El teu blog de Linux en català

Google tanca el codi de l'Android 3.0 -temporalment-

Avui, en arribar a casa, m’he trobat amb aquest article a Genbeta on es comenta que Google ha decidit tancar el codi de l’Android 3.0 de forma temporal.

La raó que es dóna és una concreta:

Google ha decidit tancar temporalment el codi de l’Android 3.0 -Honeycomb- per tal d’evitar que tercers desenvolupadors proven de fer-lo servir a telèfons mòbils, cosa que en l’estat actual de desenvolupament suposaria una mala experiència pels usuaris finals

Encara que això siga cert, la realitat és que Google està seguint un model de programari lliure excessivament allunyat del model de programari lliure clàssic. L’FSF ja es va mostrar recelosa de l’ús que Google feia del programari lliure, mentre que Linus Torvalds va justificar-ho.

Més enllà d’acusar o no a Google, ací es planteja un conflicte molt interessant, la de dues visions del programari lliure.

Més enllà d’acusar o no a Google, ací es planteja un conflicte molt interessant, la de dues visions del programari lliure. Una visió és més «pragmàtica» i prova d’adaptar les bonances del programari lliure a un món capitalista; l’altra visió és més «filosòfica» i prova de crear un sistema completament nou basat en els quatre principis del programari lliure.

Personalment pense que Google està en el seu dret de tancar temporalment el codi del HoneyComb, però fent això està anant per un camí que a la llarga no beneficia al programari lliure: si els desenvolupadors no poden agafar el codi per millorar-lo, quin sentit té llavors? A més, és evident que encara que els desenvolupadors agafaren el codi i el posaren a un telèfon mòbil i l’experiència fora penosa, ningú no se n’adonaria.

3 comments

  • Daniel on 25 de març de 2011 at 21:10

  Reply

  Tot i que veig la teva posició i la de Google i us entenc, no hi estic del tot d’acord. Però suposo que tampoc puc demanar un sistema completament lliure per al meu telèfon, a hores d’ara. De moment estic fent servir Symbian, que va passar a la GPL, i vull tenir un MeeGo, però gràcies a Nokia el tema està molt verd. Al final hauré d’acabar amb Android, tu.

  Molt bon article!

   • Aleix on 30 de març de 2011 at 13:36

   Reply

   Hi ha el projecte replicant que vol ser un clone d’android totalment lliure. En la segünet pàgina trobarás informació de com instal·lar-lo i en quins telefons funciona: http://trac.osuosl.org/trac/replicant/wiki
   També exiteix la iniciativa OpenMoko que s’enmarca dintre del moviment del hardware lliure i que busca crear dispositius mobils lliures. Hi ha un model que ja porta un temps disponible en el qual funcionen diferents distribucions basades en Linux i lliures. Pots trobar més informació a: http://wiki.openmoko.org/wiki/Main_Page

  • Aleix on 30 de març de 2011 at 13:27

  Reply

  No entenc el que vols dir amb dos models de programari lliure. Per a que quelcom sigui programari lliure ha de complir els quatre principis del programari lliure, sinó a la llarga qualsevol cosa serà programari lliure. Google s’aprofita de la tirada comercial que té el programari lliure en determinats sectors, però si el seus programes no compleixen els quatre principis, el que està fent és enganyar els usuaris que adquereixen els seus programes pensant que són lliures.
  A més en el cas dels smartphone quin sentit té parlar de llibertat si la majoria d’aparells venen castrats pel hardware i no permeten fer canvis al SO.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.