Durant els darrers dies s’ha pogut seguir un fil interessant relacionat amb la inclusió de dues botigues de música en línia amb el Banshee (Amazon i l’Ubuntu Store) i el percentatge de beneficis que de cada cançó venuda anirà cap a cada part.
L’altre dia el Gil ens va posar un enllaç al respecte i ahir, Gabriel Burt, un dels desenvolupadors del Banshee comentava això:
This is an update to my previous post. Canonical asked the Banshee maintainers to join a conference call about an hour ago. They announced their new plan, calling past proposals mistakes:
- Banshee’s Amazon store will remain enabled, with Canonical taking a 75% cut of all affiliate revenue; 25% on Ubuntu will now go to the GNOME Foundation.
- The Ubuntu One store for Banshee will remain enabled by default, but now Canonical will donate 25% of its revenue to GNOME. They will now do the same for Rhythmbox.
Bàsicament, s’ha arribat a un acord pel qual:
- De les vendes de la botiga d’Amazon a través del Banshee, el 75% del benefici anirà a parar a Canonical i el 25% a la GNOME Foundation.
- De les vendes de l’Ubuntu Store, Canonical donarà un 25% del benefici al GNOME.
El culebró ve en certa manera perquè, inicialment, el 100% dels beneficis de les vendes de la botiga d’Amazon a través del Banshee anaven a parar a la GNOME Foundation. Els de Canonical van proposar, o bé deshabilitar la botiga d’Amazon i continuar deixant que el 100% del benefici anara a parar a la GNOME Foundation (l’usuari hauria d’activar manualment aquesta botiga); o bé habilitar la botiga d’Amazon i quedar-se amb el 75% del benefici.
Finalment, sembla que s’ha arribat a l’acord que hem comentat a dalt: 25% de la botiga de l’Amazon i 25% de l’Ubuntu Store per a la GNOME Foundation.
L’estratègia de Canonical té sentit. Per fer rendible l’Ubuntu cal enfocar-se en serveis extra com l’Ubuntu One i o bé en aquests tipus de botigues. Inicialment, l’Ubuntu va optar per implantar l’Ubuntu Store sota el Rhythmbox d’on agafava el 100% del benefici. Però amb el canvi a Banshee es va haver de plantejar una qüestió important, atès que la gent del Banshee ja havia implementat una altra botiga.
És just?
Probablement més d’un es preguntarà si això és just o no ho és. El nombre de vendes en la botiga d’Amazon a través del Banshee augmentarà considerablement ara que l’Ubuntu el farà servir per defecte. És natural que Canonical, atès que ja tenia l’Ubuntu Store, vulga continuar traient-ne profit.
Un 25% d’ambdues botigues es pot considerar poc, però el nombre de vendes serà ara més gran que no ho era pas abans, cosa que es traduirà en majors ingressos per a Canonical i també per a la GNOME Foundation.
A més, això només s’aplica a l’Ubuntu. A la resta de distribucions, cada u és lliure de triar la fórmula que vulga.
Com ho veieu vosaltres?
5 comments
Skip to comment form
Un altre tema espinos és el tema Moovida 2.0. Aquest producte està basat en Banshee 2.0 i encara no s’ha vist cap contribució de retorn al projecte ni cap menció als crèdits. En parla l’autor original i arquitecte al seu twiter:
http://twitter.com/abock/status/22750313131806720
Jordi,
L’actitud d’Ubuntu no em sembla correcta, donat que tots els beneficis aconseguits a Amazon anaven directament al projecte Gnome, un 100%.
Per mi, des de fa temps Ubuntu s’ha estat allunyant de l’esperit del software lliure, i encara que com empresa comercial busca rendibilitzar les seves inversions és “penós” que ho faci treien-li diners a un altre projecte lliure e independent de qualsevol distribució.
Gnome ha estat l’escriptori per defecte d’Ubuntu, crec que Unity d’alguna manera es troba darrera de tota aquesta història.
Jo no coneixia que anava un 25% a la Fundació Gnome, trobo que faria millor profit i per més gent si els calers anessin a altres fundacions més universals i no tant petites.
Quan dius «universals»… a quina et refereixes? (per exemple)
Doncs n-hi ha moltes.
La Linux Foundation, la Desktop Linux Consortium, la Free Software Foundation o a Debian.
Que son fundacions que donen un profit a tothom, fins i tot Apple :p . Mentre que la fundació de Gnome, sincerament tampoc es que faci gaire res. N-hi que ho aprofiti gaire gent.
I aixi tampoc abandonem els altres escriptoris, ja no els grans, sino Ede, Enlightenment i molts altres