El teu blog de Linux en català

Fedora 15 (Lovelock) Beta

Ja tenim aquí la versió Beta de Fedora 15, una de les distribucions més conegudes i utilitzades, caracteritzada per proporcionar les últimes versions del programari GNU/Linux. El nom clau d’aquesta nova versió (Lovelock). A GNULinux.cat ja vam parlar del procés per escollir aquest nom, que és prou curiós.

Fedora 15 Beta

Fedora 15 Beta

A més, Fedora 15 té una particularitat prou important. Serà la primera distribució «de les grans» (perdoneu per l’expressió) que portarà l’esperat Gnome 3, i aquesta Beta serà la seva primera versió (encara en proves) a portar la versió definitiva de Gnome 3. Els desenvolupadors de Fedora són conscients d’aquest fet, i per això ens proposen un Test Day (dia de proves), aquest dijous 21 per tal que, tothom que pugui, utilitzi el seu Live CD (demanen que no es faci des d’una màquina virtual), posi a prova Gnome 3 i els enviï els possibles errors que trobi. Si us hi animeu, podeu dirigir-vos a aquest enllaç per a més informació:

Fedora Gnome 3 Test Day

Si voleu provar la versió Beta de Fedora 15, podeu baixar-vos el DVD o CD d’instal·lació a la pàgina de descàrrega de la versio Beta de Fedora.

Sobretot, de moment NO ÉS RECOMANABLE INSTAL·LAR-LO EN ENTORNS PRODUCTIUS, NI PER A ORDINADORS DE SOBRETAULA HABITUALS (excepte si teniu clar què significa una versió Beta i n’assumiu les possibles conseqüències). Cal tenir molt clar que es tracta encara d’una versió de proves. Aquestes versions serveixen per a poder provar les seves noves funcionalitats, i trobar-hi possibles errades per tal de notificar-les i que les versions definitives siguin molt estables.

En aquesta pàgina podeu trobar el calendari de llençament de Fedora 15. La versió final està prevista per al 24 de maig.

  • Josep on 19 d'abril de 2011 at 20:59

  Reply

  Jo la tinc posada fa dies a un Acer Aspire One i estic passant-m’ho d’allò més bé. El Gnome3 és una abstracció molt fàcil i simple per anar per feina. Li calen coses encara per arreglar, però té molt i molt bon pronòstic 😉

  Salut.

   • oriolsbd on 19 d'abril de 2011 at 21:57
   • Author

   Reply

   Ostres! Que bé tenir una opinió de primera mà de Gnome 3. La veritat és que Unity em fa mooooolta mandra (traducció: no m’agrada gens), i m’estic pensant a passar-me a Fedora (bàsicament, pel fet que porta Gnome 3). Fa uns dies que ho vaig pensant… Potser em deixo algun ordinador amb Ubuntu i algun altre amb Fedora, o no sé…
   Com veus, estic «fet un lio». 🙂

   1. Reply

    Estic igual que tu Oriol, vaig provar el LiveCD de Gnome3 amb Fedora i vaig al·lucinar. Vaig instal·lar el paquet gnome3-session a l’Ubuntu (10.10) i em va decepcionar… no era el mateix. Per altra banda quan es va fer públic el tema d’Unity a la darrera versió d’Ubuntu vaig voler provar Unity i em vaig instal·lar la versió netbook que ja el portava… no em va agradar gens. També vaig provar Unity 2D i tampoc em va agradar…
    En resum… la setmana que ve surt Natty, i la versió estable del Fedora 15 el 17 de maig, el cap em diu que continuï amb Ubuntu i el cor em diu que em llenci a Fedora… el que em frena és no poder instal·lar més paquets .DEB i haver d’entrar al desconegut món dels .RPM
    Caldrà provar i decidir!

     • Niko on 3 de maig de 2011 at 02:50

     Reply

     Sempre et quedarà transformar-los amb l’alien.

  • Pau on 19 d'abril de 2011 at 23:14

  Reply

  Crec que l’aposta de Fedora per GNOME3 li acabarà portant nous usuaris. Per desgràcia, el GNOME3 no funciona bé a l’Ubuntu: no es poden tindre el Unity i el GNOME3 alhora. I si es prova d’instal·lar mitjançant els repositoris, la cosa pot petar molt.

  Jo ara estic amb Arch i GNOME3. Una passada.

  • Pauet on 20 d'abril de 2011 at 03:39

  Reply

  Jo també fa dies que vaig fent proves amb Open Suse per veure com va el Gnome 3 i el Gnome Shell i la veritat es que m’agrada molt, cosa que em sorprèn a mi mateix perquè en principi no veia gens clar aquest nou concepte d’escriptori. Si que es nota que encara li falta “completar-se” una mica, però per la 3.1 o 3.2 crec que serà molt bo. De moment el veig estable, bonic, força funcional, i força lleuger (em temia que fos pesat).
  Unity també l’he provat i no em diu res, em semble que per ara està basat en Gnome 2, suposo que més endavant Ubuntu farà el pas a Gnome 3 i espero que llavors Unity millori o que sigui fàcil instal·lar el Gnome Shell.

  • joan on 20 d'abril de 2011 at 12:44

  Reply

  He probat Gnome 3 amb Fedora i sorpren per la seva innovació i estètica. Personalmente m’agrada un escriptori net i trobo molt eficaç poder engegar programes amb el buscador. I l’he trobat lleuger, tot i probar-lo en “live”. No s’acaba d’entendre el pas de Canonical de deixar de banda el Gnome 3 quan molts usuaris desconfien d’Unity. I no s’enten que es diversifiquin esforços. Jo també estic pensant en passar-me a Fedora, malgrat la gran oferta de programari en deb que pots gaudir en Ubuntu. Penso que és una llástima la divisió d’esforços.

  • lotiopep on 20 d'abril de 2011 at 14:22

  Reply

  WOW! Me l’acabo d’instal.lar i estic gratament sorpres per com va el gnome 3 (i fedora, que fins ara he estat usuari ultra fidel d’ubuntu). Cal tenir en compte que el meu pc te un processador a 1’7 GHZ i 1000 de RAM. Em pensava que no podria fer anar el nou gnome. Jo, que havia defensat que ubuntu apostes per unity, me n’adono ara que potser es van equivocar.

  Ja veig que ara que li he posat les banyes a ubuntu perilla la relació!

  • oriolsbd on 20 d'abril de 2011 at 17:53
  • Author

  Reply

  Estic ara provant la Beta de Fedora (per tant, estic amb Gnome 3) i veig que va molt fi. Segurament encara esta una mica verd quant a caracteristiques avancades, i el tema que porta d’inici es bastant millorable, pero he quedat gratament sorpres. 🙂
  (perdo per les faltes d’ortografia, pero tinc configurat malament el teclat)

  • Joan on 20 d'abril de 2011 at 19:14

  Reply

  Factor decisiu l’entorn d’escriptori! Fins ara he trobat que la combinació ubuntu+gnome satisfeia completament i gratament les meves necessitats. Senzill, còmode, enorme facilitat d’ús i configuració, gràfic-visual, elements de l’escriptori molt ben distribuïts (des del meu punt de vista)… No tinc clar si el que em té enganxat a Ubuntu és l’entorn d’escriptori o el mateix Ubuntu. He provat kubuntu i em vaig fer enrere ràpidament; no m’hi trobava a gust. Crec que és Gnome el que em captiva, la seva manera de “pensar”. Però val a dir que la feina que ha fet Ubuntu juntament amb ell és més que destacable.

  Quan surti d’aquí 9 dies la versió 11.04 provaré d’instal·lar el gnome 3 des del PPA que he llegit que corre. Es veu que anirà incloent les aplicacions per defecte de gnome 3, però el que em fa una mica de por (com ja deia en Pau més amunt) és el tema de dependències i estabilitat, deixant de banda que Ubuntu de moment sembla que no li donarà suport. Unity el vaig provar al seu temps en un netbook i aquest a penes podia amb ell; val a dir que potser ha canviat fins ara, però tot i així no tinc ganes de provar-lo de moment.
  El que està clar és que estic molt més acostumat a Gnome que no pas Ubuntu, així que suposo que abans canviaria de distribució que no pas d’entorn d’escriptori. Llavors hi ha tot el tema d’instal·lar aplicacions i la seva abundància (m’encanta el Synaptic, és una delícia), i tampoc m’agradaria desfer-me d’Ubuntu perquè és la distribució que recomano per la seva facilitat a tothom i m’agrada saber què es cou en el seu interior i no perdre’n pista.
  He anat llegint meravelles de Gnome 3 i realment desperta la meva curiositat. Encara que sigui un concepte revolucionari, estic segur que seguirà amb la filosofia de Gnome de sempre.

  Crec que estic més fet un embolic que no pas que quan he començat a escriure aquest comentari. Aquest és un d’aquells moments que diuen que a la vida s’ha d’escollir? Us asseguro que amb un Nautilus, un bon panell superior amb accessos directes i applets i un Synaptic, ja faig!!! Alguna suggerència? Estic per agafar-me la 10.04 LTS i rebentar-la a PPA!!! Crec que és l’única manera que tal com tinc muntada la màquina segueixi tenint suport. N’estic molt de la 10.10, diria que és de les poques versions que m’ha funcionat esplèndidament i sense problemes pràcticament. Tot va molt fi i no trobo a faltar absolutament res. Una delícia!

  Salutacions!!!

   • oriolsbd on 20 d'abril de 2011 at 20:12
   • Author

   Reply

   Veig que no soc l’unic que esta fet un embolic. 🙂
   Un PPA per a utilitzar Gnome 3? No m’acaba de convencer. Es una part massa important del sistema com per posar una cosa tant nova com Gnome 3 amb una PPA.
   Al final, suposo que provare tant Fedora (amb Gnome 3) com Ubuntu (amb Unity). Si no m’acabo de fer a Fedora (pel que tu mateix comentes) ni m’agrada Unity, crec que una bona opcio sera esperar a que surti Linux Mint. Esta basat en Ubuntu, pero els seus responsables ja han dit que el treuran amb Gnome 3. Si els de Linux Mint aconsegueixen estabilitzar prou Gnome 3 en el seu entorn, segurament mes d’un escollirem aquesta opcio.

    • Joan on 21 d'abril de 2011 at 01:10

    Reply

    Certament, jo tampoc les tinc totes de tirar tot el Gnome des de PPA, però per com ho tinc muntat tot veia que era el més còmode/pràctic (a curt termini segurament).
    Linux Mint! No hi havia caigut. Crec que em pot anar anell al dit. Estaré molt molt atent. Gràcies, Oriol! Moltes gràcies!

  • Joan on 20 d'abril de 2011 at 21:49

  Reply

  Heu pensat en provar Arch Linux?

  Jo sóc un usuari bàsic de GNU/Linux i he utilitzat Ubuntu durant més de 2 anys. Quan vaig decidir passar-me a Arch Linux em va costar uns quants maldecaps però me’n vaig sortir victoriós i ara estic aprenent més que mai i puc fer amb ell el que vulgui, com podria ser instal·lar l’escriptori que més m’agradi. A més a més el tema de rolling release és pur goig, sempre estar a l’última sense versionitis.

  Molts ànims!

   • Joan on 21 d'abril de 2011 at 01:22

   Reply

   Jo m’ho he plantejat vegades i vegades. Sovint hi penso i crec que és el que més em convindria. El que sempre m’ha fet enrere és el seu procés d’instal·lació: quan el llegeixo des de la wiki el veig etern! Imagino que és qüestió de posar-s’hi, no més. Tard o d’hora hi hauré de passar, i estic segur que molts de nosaltres pensem igual xd.
   El que passa sobretot és que no em vull allunyar molt d’Ubuntu perquè és la que recomano i m’agrada estar atent a tot el que passa al seu voltant per aprendre a l’hora de donar “suport” o saber com corregir errors.
   No hagués dit mai que tanta llibertat d’elecció em posaria en un compromís xd. Només cal que pensi en Windows per decidir-me ràpid!!!

  • Edu@rd on 21 d'abril de 2011 at 17:49

  Reply

  Jo per experiencia propia vaig estar amb Ubuntu i Debian. Desde el juny de 2010 porto amb Fedora sempre desitjant passarmhi i per fi vaig trobar un blog on hi havia informació de la post-instalació. Tinc instalat tant Gnome com KDE. Ara mateix no canvio Fedora per Ubuntu ni de broma i perquè doncs: per estabilitat, per rapidesa, perquè s’actualitza rapid (Firefox 4 per exemple van posarlo molt rapid als repositoris) i tenint instalat preload ( es capaç d’iniciar Fedora en 10-12 segons de rellotge). Jo també pensava que el canvi a rpm hem seria complicadisim pero tampoc es tant. Per instalar es ben simple enlloc de aptitude tens a Yum.
  Tan facil com yum install i el que vulguis, o per borrar yum remove. Tot es acostumarshi això esta clar. A més les novetats que portara Fedora 15 Lovelock pinten molt bé.

  • lotiopep on 22 d'abril de 2011 at 14:28

  Reply

  Tant content que estava jo amb fedora i una actualització me l’ha fet malbé. Haure d’esperar a la versió final.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.