El teu blog de Linux en català

Enquesta nova: Encerta Ubuntu amb Unity?

Encetem una nova enquesta, aquest cop sobre Unity, la nova capa d’escriptori desenvolupada per l’equip de l’Ubuntu i que vindrà per defecte amb la versió 11.04. Ací teniu un exemple de la darrera versió en desenvolupament que han fet els de WebUpd8:

Vos sembla una bona idea? Creieu que han traït GNOME-Shell? Tindrà èxit?… Digueu la vostra!

[poll id=45]

  • aniol on 16 de gener de 2011 at 15:54

  Reply

  El que penso és que ja que anaven a usar QT (o això he llegit en alguns llocs que volien fer), podien haver apostat pel plasma de KDE4 destinat als mini-portàtils, no?
  Seguiré amb força atenció aquest tema, perquè el dia que pugui tenir totes les funcions del meu nou mini-portàtil (Samsung nf210) inclòs el trackpad multitàctil funcionant a GNU/Linux, intentaré fer el salt i oblidar-me ja del capat Windows 7 Starter. Mentrestant, aniré aguantant, que no fa ni un mes que el tinc i no vull deixar d’usar totes les funcions “extres”.

  1. Reply

   A Ubuntu ja fa temps (des de la sortida del Eee PC 900) que té suport per a trackpad multi-tàctil.

    • aniol on 16 de gener de 2011 at 20:14

    Reply

    Pels Asus EEE potser sí, però pel Samsung he anat buscant per Internet i provant jo amb USB-Live, i res, moltes combinacions de tecles no funcionen i el trackpad multi-tàctil tampoc. 🙁

    1. Reply

     Dic que des de que va sortir el Eee 900, però es que jo ho he provat en portàtils de asus (de totes les mides), acer, toshiba, compaq… i en la gran majoria de portàtils que he tocat funciona.
     Jo dic que ha estat mala sort o que samsung s’ha fet el trackpad a mida…

  • Joan on 16 de gener de 2011 at 19:43

  Reply

  Crec que dir que l’Ubuntu ha traït el GNOME-Shell és una mica exagerat.
  Des de l’Ubuntu creien que el camí que portava el GNOME-Shell no era el que ells consideraven millor, i per això han decidit tirar endavant amb l’Unity. Dins del món del programari lliure aquest no és el primer cas ni l’últim, podríem començar amb el famós KDE-GNOME, continuar amb els 50 reproductors de música i acabar amb el XOrg-XFree86. Sempre s’ha dit que és millor unificar esforços, però amb el món del programari lliure precisament sempre ha passat una mica el contrari, sempre que un projecte no portava la direcció que algú considerava adequada, que algú li ha vingut de gust crear el mateix però millor o qualsevol altre motiu, s’ha creat un altre projecte amb la mateixa finalitat. Si fins i tot s’han creat projectes que fan el mateix que l’original però només canviant el llenguatge de programació! I no només el món del programari lliure funciona així, això ho podríem extrapolar a moltes més coses de la vida i la societat. Normalment això estimula a millorar el projecte original, o el projecte original mor i és reemplaçat pel nou, o simplement conviuen els dos.
  En aquest cas, crec que fins d’aquí una temporada no veurem què passa, i llavors veurem quin dels dos donarà millors resultats.

   • Pau on 16 de gener de 2011 at 20:30
   • Author

   Reply

   Heheh, gràcies per l’aportació, Joan. Això de «traït» era per poder crear una mica de discussió. De tota manera, crec que aquesta decisió de l’Ubuntu respecte al Gnome-shell és igual, però a la vegada diferent dels casos que comentes. GNOME és un dels grans projectes del programari lliure. Si una part molt important com és el Gnome-shell, que ha costat molt de temps desenvolupar, acaba no fent-se servir per ningú (Fedora ja va comentar que Unity li semblava interessant), llavors serà un colp important.

   Aquestes coses passen, per descomptat. Tampoc no sé quins van ser els esforços de la gent de l’Ubuntu per mirar d’enfocar el gnome-shell de la mateixa manera que el unity per tal de fer una solució comuna.

   Veient com avança la cosa, tant el gnome-shell com el unity, la veritat és que la cosa pinta bé.

  • Dani on 16 de gener de 2011 at 21:26

  Reply

  Sigui com sigui, l’unity em va fatal: no sé si és pels 64 bits o per qué, però fins i tot se’m cala el ratolí, és inusable.

   • Pau on 16 de gener de 2011 at 21:27
   • Author

   Reply

   Has provat el Unity a les versions alfa de Natty? Funciona molt millor, però encara s’ha de polir.

  • Ecron on 17 de gener de 2011 at 12:52

  Reply

  Doncs jo crec que l’Unity, pel que he vist per ahí, encara no acompleix totes les funcions que el Gnome porta (supose que temps al temps). I crec que ha estat lleig que Ubuntu s’encamine per una rama distinta, això fa com que ha dixat de donar-li suport al Gnome. I si Ubuntu deixa de donar-li importància, moltes altres distribucions també es possible que ho facen (no totes, és clar, era la Linux Mint la que va dir que seguiria amb Gnome?).

  És possible que poc a poc vejam com Ubuntu trau el seu propi navegador de fitxers, el seu propi reproductor de música i vídeo, el seu propi client de missatgeria… Deixant de banda grans projectes de programari lliure. Soc un poc extremista, ho reconec, però… És el que pense.

  Jo ara per ara, quan isca la propera LTS seguiré utilitzant Gnome, si es que encara donen la opció 😛

Deixa un comentari

Your email address will not be published.