El teu blog de Linux en català

Cedega mor… i neix Gametree linux

Sembla que Cedega, l’aplicació de pagament que mitjançant wine ens permetia executar jocs natius de Windows als escriptoris Linux, ha arribat a la seva fi.

Ha estat després de generar molta controversia dins el món del programari lliure, ja que wine és lliure, i Cedega, que no és més que una millora d’aquest, és de pagament (Menys controversia però que la de 3dMagix, que és Blender però de pagament!). Així després dels eterns dilemes sobre les llicencies lliures i l’explotació que se’n pot fer, sembla que aquest model de pagament no ha funcionat per als creadors de Cedega, Transgaming.

I així és com el projecte s’ha reconvertit en Gametree Linux, una plataforma gratuita tipus Desura o Steam, on podem comprar jocs Windows certificats per a funcionar a Linux (mitjançant la tecnologia de Cedega).  Ara mateix Transgaming està buscant desenvolupadors que puguin millorar el motor, i afegir més jocs a la llista de certificats, abans de llançar la plataforma, aquest primer trimestre del 2011.

Sembla que fa una temporada que GametreeMac funciona i no els va del tot malament (suposem que el llançament de Steam per a Mac els ha posat les coses difícils) i la companyia prepara GametreeTV una tecnologia per a set-top-boxes, o centres multimèdia com la Boxee Box o les solucions de Animo, amb qui sembla que tenen un acord.

La pega de tot plegat és la llicència del motor de Gametree Linux, que no sembla que hagi de ser alliberat, i per tant, poden fer el que vulguin amb aquest servei. De totes maneres, esperem que s’ho repensin i que s’adonin de les possibilitats i avantatges que els oferiria, l’aportació de la comunitat. Mentrestant, podem estar contents ja que aquesta iniciativa no fa més que eliminar una de les premises que s’utilitzen més en contra de Linux i que diu que “Linux no té jocs moderns”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.