El teu blog de Linux en català

Calligra, l'evolució de KOffice

La comunitat KDE ha anunciat l’inici del projecte Calligra, una continuació del projecte KOffice. El nom nou reflecteix una nova etapa en el desenvolupament d’un paquet de productivitat i creativitat per a escriptoris i dispositius mòbils. Sembla que Calligra és una visió pròpia de la comunitat del KDE equivalent a allò que seria l’Adobe Creative Suite (evidentment no té res a veure).

Divergència d’opinions a dins de KDE

Pel que explica un dels desenvolupadors, a dins de KDE es portava molt de temps discutint sobre el futur de KOffice. Les posicions eren força diferents i es van crear dos opinions diferenciades que no han pogut arribar a un acord. D’això s’extreu que part dels programadors han abandonat el projecte (bé, és una suposició al cap i a la fi, caldria investigar una miqueta més).

Amb el canvi de nom de KOffice, també es canvien els noms de les principals aplicacions que el composen:

 • KWords passa a ser Words
 • KSpreadSheet passa a ser Tables
 • KPresentar passa a ser Stage
 • Kivio passa a ser Flow

La resta d’aplicacions, Kexi, Krita i Karbon, mantenen el nom (probablement perquè no formen part nativa del paquet). KOffice 2.3 es publicarà en dues setmanes i serà l’última versió amb aquest nom. A partir d’aquest moment Calligra serà la protagonista.

Per què aquest canvi?

A més de les explicacions que es donen a la web de KDE, sembla clar que l’èxit de KOffice ha estat nul. A la mateixa pàgina de baixada del nou projecte diuen que el KOffice 2.2.2 no està enfocat per a l’usuari final. Estem parlant d’un paquet que porta anys desenvolupant-se. Com pot ser que encara no siga idoni per a l’usuari final? Això és el que probablement solucionarà Calligra.

Calligra pretén estar present a totes les plataformes a les quals KDE puga fer-li accedir. Tot i que no és el principal objectiu, els desenvolupadors tenen clar que el futur passa pels dispositius mòbils i Calligra hi serà present.

2 comments

  • Xavi on 8 de desembre de 2010 at 12:14

  Reply

  Vaja! jo crec que això serà bo per al paquet que forma part de Calligra. A mi em va semblar entendre que Koffice tenia massa programes, i que havien decidit dividir-ho en dos paquets. Un que només fos equivalent a l’Office i l’altre amb els programes de disseny (tipus adobe com bé dius). De totes formes aviam si tenen més sort que fins ara!

  • Ruig on 8 de desembre de 2010 at 12:40

  Reply

  En fi, a veure si li donen una empenteta. A algun altre lloc havia vist que comentaven que volien centrar gran part dels esforços concretament en el Words.

  Jo sempre he pensat que el Koffice era un programa amb molt potencial… Però generalment he tingut problemes per obrir documents en odt fets en Openoffice al Kword i viceversa. Espero i desitjo que aquesta dedicació especial en el nou Words sigui per acabar aquest problema i d’altres menors, perquè si no arriba a ser per aquesta falta d’interoperativitat, per interfície, abandonava l’Openoffice i em quedava amb el Koffice de carrer.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.