El teu blog de Linux en català

Firefox 4 ja és ací

Firefox 4 ja ha arribat. Ha passat més d’un any des que Mozilla va publicar el Firefox 3.6, el 25 de gener de 2010, un any de canvis continus en el desenvolupament i sempre amb l’ombra de l’avenç imparable de la competència (del Google Chrome bàsicament).

Però el Firefox 4 ja és aquí per tornar al lloc que li pertoca: la primera millora real que tots notareu és que el programa és molt més ràpid i funciona de forma molt més fluïda que la versió 3.6. Aquesta millora en el rendiment era un pas completament necessari per tal de no quedar-se enrere.

Les principals novetats

L’aspecte visual del Firefox ha canviat força a GNU/Linux. Les pestanyes s’han passat a sobre de la barra d’adreces i ara és possible amagar el menú superior i deixar-lo com a un botó (a l’estil de l’Opera).

Nou botó de menú del Firefox

L’espai de pestanyes, un espai on podem organitzar per grups totes les pestanyes que tenim obertes d’una forma visual molt senzilla.

Grups de pestanyes

Grups de pestanyes

Un nou gestor de complements, més complet i atractiu, molt ben integrat en la interfície del programa.

Gestor de complements
Gestor de complements

El motor de Javascript s’ha posat a l’atura (fins i tot una mica més ràpid) que els motors de l’Opera i el Chrome:

Velocitat del motor de Javascript

Velocitat del motor de Javascript

A més, cal destacar altres novetats com:

 • Firefox Sync, una eina que ens permet sincronitzar el firefox a diferents ordinadors i poder així accedir a les nostres adreces d’interès, historial i dades de navegació des de qualsevol lloc.
 • Suport per al format de vídeo WebM, un format lliure impulsat per Google i que va resoldre tota la problemàtica que suposava el còdec x264.
 • Suport per al 3D al web, gràcies al WebGL i que permetrà oblidar-nos de Flash.
 • I tot un seguit de millores relacionades amb HTML5, CSS3, visualització de tipus de lletra, imatges SVG i molt més.

Baixades

Com ja vam explicar fa un parell de dies, a l’Ubuntu disposareu de diferents repositoris des d’on instal·lar-lo fàcilment.

Distribucions com Arch o altres rolling release el tindran disponible molt aviat.

I si no podeu esperar-vos, sempre podeu baixar el paquet oficial des de la pàgina web, descomprimir-lo i fer clic directament sobre l’executable.

NOTA: En aquesta anotació trobareu més informació sobre com actualitzar-vos a Firefox 4 i com configurar algunes de les novetats més interessants, com posar el Firefox 4 en català (en actualitzar queda en anglès), i moltes més coses.

  • Dimas on 22 de març de 2011 at 14:14

  Reply

  D’aquí 10 min. el llançament oficial… Per seguir-lo:
  http://glow.mozilla.org/
  http://air.mozilla.com/

  • Ecron on 22 de març de 2011 at 21:12

  Reply

  Doncs jo he utilitzat els repositoris que menciones i se m’ha instal·lat en anglès!!!! Com es posa en català!? 🙁

   • Ecron on 22 de març de 2011 at 21:26

   Reply

   Gracies a Piwi he pogut posar-ho en català! Podríeu comentar-ho al post 😉

    • oriolsbd on 22 de març de 2011 at 22:02

    Reply

    Hola, estem preparant una anotació on expliquem de forma més detallada tant la instaŀlació com algunes configuracions de Firefox 4. Entre aquestes configuracions, tenim previst explicar com tenir els menús en català. 🙂

    Salut!

  • Enric on 23 de març de 2011 at 13:34

  Reply

  L’estic provant i m’agrada prou… 🙂 Torna a ser un navegador molt veloç, el Chrome crec que ja no li farà competència en el tema de la velocitat i en quant a estabilitat, cap navegador li ha fet competència mai 😉 hehehe. M’agrada prou, és probable que torne a ser el meu navegador per defecte. Això sí, em dona problemes amb l’inici de sessió a aquest web, al igual que el Chromium (el Firefox 3.6 era l’únic que no me’n donava…)

  • Cesar on 23 de març de 2011 at 23:25

  Reply

  Acabo d`instalarl.lo i en sembla una mica mes fluid que el 3.6 pero té un fall molt gros i es que no es compatible amb el correu de Movistar (Telefonica). Total una decepció

   • oriolsbd on 23 de març de 2011 at 23:45

   Reply

   Avui mateix un company de feina m’ha comentat aquest fet. Però, pel que m’ha comentat, li ha passat cada cop que s’ha canviat de versió de Firefox. Cada cop, fins al cap d’un temps no li va funcionar el correu de Telefónica. Per tant, segurament és un error de disseny, més que del propi navegador. Tot i això, no és cap consol, perquè al cap i a la fi el resultat és el mateix (no et funciona el correu de Telefónica a Firefox 4). 🙁

   • Dimas on 24 de març de 2011 at 14:27

   Reply

   Home, el problema és del correu de Movistar, no és un “fallo” del Firefox. La decepció potser és utilitzar el correu de Movistar, quines idees! 🙂

    • cesar on 24 de març de 2011 at 20:39

    Reply

    Dimas: Estic emprant ubuntu desde el 7.04 (també he provat altres com Mandriva Fedora etc.) i sempre amb Mozilla Firefox i el correu de Teleónica sense cap fall, per lo tant no entenc perqué com més progresa el Firefox més mancançes té. Potser per tú sigui una decepció emprar aquet correu i una mala idea pero deixa que la gent deixidesqui per si mateixa. Jo empro Movistar per motius de feina i gmail per altres coses. Repetixo, si fins ara anava bé no entenc perqué ara no.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.