El teu blog de Linux en català

Elementary OS

Fa una setmana es va publicar la primera versió d’Elementary OS, amb nom clau Jupiter. Els seus desenvolupadors es van donar a conèixer fa un temps amb el projecte Nautilus-Elementary, en el qual ens presentaven una versió modificada de Nautilus que seguia el principi KISS (Keep It Simple, Stupid). És a dir, simplificaven disseny de Nautilus eliminant els elements innecessaris. El resultat era realment molt bo (impecable, diria jo).

Logo d'Elementary OS

Logo d'Elementary OS

Després de l’experiència amb Nautilus-Elementary, van fer el mateix amb algun altre programa, i finalment van decidir donar el gran salt i crear la seva pròpia distribució: Elementary OS.

Pantalla d'Elementary OS

Pantalla d'Elementary OS

Què ens aporta de nou? En general, només és una altra distribució basada en Ubuntu que ens porta de forma predeterminada uns programes diferents que el propi Ubuntu (molts dels quals creats/modificats pels mateixos desenvolupadors d’Elementary per seguir el principi KISS). La diferència, per tant, rau en el propi principi KISS, i Elementary OS és una distribució visualment molt agradable.

Les majors diferències respecte d’Ubuntu, apart del propi tema d’Elementary OS i el Nautilus-Elementary, són el diccionari Lingo (no l’he pogut configurar en català 🙁 ), el gestor de correu electrònic Postler, la llibreta d’adreces Dexter i el navegador Midori. A més, com a nota curiosa, el cercador predeterminat no és cap dels majoritaris, sinó DuckDuckGo, molt minimalista (com Google), però que no recopila de cap manera les nostres dades de cerca.

Llibreta d'adreces Dexter

Llibreta d'adreces Dexter

Ara bé, la intenció dels seus responsables és continuar aplicant el principi KISS a més programari, de manera que serà interessant veure com evoluciona en el futur.

Si voleu provar Elementary OS, us n’hem creat una màquina virtual per a VirtualBox. La podeu descarregar des d’aquest enllaç. Recordeu que teniu moltes més màquines virtuals disponibles a la nostra pàgina d’imatges per a VirtualBox.

2 comments

  • Carles on 11 d'abril de 2011 at 16:32

  Reply

  He seguit el projecte des de el seus inicis, i promet molt. Actualment és un projecte sense acabar, una distro Ubuntu més neta i fàcil d’utilitzar, però estan desenvolupant software per diferents tasques que simplifiquen molt més les feines habituals d’un usuari d’escriptori. Podríem dir que la gent de Elementary ha portat a terme la idea original de Canonical, fer un Linux a l’abast de tothom.

  Aplicatius com Sassi backup, pantheon, maya, beatbox, etc … donan un plus a aquesta distribució.

   • oriolsbd on 12 d'abril de 2011 at 07:24
   • Author

   Reply

   Estic d’acord. És una distribució a tenir en compte d’aquí a uns mesos.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.