El teu blog de Linux en català

DuckDuckGo, alternativa molt útil a Google

Segur que tots coneixeu Google, el motor de cerca més utilitzat a la xarxa. Funciona molt bé, és molt ràpid i els resultats són encertats, però té una part fosca. Google no només fa diners amb els seus anuncis per tot arreu i tota la publicitat, sinó que a més a més troba benefici en recaptar informació sobre nosaltres.

La solució que us presentem és DuckDuckGo, que és un altre motor de cerca molt eficient i amb una infinitat d’utilitats molt interessants. Ara us en ensenyarem un bon grapat, per a què vegueu com funciona.

Pàgina inicial de DuckDuckGo

Primer de tot, el que podem veure és que aquest motor de cerca no guarda cap mena d’informació sobre nosaltres ni la utilitza, així que ens va molt bé. Les seves característiques principals són:

  • L’ús del signe «!» per a senyalar pàgines web. D’aquesta manera, si escrivim:

!w Catalonia

buscarà Catalonia dins www.wikipedia.org. Si fem servir !wes, buscarà a la Wikipèdia en castellà, però el !wca o !wcat encara no ha estat implementat.

Ho podem fer servir en altres pàgines web, com !gi per google images, !gmail per google mail, !python per als manuals de python, !amazon per amazon.com, etcetera. Els podeu trobar tots aquí.

  • L’ús del signe per anar directament al primer resultat de la cerca.
  • L’ús de la paraula sort per a ordenar resultats, com sort:date (ordenats per temps).
  • L’ús dels signes “” per a buscar una frase en concret, exactament com és.
  • L’ús de la paraula region per a buscar resultats dins un país o regió, com per exemple region:es (Espanya)o region:none (neutral)

A més a més, un cop busquem paraules, trobarem que:

  • Ens ajuda a separar significats. Si busquem, per exemple, la paraula Ubuntu, que té diferents significats, el que ens sortirà a sobre dels resultats és:

 

D’aquesta manera, si sel·leccionem Ubuntu (operating system), tots els resultats que veurem seran només per a Ubuntu com a sistema operatiu.

  • Ens respon preguntes generals. Per exemple:

  • Podem navegar amb les fletxes o amb les tecles típiques de l’editor de text vi/vim (h,j,k,l, etc.)

A més a més, tenim l’apartat Preferències o Settings, que ens permet canviar moltes coses al nostre gust. Per exemple, podem desactivar la publicitat, canviar la font i la mida de la lletra, el color de la interfície, l’ús de l’HTTPS o HTTP Secured per als resultats de cerca o l’amplada de la pàgina (per si volem que el text sigui més llarg). Les podem trobar totes aquí.

Apart d’ésser un excel·lent motor de cerca, ens protegeix. Si no sabeu com o per què ho fa i ens interessa, ells ens ho expliquen molt clarament. I si fem servir la pàgina en HTTPS enlloc d’HTTP, doncs més protegits que anem.

Enllaços

Pàgina encriptada, més segura: https://duckduckgo.com/

Pàgina sense encriptar, no del tot segur: http://duckduckgo.com/

    • Marc on 12 d'abril de 2011 at 09:14

    Reply

    De fet, és el cercador que fa servir per defecte el navegador de la distribució lliure Trisquel. Molt interessant, tot i que no té l’encert que té Google ara per ara…
    Salut!

      • Daniel on 12 d'abril de 2011 at 17:20
      • Author

      Reply

      Google “encerta” perquè sap què és el que la gent vol en general, donat que té informació dels interessos de les diferents regions i dels seus usuaris. No té cap mèrit, això.

  1. Reply

    Poder no té l’encert però té algunes propietats que seran el futur dels cercadors. A Google et busca aquelles paraules, però no entén el què busques, tot són coincidències en les paraules i un conjunts d’algorismes per triar quines apareixen a davant i quines a darrere.
    Bona aportació!

    • Aljullu on 13 d'abril de 2011 at 09:10

    Reply

    Està força bé, fa temps que l’utilizo, però per a buscar frases no és tant bo com Google. I per cercar frases en català, encara menys.

    • Bonsai on 26 d'abril de 2011 at 12:35

    Reply

    L’he estat utilitzant un parell de dies i m’agrada força les utilitats que té. Però m’he adonat de que cada cop que cerco una imatge em redirigeix a Bing… he investigat una mica per el cercador, i per google, i no he trobat res que m’ho aclareixi.

    Sap algú què passa? xD

      • Daniel on 26 d'abril de 2011 at 12:51
      • Author

      Reply

      Què fas per a buscar una imatge? Jo faig servir !i, que em porta a yahoo imatges. Però pots fer servir !gi per google imatges. I si vols buscar a google sense que t’espiin, fes servir l’scroogle: !s.

      Salut!

    • Bonsai on 26 d'abril de 2011 at 13:04

    Reply

    Hola, utilitzo el !i i em redirigeix a bing, tant a casa com al treball xD he provat el que m’has dit i ja no em surt bing… 😉

    Encara que em resulta extrany que l’únic que faci sigui redirigir cap a altres cercadors :S

      • Daniel on 26 d'abril de 2011 at 13:07
      • Author

      Reply

      Et porten a altres llocs per a Notícies i Imatges (!n i !i per yahoo, !gn i !gi per a google) perquè encara no ténen aquestes funcions. Però aquest cercador és molt nou, i esperem que anirà creixent amb el temps 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.