El teu blog de Linux en català

L'Android 3.0 ja s'ha presentat, i és per tablets

Durant aquests dies s’està celebrant el Consumer Electronic Show (CES) on les companyies punteres en tecnologia presenten les seues innovacions.

Aquest any sembla que els protagonistes són Android i els tablets que l’inclouen. Poques setmanes després de presentar Android 2.3, Google ha presentat Android 3.0, amb nom en codi HoneyComb, que està enfocat a tablets.

Els vídeos de l’Android 3.0 i les tablets que ho porten són realment una passada. Sembla que ara s’ha pres seriosament fer la batalla a l’iPad d’Apple que tant d’èxit està tenint. Ací teniu un vídeo promocional:

Android 3.0 es mostra atractiu i fluid: la pantalla inicial es dedica als ginys, aplicacions com youtube, gmaps o gmail estan especialment integrades (heu de veure la integració de gmail, és meravellosa) i tot amb una interfície fosca i dinàmica. Potser una mica bakala…

Tot plegat, genial. Però…

Efectivament, Android 3.0 sembla genial. Sembla que encara no estarà disponibles per a mòbils, temps al temps. La qüestió que ens ha de preocupar és una altra: el programari lliure.

Ja ho hem parlat ací més d’un cop. Tot i que l’Android en sí mateix és lliure, tot el món que s’està creant al seu voltant no ho és. No estem dient que tot hauria d’ésser lliure, però estem anant cap a un model on el 95% de les aplicacions externes no ho són.

Android hauria pogut estar una plataforma de difusió del programari lliure i del model de donacions real per als projectes que ens agraden als usuaris. De fet, en certa manera pot funcionar així, però es fomenta més ben poc i molts desenvolupadors encara somien en crear l’aplicació que els farà rics, oblidant-se completament dels beneficis que podria comportar per tots fer lliures les seues aplicacions.

Mentre l’Android siga lliure, nosaltres podem jugar a mantindre lliure el nostre telèfon o tablet amb només aplicacions lliures, però el ventall és molt limitat. Potser Meego es pren més seriosament el tema del Programari Lliure (sabíeu que la traduccció al català de Meego es porta des de fa temps i que també hi ha variant valenciana?). El projecte Meego, com a projecte, és força més obert que el desenvolupament de l’Android.

  • jep on 7 de gener de 2011 at 19:23

  Reply

  la realitat és així…sempre podran fer aplicacions lliures, qui vulgui, però no qui no vulgui. I perquè funcioni hi ha d’haver negoci, sinó les coses no funcionen…per mi és suficientment millor tenir una alternativa més oberta a Apple. Altrament, la perfecta utopia en perfecta beta permanent.

   • Pau on 7 de gener de 2011 at 19:35
   • Author

   Reply

   Heheheh, això de beta permanent m’encanta…

   • Roger on 7 de gener de 2011 at 22:25

   Reply

   La veritat es que tens raó… no ens oblidem que l’ecosistema en el que ens movem es així. El programari lliure i el privatiu es relacionen d’una manera prou natural.

   Hi ha projectes que si no son codi lliure no tenen futur, hi ha projectes que tenen un futur similar sent lliures o privatius, i n’hi ha que quan no són viables de manera propietaria es fan lliures, no per filosofia, sino com a manera de salvació.

   No oblidem com va sorgir Firefox, del codi alliberat de Netscape davant de la impossibilitat de fer front al Explorer.

   Suposo que hi ha gent que no hi està d’acord, jo no soc dels mes puritants… però esta clar que vec els avantatges del codi lliure.

  • Pauet on 8 de gener de 2011 at 02:54

  Reply

  Perdoneu però ara estic confós. He d’entendre que hi ha alguna cosa en l’Android que impedeix que es creïn més aplicacions lliures per a ell, o simplement estem parlant del “perfil típic” dels desenvolupadors d’aplicacions?

   • Pau on 8 de gener de 2011 at 08:19
   • Author

   Reply

   Hola Pauet. Que jo sàpia, no existeix cap inconvenient en crear aplicacions lliures per l’Android (cosa que sí que passa en el cas de l’iPhone, ja que les restriccions de l’apple store posen molts problemes a l’hora de penjar una aplicació lliure).
   La base funcional de l’Android, és lliure i es pot fer amb ella el que vulguem. Però el model de negoci que s’està creant al voltant és de tot menys lliure. Això vol dir que l’Android podria acabar sent un model com el Windows però a l’inrevés: tu pots tindre el windows (privatiu) ple de programes lliures que et permeten fer de tot, podent saltar-te en el 90% dels casos les opcions privatives. Amb l’Android tens un sistema de base lliure amb el qual, només pots cobrir el 10% de les teues necessitats de programari amb programari lliure, la resta és privatiu.
   És curiós, però sembla que no hi ha gaire desenvolupament lliure per a l’Android més enllà del sistema operatiu. Existeixen aplicacions externes lliures i molt bones, però són molt poques.
   A mi ara mateix em fa certa vergonya veure les merdes d’aplicacions que hi ha, plenes de publicitat i d’una qualitat inferior a 0. La gent va a fer pasta, i no se n’adonen que no en faran gaire. Si feren un programa bo i demanaren donatius, possiblement guanyarien més (tampoc no es farien d’or, és clar).

  • Daniel on 8 de gener de 2011 at 03:06

  Reply

  Totalment d’acord. Android només és lliure en si mateix, però el sistema operatiu ve ple d’aplicacions de Google, i no crec que molta gent impulsi el software lliure, o almenys el codi obert. Jo estic molt content amb MeeGo, he estat llegint molt sobre ell i estic esperant que surti el rumorejat Nokia N9 amb MeeGo de fàbrica.

  I una altra cosa interessant. Heu sentit mai a parlar d’Aava?
  http://www.aavamobile.com/products.php
  És una companyia que es dedica a fabricar smartphones (i ara tablets, pel que es veu) oberts, que poden funcionar amb Android i Meego. Jo he estat llegint sobre el seu primer smartphone, que ve ja amb 1.2 Ghz i una pantalla de 854×480! Fins i tot he trobat vídeos d’internet de gent jugant al World of Warcraft en un telèfon d’aquests…!

   • Pau on 8 de gener de 2011 at 08:20
   • Author

   Reply

   Interessant això d’aava. El problema és que aquestes coses mai tenen una bona comercialització i mai arriben. I un no sap si refiar-se’n o no…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.