El teu blog de Linux en català

Una ullada al Jolicloud 1.1

Fa pocs dies vam anunciar que s’havia publicat la versió 1.1 del Jolicloud, una distribució lleugera basada en Ubuntu per a ultraportàtils. Hui volem donar-vos una idea ràpida del seu funcionament.

L’escriptori HTML5 del Jolicloud

Una de les característiques més curioses del Jolicloud és que l’escriptori està programa en HTML5. Això es pot fer gràcies al fet que, en realitat, la primera capa del Jolicloud és el navegador Chromium amb algunes modificacions per funcionar sempre en mode de pantalla completa. S’ha de dir que tot està tan integrat que en realitat costa adonar-se.

Tauler principal del Jolicloud

A l’escriptori principal del Jolicloud trobem el mateix que podem trobar a plataformes mòbils com l’iPhone o l’iPad: les aplicacions instal·lades al sistema. En realitat, el concepte de sistema operatiu del Jolicloud és gairebé el mateix que aquestes plataformes, amb l’afegit que podem utilitzar aplicacions de tota la vida d’un sistema GNU/Linux.

Aplicacions Web / Aplicacions Locals

La principal diferència entre Jolicloud i altres sistemes GNU/Linux és la integració de les aplicacions web que podem fer servir. En certa manera és un engany, ja que les anomenades «aplicacions web» en molts casos no són altra cosa més que el Chromium a pantalla completa. Ara bé, aquest no deixa de ser el mateix concepte que veurem al Chrome OS de Google.

Algunes aplicacions s’integren millor que d’altres. Entre les que més m’agraden s’hi troba el reproductor de música «The Cloud Player», força net i bonic.

Aplicació «The Cloud Player»

El centre d’aplicacions

Sense cap mena de dubte, el més interessant del Jolicloud és el centre d’aplicacions. Des d’allà podem fer una ullada ràpida a totes les aplicacions disponibles classificades segons molts criteris. D’entrada se’ns mostren les aplicacions més populars i és inevitable no instal·lar-ne 3 o 4: la Viquipèdia, VLC, Gmail, OpenOffice.org, Dropbox, Youtube, Google Docs, etc. El fet que ens mostren les més populars d’entrada és tot un encert, ja que de seguida veiem el més interessant (amb això ja s’està treballant al centre de programari de l’Ubuntu). A més, però, el centre d’aplicacions està realment ben dissenyat i la instal·lació d’aplicacions és increïblement fàcil: amb un sol clic i sense que ningú no ens demane cap contrasenya.

Centre d'aplicacions del Jolicloud

«The Cloud Experience»

Una altra de les característiques interessants de Jolicloud és que la configuració es manté entre sistemes. En iniciar per primera vegada el sistema, se’ns demana que creem un usuari. Aquest usuari el tindrem per sempre i tindrà una configuració concreta que recuperarem sempre que iniciem sessió amb ell a un ordinador amb Jolicloud. Actualment això no inclou les dades emmagatzemades a l’ordinador. Tot i que aquest concepte ara està de moda, cal dir que els de Jolicloud ja tenien aquesta idea des d’un principi.

Tauler de l'usuari Jolicloud

Les novetats de la versió 1.1

La versió 1.1 del Jolicloud no és cap revolució respecte a la versió anterior. S’ha mirat de polir el funcionament general del sistema, que tenia uns quants errors persistents i s’han afegit petites funcionalitats que quadren un sistema brillant.

La primera novetat que veiem a l’escriptori de la versió 1.1 és la possibilitat de canviar el fons de pantalla. Pot semblar una ximpleria, però és un detall poder escapar del fons ensopit i seriós per defecte.

Selecció de fons d'escriptori

Entre la resta de novetats, cal destacar:

 • Modificacions internes per millorar el temps d’arrencada i el consum de recursos
 • Slim Login Manager, una finestra d’entrada senzilla i amigable
 • Integració per defecte de diferents mòduls per a un funcionament instantani de targetes de vídeo, dispositius de xarxa i altre maquinari
 • Modificacions per augmentar la durada de la bateria
 • Sistema de paquets actualitzat a l’Ubuntu 10.04 (amb certes actualitzacions a la 10.10)
 • Millores generals en el rendiment i correcte funcionament del sistema

Proveu-lo ara

Atès que la interfície del Jolicloud s’executa sota Chrome i HTML5, resulta raonable pensar que és possible fer-la servir des de qualsevol navegador. Efectivament, així és, i podeu provar-la ara mateix en línia com ens indica l’Arnau als comentaris.

Proveu Jolicloud 1.1 en línia

Baixada i instal·lació

Podeu baixar el Jolicloud des de la pàgina oficial, a la secció de baixades. Allà trobareu dues opcions: baixar per al Windows o bé baixar la ISO. La versió per al Windows no deixa de ser un Wubi mentre que l’altra és la forma clàssica d’instal·lar un sistema GNU/Linux. Si heu d’instal·lar la ISO a un disc usb, vos recomane que feu servir el creador de discos d’arrencada de l’Ubuntu o bé seguir la guia pas a pas de la instal·lació amb l’usbcreator.

  • Arnau on 13 de desembre de 2010 at 08:50

  Reply

  Si us voleu fer una idea de com funciona la interfície podeu provar http://my.jolicloud.com/welcome (millor amb Chrome, supòs).

  Salut!

 1. Reply

  Sento sonar desanimat, però per què veieu positiu que la gent comenci a confondre “aplicacions locals” amb “aplicacions web”? A mi em fa por…

  Vull dir, té molt bona pinta i sembla molt maco si tens internet permantentment, però tenir “aplicacions web” implica dependre d’un servidor web d’una tercera persona (Google, Facebook…) que pot decidir canviar el servei que dóna en qualsevol moment (per molt “don’t be evil” que vulgui ser), o per exemple, simplement canviar el disseny de google docs per un altre que potser deixa d’agradar-te, però no pots fer res, perquè depens d’ells.

  Amb el software lliure tenim llibertats:
  * La llibertat d’executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
  * La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L’accés al codi font és un requisit.
  * La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
  * La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se’n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l’accés al codi font és un requisit.

  Amb les aplicacions web perdem totes les llibertats i tota la tranquil·litat que el software lliure ens proporciona i encara perdem més que amb el software privatiu local, perquè tendim a deixar documents nostres en mans de terceres persones, amb el risc de privacitat que comporta.

  Sí, el Jolicloud està basat en Ubuntu. Sí, amb el Jolicloud disposes de software lliure. Però vigilem! No venguem les nostres llibertats per un plat de llenties! Aplicacions web? D’acord, però amb cautela.

  • Ferdinand on 13 de desembre de 2010 at 12:53

  Reply

  Qui tingui instalat Jolicloud 1.0 durant el dia d’avui es farà l’actualització a la 1.1 segons el compte twitter oficial del SO!

  • Pauet on 14 de desembre de 2010 at 01:26

  Reply

  Estic molt d’acord amb el que diu en Sergio Oller, l’externalització de la computació i el magatzematge pot deixar fàcilment en no res les llibertats del programari lliure.
  I això de que la instal·lació de programari és “tant increïblement fàcil que ni demana la contrasenya” tampoc em fa gaire el pes.
  Feta la crítica he de dir que en general el projecte em semble molt interessant.

  • Pau on 14 de desembre de 2010 at 08:34
  • Author

  Reply

  Hola,

  Doncs sí, això de les aplicacions web és un «perill» per al programari lliure, de la mateixa manera que també ho són les aplicacions que actualment es presenten per als smartphones. Sistemes que són lliures per sota es cobreixen de… «merda», hehee.

  • Aram on 11 de febrer de 2011 at 11:42

  Reply

  He estat jugant amb el JoliCloud virtualitzat i està molt bé. De totes maneres sembla que la internacionalització és encara incipient, no?

  La interfície de la capa JoliCloud està només disponible en francès i anglès i no he trobat on poder traduïr-la.

  També les versions dels programes que instal·les en el gestor JoliCloud són en anglès i no he pogut instal·lar per exemple els paquets de l’OpenOffice en català a través de synaptic. Algú ho ha provat i ens sap indicar què cal fer perquè ens deixi instal·lar paquets com: openoffice.org-l10n-ca, etc.

  Salut, Aram.

  • Aram on 11 de febrer de 2011 at 15:05

  Reply

  Ha estat una mica complicat. De fet no me n’he sortit d’instal·lar la interfície en català al APP d’OpenOffice de JoliCloud pre determinat.

  He anat a descarregar manualment la darrera versió de LibreOffice (http://www.libreoffice.org/download/)
  wget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/3.3.0/deb/x86/LibO_3.3.0_Linux_x86_install-deb_en-US.tar.gz
  Descomprimit el paquet:
  tar -xzf LibO_3.3.0_Linux_x86_install-deb_en-US.tar.gz
  I instal.lat els paquets:
  dpkg -i LibO_3.3.0rc4_Linux_x86_install-deb_en-US/DEBS/*
  Un cop fet això, hem fet el mateix per als paquets d’idioma i només ens faltava crear una icona per accedir al programa des de l’escriptori del JoliCloud. Per això hem anat a /usr/share/applications des del navegador nautilius i hem obert “Menu principal” on a l’apartat Ofimàtica hem afegit un “nou element” amb el nom “LibreOffice” i l’ordre “/opt/libreoffice/program/soffice”.

  Finalment a l’apartat “Local Apps” de l’escriptori JoliCloud hem clicat al botó que hi ha a dalt a la dreta “Add a Local App” i hem afegit la recent creada “LibreOffice”.

   • Pau on 11 de febrer de 2011 at 19:42
   • Author

   Reply

   Gràcies per l’apunt, Aram.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.