El teu blog de Linux en català

Firefox torna a ser el més ràpid [Javascript]

Moltes crítiques i mesos de desenvolupament ha hagut de rebre Mozilla per posar-se les piles. Però ho han aconseguit, i ho han fet bé. Segons comenten a Genbeta, via la pàgina creada per a l’ocasió: Are we fast yet?, el Firefox ha reduït a la meitat el temps de renderitzat en les proves sunspider i v8bench.

Test Sunspider

Test Sunspider

Test v8bench

Cal fer un parell de puntualitzacions respecte a aquests resultats:

 • És a la versió de 32bits on el Firefox aconsegueix superar tots els altres, a la versió de 64bits es queda una mica enrere (tot i que la millora és igual d’impressionant).
 • Aquesta pàgina (Are we fast yet?) està feta per desenvolupadors del Firefox per fer les proves, que es fan únicament sobre una plataforma Mac OSX.

Com comenten a Genbeta, aquestes millores s’han aconseguit a través d’optimitzacions incrementals en dos projectes paral·lels: Jägermonkey i Tracemonkey. Tracemonkey és un vell conegut, és el primer compilador directe que van introduir a la versió 3.5 del Firefox, i en el qual es van posar moltes esperances. Jägermonkey actua quan Tracemonkey no pot activar-se.

Considere que aquesta és una gran notícia per al programari lliure. Tot i que el navegador de Google també és lliure, s’ha de dir que no ho és en la mateixa manera que ho és el Firefox. Ja va haver-hi conflicte en el seu dia quan Google va apostar per certs estàndards web pels quals caldria pagar i no eren lliures (i el seu navegador sí implementaria). La Fundació Mozilla té una filosofia més compromesa amb el programari lliure i per això és important que continue sent un símbol d’innovació i eficiència (sense menysprear ni deixar de lloar totes les aportacions que Google ha fet i continua fent al programari lliure).

3 comments

  • Slarti on 25 d'octubre de 2010 at 18:26

  Reply

  El firefox es per a nenes. Els homes de veritat utilitzan Chromium

  OH!

   • Pau on 25 d'octubre de 2010 at 20:05
   • Author

   Reply

   Sip. Els nenes juguen i els grans treballen 😛

  • LitusMayol on 26 d'octubre de 2010 at 08:55

  Reply

  Aleshores jo que faig servir ambdos sóc un adolescent! hhehee

Deixa un comentari

Your email address will not be published.