumar-s’hi.
  Tinc el dock ple d’aplicacions que queden plegadetes i es despleguen en posar-hi el ratolí, estic encantat amb el guany en les dimensions de les finestres (a Firefox, per exemple), i sobretot el gestor de programari em sembla perfecte.
  L’única pega que li trobo és que les aplicacions queden molt amagades, és a dir, has de saber què hi tens instal·lat i què busques en cada moment.
  Em fa l’efecte que és un escriptori que està pensat per moure-s’hi amb dreceres de teclat més que amb el ratolí (aquesta és una de les principals crítiques que rep).
  En resum: M’agrada Unity i de moment amb quedo amb Ubuntu, però encara tinc el cuquet de treballar amb Gnome3 quan surti el nou Fedora i decidir.
  Pels curiosos: Al portàtil finalment hi he posat Lubuntu.
  Salut!

  • rogers on 4 de maig de 2011 at 18:32

  Reply

  Sembla que Gnome3 s’emporta la pole, però em fa mooooolta mandra canviar-me de distribució.

  Abans segueixo amb Gnome2 i Ubuntu 10.04 que canviar de distribució. Si des de cal Ubuntu no ho han arreglat la compatibilitat (que he sentit que no es porten molt bé) dintre de pocs mesos ja mirarem. De moment no es qüestió de canviar de distro cada 3 dies. I ja m’explicaràs des d’Ubuntu, crear una interficie nova, i despres que no sigui millor que l’standard (quan ells son la distribució estandard) ja te tela.

   • ullbuidat on 5 de maig de 2011 at 18:54

   Reply

   A mi em passa el mateix, vaig actualitzar l’Ubuntu, el Unity no em va agradar del tot, sobretot perquè el vaig trobar lent i perquè m’agrada més el Docky. Vaig provar de ficar el gnome3 i va petar. Així que ara continuo amb el gnome2.

  • albcn on 5 de maig de 2011 at 13:30

  Reply

  He provat l’Unity i la veritat, de moment em quedo amb el gnome 2. Tinc un portàtil Asus i amb l’Unity fa un soroll que sembla que s’hagi posat un “turbo”, (tot i que sempre el tinc endollat i no l’he provat amb la bateria) tot el contrari que al gnome2, silenciós totalment. A part que això del dock no m’agrada gaire…
  I com ja s’ha dit aquí, trobar els programes és una mica engorrós.
  De Natty m’agrada (no sé si amb les versions els anteriors es podia fer) les opcions de super+s i super +w per mostrar finestres i espais de treball.
  Així que de moment em quedo amb el gnome clàssic i esperem que d’aqui un temps el gnome evolucioni . Em fa mandra canviar de SO, l’ubuntu em funciona molt bé, i ja sabeu el què es diu en informàtica: si alguna cosa et funciona, no la canviïs.

  • Aljullu on 6 de maig de 2011 at 23:45

  Reply

  Jo he provat el Unity i m’ha agradat bastant, i això que jo sempre era contrari als docks i estimava la barra de tasques. Però el Unity el trobo intuÏtiu i ocupa molt poc espai de pantalla.

  He de provar el Gnome 3, encara, així que no he votat a l’enquesta.

  • adam on 10 de maig de 2011 at 16:08

  Reply

  Jo encara vaig amb el gnome vell. Unity no em va acabar de convèncer. entenc que per a netbooks pot anar bé. però a un pc vell li posaria una lxde.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.