El teu blog de Linux en català

Qt i el futur de KDE

La gent de KDE ha fet un comunicat en relació al seu futur i el de KDE. Hem aprofitat la traducció que han fet a KDE España per posar-la ací:

Qt i el futur de KDE

Després del recent anunci de Nokia sobre la seua futura estratègia en el desenvolupament dels seus telèfons intel·ligents, KDE ha rebut una gran quantitat de preguntes per part d’usuaris i entitats. Bona part d’elles estan relacionades amb el futur del compromís de KDE amb la plataforma de desenvolupament Qt. En aquesta declaració s’estableix que es veu un futur brillant per a Qt i el programari de KDE.

Qt

Es va triar Qt al 1996 perquè oferia el millor entorn per al desenvolupament de programari. Avui dia, encara ho fa. Durant els últims quinze anys, KDE ha treballat per a assegurar que Qt estiga sempre disponible, la qual cosa ha desembocat en la creació d’acords amb els quals se sustenta la KDE Free Qt Foundation. El futur de Qt s’ha reforçat en els últims anys per les decisions de Nokia per alliberar-lo sota la llicència LGPL i començar el procés de donar a la comunitat major influència a través de l’Open Governance. S’està treballant amb els socis per a accelerar aquest procés i fer de l’Open Governance una realitat. Mentrestant, s’acull amb satisfacció el compromís continu de Nokia amb Qt, així com el seu continu suport a KDE, com a patró i com a patrocinador de la nostra conferència anual.

KDE

Avui dia, KDE s’enfronta a nous reptes i oportunitats. L’escriptori i els equips portàtils tradicionals ja no són l’únic mitjà pel qual els usuaris poden  editar documents, entretenir-se i interactuar socialment. Innovacions com els ultraportàtils, tablets i els telèfons inteŀligents, cada vegada més sofisticats, han canviat l’ús de l’ordinador, tot introduint nous factors de forma i formes d’ús. Per primera vegada des de la fundació de KDE, tenim l’oportunitat de donar forma a la naturalesa de l’ús de la computadora, en lloc de competir amb els paradigmes informàtics establits.

El framework Plasma situa a la comunitat KDE en una sòlida posició per a desenvolupar interfícies d’usuari innovadores i agradables per a telèfons intel·ligents, sistemes de bord de vehicles, equips d’escriptori i portàtils, centres multimèdia per a la llar i molt més. Pocs o cap dels competidors de KDE disposen d’un framework per a aplicacions i interfícies d’usuari que resulte tan portable, atractiu i que facilite tant el desenvolupament com ho fa el Plasma. El cor de Plasma i de la portabilitat de les aplicacions és Qt. El codi desenvolupat per a una plataforma pot executar-se amb canvis mínims en plataformes heretades com Microsoft Windows i MacOS X i, sobretot, en Linux i altres plataformes lliures que van des dels dispositius de butxaca als equips d’escriptori. Les recents innovacions en Qt, com Qt Quick, fan més fàcil que mai que els dissenyadors i desenvolupadors convertisquen les seues idees en aplicacions i les oferisquen als usuaris. KDE encara està començant a aprofitar aquestes noves oportunitats.

El futur

Qt segueix sent la base sòlida i multiplataforma de tot el que es fa a KDE. Combinat amb les tecnologies de KDE, es considera que Qt és l’entorn perfecte per al desenvolupament de programari multiplataforma. Mai hi ha hagut un millor moment per a donar forma al futur de la informàtica.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.