El teu blog de Linux en català

Publicada Trisquel 4.5 Slaine

Trisquel és una distribució molt important dins el programari lliure. Aquesta va ser iniciada a Galícia per tal de tenir una distribució completament traduïda al gallec, però el que la fa realment singular és que es tracta una de les vuit úniques distribucions que GNU (i, per tant, Richard Stallman) considera completament lliures. És a dir, que tenen una política ferma de no oferir ni proposar programari no lliure i, en cas que per error en continguin algun, el treuen immediatament.

Logo de Trisquel

Aquesta darrera setmana va ser alliberada la versió 4.5 de Trisquel, que porta com a nom clau «Slaine». Trisquel 4.5 està basada en Ubuntu 10.10, lògicament traient-li tots els paquets no lliures. Per exemple, no utilitza el nucli Linux «habitual», sinó que utilitza el nucli Linux-libre, basat en el propi nucli Linux, però completament lliure.

Pantalla de Trisquel 4.5 Slaine

Pantalla de Trisquel 4.5 Slaine

Les característiques principals d’aquesta nova versió són:

  • Nucli Linux-libre 2.6.35
  • Gnome 2.32
  • Navegador web basat en Firefox 3.6.15
  • OpenOffice.org 3.2
  • Incorpora Remmina (gestor d’escriptoris remots), Gwibber (gestor de xarxes socials) i Dejà-Dup (gestor de còpies de seguretat) com a programes predeterminats
  • Disponibilitat del controlador lliure Nouveau per a targetes Nvidia
  • Utilitza DuckDuckGo com a motor de cerca predeterminat

De moment, Trisquel 4.5 encara no ha sortit en la seva versió mini, que porta LXDE com a entorn d’escriptori, però aquesta versió serà publicada els propers dies.

Si voleu utilitzar Trisquel, podeu dirigir-vos a la seva pàgina de descàrregues, on podreu baixar-vos el seu LiveCD. Com que està basada en Ubuntu 10.10, la seva instaŀlació és molt semblant a la d’aquesta altra distribució i, per tant, molt senzilla de realitzar.

Per si voleu provar-la abans d’instaŀlar-vos-la, a GNULinux.cat us hem preparat una imatge de VirtualBox que té instaŀlada Trisquel. Us la podeu descarregar des d’aquest enllaç. Recordeu que teniu disponibles moltes més distribucions preparades per a provar (ja gairebé 40) a la nostra pàgina d’imatges de VirtualBox.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.