El teu blog de Linux en català

Auteur, un nou editor de vídeo no lineal

De vegades pareix mentida la quantitat de programes que existeixen per a GNU/Linux quan es parla de l’edició de vídeo. La llista comença a ser interminable: PiTiVi, OpenShot, Kdenlive, Jakasha, Cinelerra, VLMC, Kino, Lives i molts més.

I ara n’ha aparegut un de nou: Auteur. És una aplicació que actualment està en versió alfa però que està tenint un desenvolupament trepidant: s’han publicat 6 versions noves en només una setmana (la primera alfa es va publicar el 31 de gener).

Auteur

Segons el desenvolupador, l’aplicació «es centra en allò que és important per a un editor: retall de vídeo i fiabilitat abans que proveir efectes ‘guais però sense la u’».

Auteur fa servir l’Mplayer i l’Mencoder, amb la qual cosa és compatible amb la gran majoria de formats de vídeo sense necessitat de conversions. La darrera versió, a més, va incloure suport per poder afegir imatges a la línia de temps.

Però el més interessant d’aquest editor és la interfície: els diferents elements que la composen es poden canviar de posició i fins i tot fer-los fora de la finestra (a l’estil del Gimp), cosa que pot resultar molt còmoda per a molts.

No obstant, Auteur encara es troba en un estat alfa i s’ha de fer molta feina: és molt limitat quant a opcions i personalització, tot i que els que ho han provat el veuen força estable.

Auteur a l'XFCE

Instal·lació

Si voleu instal·lar-lo, a l’Ubuntu podeu fer servir el repositori següent:
sudo add-apt-repository ppa:rowinggolfer/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install auteur

Existeixen paquets que es poden baixar des del web oficial per a Debian, Arch i Fedora.

3 comments

  • Guillem on 10 de febrer de 2011 at 16:58

  Reply

  Molt interessant aquest nou projecte, però dues preguntes:

  – En que es diferenciaria aquest nou projecte de l’openshot o del kdenlive?
  – Que és un editor de vídeo lineal? En que es diferencia d’un editor de vídeo no lineal?

  Gràcies per avançat!

  • Xavi on 11 de febrer de 2011 at 20:18

  Reply

  Ostres! ara si que tenim un panorama complet d’editors!! Tot i que aquest recorda més a Kino, és a dir, per a fer talls senzills i poca cosa més!
  Guillem! Les diferències semblen ser que el programa esta pensat per a tallar videos i prou. Per a fer edicions senzilles (retallar troços innecessaris de videos llargs) va prou bé, i amb programes d’aquest tipus es fa molt ràpid. Però per a coses més “complexes” no n’hi ha prou.
  I un editor de video no lineal, és tot aquell que no utilitza directament cintes. (perque pots anar editant i modificant l’edició però fins que no “exportes” no tens el video definitiu) I en l’edició lineal, vas afegint imatges a una cinta que és el resultat final, així que s’edita pla rere pla “de forma lineal” (i és prou dificil modificar el que ja has editat).

   • Guillem on 15 de febrer de 2011 at 15:59

   Reply

   Gràcies per l’aclariment Xavi, però això vol dir que l’edició de vídeos linial és per editar en directe, no? Ja que avui en dia amb l’edició digital no sé si té gaire sentit aquest tipus d’edició.. Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.