El teu blog de Linux en català

Alternatives lliures a Google Docs: EtherPad

Google Docs és un magnífic servei de Google que ens permet crear documents, fulls de càlcul, presentacions, dibuixos i formularis, tot en línia, inclòs l’emmagatzematge. I ara per ara sense publicitat.

El problema que té això és que Google Docs no és lliure, no el podem instal·lar al nostre ordinador i tot es troba a can Google. Això no ha de suposar cap problema, ja que és un servei completament fiable.

Ara bé, el fet que siga un servei extern sempre pot suposar cert risc per a la privacitat dels nostres documents i a més, per a alguns de nosaltres, ens agrada més tindre les nostres coses a casa nostra.

Per això volem presentar-vos algunes alternatives lliures. Avui comencem amb l’EtherPad que és precisament el sistema que hi ha per sota del Google Docs i que sí que és lliure.

L’EtherPad

L’EtherPad és un editor de textos col·laboratiu en línia que Google va alliberar sota una llicència Apache 2.0. Bàsicament és com l’editor de textos del Google Docs, però no tan atractiu i amb menys funcionalitats. Però continua mantenint l’essència: és molt fàcil crear nous «pads» i compartir-los i editar-los amb altra gent.

Servei iEtherPad

A més, des de la pàgina iEtherPad.com podem fer crear pads directament i compartir-los sense ni tan sols haver de donar-nos d’alta. Si volem poder emmagatzemar els nostres pads, llavors sí que haurem de registrar-nos.

El principal avantatge, però, és que podem instal·lar l’EtherPad al nostre propi servidor i, si volem, actuar com a servidors per a altra gent.

L’Etherpad té algunes funcions diferents al Google Docs, i és que té una opció anomenada «Timeline» que permet navegar per la línia de temps de com ha evolucionat el document que hem estat redactant. També permet importar i exportar des de/a diferents formats.

És interessant comentar que el Partit Pirata ja fa servir aquest sistema des de fa molt de temps. Ells han creat el seu propi servidor.

Altres companyies també han aprofitat per crear el seu propi servei EtherPad i cobrar per certes característiques concretes. Hi ha de tot.

Enllaços

2 comments

  • Usuari on 18 de novembre de 2010 at 16:45

  Reply

  Google Docs també pots mirar el historial de canvis realitzats per diferents usuaris.

  • quiron on 25 de novembre de 2010 at 18:43

  Reply

  Bones!

  Al projecte generatech.org fa temps que li tenim un ull a sobre el projecte, nosaltres treballem amb drupal i estem buscant gent interessada en col·laborar en el desenvolupament d’un mòdul d’integració d’EtherPad a Drupal. Algu s’anima??? 😉

Deixa un comentari

Your email address will not be published.