El teu blog de Linux en català

Ubuntu, una distro «rolling release»?

Doncs sembla que Mark Shuttleworth ha tornat a sorprendre a tothom, quan en una entrevista ha comentat:

Today we have a six-month release cycle. […] In an internet-oriented world, we need to be able to release something every day. That’s an area we will put a lot of work into in the next five years. The small steps we are putting in to the Software Center today, they will go further and caster than people might have envisioned in the past.

La qual cosa significa que Ubuntu canviaria el seu plantejament actual. Els petits canvis que es produeixen entre els llançaments, degut a l’evolució dels diferents projectes de programari lliure, com el canvi en el gestor de fotografies (F-spot per Shotwell) o el imminent canvi de Rythmbox per Banshee, podrien desaparèixer, i passaríem a tenir un sistema base, on aniríem afegint actualitzacions de versió a diari, a mida que estiguin disponibles.

Un canvi d’aquest tipus té avantatges, com tenir el programari més nou, i també el sistema més actual, la qual cosa també portarà solucions a conflictes amb el maquinari més modern, però el sistema de llançaments cada 6 mesos serveix alhora per crear enrenou al voltant del llançament; ja que apareixen noticies als mitjans i sembla que la paraula arribi a més gent.

Si la decisió es bona o dolenta només ho veurem un cop es faci el canvi la qual cosa no passarà fins d’aquí uns quants anys, de moment, encara hem de veure si els canvis que s’han marcat per al Natty Narwhal, són encertats.

Per cert, si voleu saber més sobre les «rolling release», el nostre company Aitor va escriure’n un interessant article fa uns mesos.

  • Epileg on 24 de novembre de 2010 at 17:56

  Reply

  Doncs a mi em sembla una exceŀlent notícia.
  Ara caldrà veure com ho concreten.

  Salut,

  • Xavi on 24 de novembre de 2010 at 21:55

  Reply

  Doncs sembla que els d’ubuntu ja han aclarit, que simplement volen que des del Software Center, puguem sel·lecionar si volem mantenir la versió “estable” (com fins ara) o tenir la més nova dels programes! Sense haver de buscar i afegir un PPA com es fa ara.

   • Pau on 25 de novembre de 2010 at 07:37

   Reply

   Ja m’imaginava jo que això no podia ser. És molt complicat aconseguir estabilitat en un SO si rep massa actualitzacions. Això de poder triar versions inestables és senzillament genial!

    • Roger on 26 de novembre de 2010 at 08:19

    Reply

    Exactament això es el que jo havia pensat… en cap cas et pot actualitzar el sistema entre versions grans, si no ho demanes previament. Entre versions grans, hi ha funcionalitats que deixen de ser compatibles, i poden fer canvis que no sigui retrocompatibles. Per exemple t’actualitza sol la versió del Firefox i despres hi ha una extensió que no et funciona. Pot ser una mala experiencia d’usuari.

    La opció, estava clara, era que al software center, poguessis trobar la versió de Firefox que prefereixis. Ara, no estic d’acord amb anomenar-les inestables, jo vull l’ultima versió estable, no l’ultima que era estable quan Ubuntu es va tornar estable… Son coses diferents.

     • Pauet on 26 de novembre de 2010 at 12:47

     Reply

     Exacte,entenc que es tracte de posar als repositoris les darreres versions estables.
     Si que cal dir que fins ara el que es mantenir la versió més antiga amb suport d’actualitzacions. Per exemple, a Ubuntu 8.04 s’ha mantingut l’Open Office a la 2.4 amb actualitzacions, però el firefox 3.0 al acabar el suport va passar a la 3.6, i amb el Chromium a Ubuntu 10.04 ja s’ha passat del 5 al 7 .

      • Pauet on 26 de novembre de 2010 at 12:52

      Perdoneu ho he escrit malament, volia dir que el que s’ha fet fins ara és mantenir la versió més antiga amb suport d’actualitzacions .

  • Joan on 25 de novembre de 2010 at 01:07

  Reply

  Suposo que Ubunto passarà de congelar debian testing a directament maquillar la debian testing i usar-la tal qual… Vaja, el que ja fa Linux Mint Debian Edition.

  • Jordi Ver on 25 de novembre de 2010 at 23:11

  Reply

  Excelent noticia si això ho fan!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.