Un dels grans avantatges que ens proporcionen els processadors de textos moderns, és la possibilitat de treballar amb estils.
Però que són els estils?
Els estils són una manera de jerarquitzar el text. Per exemple, podem marcar una tros de text amb l’estil “Encapçalament 1”, un altre tros de text amb l’estil “Encapçalament 2”, i un altre tros de text amb l’estil “Cos del text”. D’aquesta manera, i sense tenir més informació sobre el contingut del text, sabrem que hi ha un títol (Encapçalament 1), un subtítol (Encapçalament 2), i un text explanatori del subtítol (Cos del text”).
I de que serveixen?
Ara ens quan ens preguntem, de que ens serveix establir aquests nivells de categorització. Doncs la resposta és senzilla. Classificant el text segons la seva funció al document ens permet, per exemple, canviar de cop la mida de la lletra de l’estil “Cos del text” sense que afecti els altres estils o no haver de ficar retorns de carro per separar els diferents paràgrafs. També ens permet, enumerar els títols i els subtítols del nostre document de forma automàtica (1. o 1.1, etc.). I aquí no s’acaba tot. Podem també, crear un índex automàtic, que ens mostri els diferents títols i subtítols, així com a la pàgina on es troben. Com veieu, existeixen molts avantatges associats a treballar amb estils.
Cas pràctic: Enumerem els títols
Amb aquest cas pràctic, aprendrem a establir estils al text utilitzant el processador de text Open Office, i a enumerar els títols i els subtítols.
Creem el document
Primer de tot creem un document amb aquest contingut:
GNULinux.cat i el programari lliure
Introducció
GNULinux.cat és el portar del programari lliure en llengua catalana. Va ser fundat al...
Mètodes
Per aquest estudi s'han usat diversos mètodes...
Resultats
GNULinux.cat a la premsa
GNUlinux.cat ha tingut presència en diversos mitjans en format paper...
Conclusió
Apliquem estils
Ara aplicarem els estils. Per veure el llistat d’estils per defecte anirem a:
Format > Estils i formatació
I aplicarem l’estil:
- “Títol” a “GNULinux.cat i el programari lliure”
- “Encapçalament 1” a “Introducció”, “Mètodes” i “Resultats”
- “Encapçalament 2” a “GNULinux.cat a la premsa”
- “Cos del text a “GNULinux.cat és el portar del programari lliure en llengua catalana. Va ser fundat al…”, “Per aquest estudi s’han usat diversos mètodes…” i “GNUlinux.cat ha tingut presència en diversos mitjans en format paper…”
Ens hauria de quedar un text com aquest:
Fiquem l’autoenumeració
Anem al menú:
Eines > Numeració d'esquemes
I a la pestanya de “Numeració” seleccionem:
Nivell 1 > Encapçalament 1 > Número > 1, 2, 3...
Nivell 2 > Encapçalament 2 > Número > 1, 2, 3...>/code>
Premem “D’acord” i veurem com el documents ens queda enumerat d’una manera molt professional:
Descarrega’t l’exemple
Si ho desitges, et pots descarregar l’exemple des d’d’aquest enllaç.
11 comments
Skip to comment form
Molt útils els estils. M’agradaria que també parléssiu d’aplicar estils a pàgines i tot el demés, que és el que encara no me’n surto gaire de fer. N’aplico a una pàgina i se m’aplica a totes. 🙁 Seria útil saber-ho fer bé, perquè així el tema de numera pàgines queda més clar (no es numera per exemple la primera pàgina en els treballs), que no pas fent-ho amb dreceres bastant estranyes com l’extensió Pagination.
M’ho miraré això que comentes, no m’ho havia plantejat mai. Si ho trobo n’escriuré un article. Ara però, tinc pensat fer un altre tutorial sobre les referències automàtiques a l’openoffice, a l’estil Figura 1, Taula 1, etc.. Ideal per científics 😉
He consultat la pàgina de noves característiques de LibreOffice i m’he trobat que han renovat l’apartat d’estils de pàgina i ho han conjuntat amb el de numerar-les. 🙂
Moltes gràcies per l’aportació!
Aquest enllaç que fiques fa molt bona pinta, estaria bé comentar aquestes novetats que ens portarà el libreoffice. Sembla que amb aquests fork s’han ficat les piles (per fi) amb el paquet ofimàtic.
Ja era hora!
Que ràpid que ha estat l’Oriol, mare meva!! 😀
Molt ben explicat!
Per peresa mai els he utilitzat, ara ja no tinc excusa 😉
Gràcies!
Celebro que l’article hagi servit a algú 🙂
Més info sobre estils a l’openoffice en (en castellà)
Molt interessant l’enllaç, gràcies per l’aportació!
Molt bona explicació. Una altra avantatge d’utilitzar els estils, a més de la creació automàtica d’índexs que ja comenta l’article, és la fàcil reorganització dels documents llargs, gràcies al Navegador (Edita > Navegador).
Aquesta tasca la farem amb els quatre botons de la dreta: Capítol cap amunt, Capítol cap avall, Un nivell cap amunt i Un nivell cap avall. Això ens donarà una funcionalitat similar a la de la vista Esquema del Word, però molt més còmoda i eficient!
També podem aprofitar aquesta eina per desplaçar-nos amb comoditat al llarg del document fent doble clic a sobre d’un Encapçalament dins del Navegador, a l’estil del Mapa del document del Word.
Bona feina.
Moltes gràcies per l’aportació. La veritat és que això que comentes és molt útil, i sobretot en documents llargs t’ajuda molt. Salut!