El teu blog de Linux en català

Id Tech 5, lliure abans de sortir?

Pels que siguin aficionats als videojocs i sobretot als natius a GNU-Linux, de ben segur coneixereu la companyia id Software , autors de grans títols com les sagues Quake o Wolfenstein, que a més d’un ens havien mantingut una llarga estona enganxats al teclat.

Si un altra cosa bona podem dir d’aquesta empresa fundada per John Carmack i John Romero, és que després d’un parell d’anys de funcionament dels motors dels seus jocs, aquests són alliberats a la comunitat, convertint-se en eines imprescindibles per a la creació de jocs lliures i moderns. Normalment aquests canvis es duen a terme a la QuakeCon, que aquest any es celebrarà del 4 al 7 d’agost a Dallas.

Ja havien començat els rumors que aquest any s’alliberaria el motor Id Tech 4, que ha donat vida a jocs com Doom 3, Quake 4 o Quake Wars: Enemy Territory, tots natius per a Linux, i que es presentaria el proper llançament de Id: Rage. Però un petit detall del web d’aquest, ha fet que tots ens fem moltes preguntes.

La companyia encara no ha donat explicacions, i no sabem si es tracta d’una errata, o sincerament volen alliberar el codi tan bon punt surti el joc. Si això fos així, la conversió d’aquest motor a Linux podria ser molt més ràpida que en les versions anteriors (fins fa poc, s’havia especulat que aquest motor no seria portat a Linux, tot i les declaracions dels memebres de Id, que asseguraven que seria un pas enrere per a ells, no fer-ho) i alhora els jocs lliures podrien fer un gran pas endavant.

La jugada sembla arriscada: alliberar un motor acabat d’estrenar podria significar grans pèrdues en llicències comercials, però pot ser que apostin per un model com el del Unreal Engine, on el motor és alliberat però només per a usos no comercials. De totes formes, que pugui ser lliure és una gran noticia, ja que Unigine, el motor més decent per a Linux, té també unes llicències un pèl cares.

  • oriolsbd on 3 de febrer de 2011 at 18:43

  Reply

  Jo crec que més aviat ha estat una errada. Però, si no és així, és una gran notícia.
  Precisament gràcies a que id Software ha alliberat les versions anteriors dels seus motors tenim jocs seus com Quake, però també han donat lloc a nous jocs com World of Padman, OpenArena o molts altres.

  • akjode on 3 de febrer de 2011 at 23:37

  Reply

  he estat mirant el video i el joc m’ha recordat una mica al borderlands, sigui com sigui, si el treuen a la venta, jo el compro (si te un preu decent i es nadiu per a linux)

  • oriolsbd on 4 de febrer de 2011 at 07:31

  Reply

  Ja ho han canviat:
  http://www.vivalinux.com.ar/software/tech-5-open-source
  Llàstima! 🙁

  • Xavi on 4 de febrer de 2011 at 08:11

  Reply

  Vaja…. ens haurem de conformar amb que alliberin l’Id Tech 4 aquest estiu!

  • Xavi on 8 de febrer de 2011 at 14:35

  Reply

  Doncs si que era veritat! Volien esperar fins al quakecon per anunciar-ho, però degut a l’errata, John Carmack ho ha confirmat!!!! Després del llançament de Rage, tindrem aquest magnific motor!!!

  http://www.alltechnologynews.com/id-tech-5-open-source-after-the-release-of-rage.html

Deixa un comentari

Your email address will not be published.