El teu blog de Linux en català

Primers passos després d'instal·lar l'Ubuntu 10.10

A nivell personal trobe que l’Ubuntu 10.10 té gairebé tot el que necessite. Tot i així, existeixen alguns programes bàsics per mi, com The Gimp o algun tema de còdecs que no s’arriben a instal·lar per defecte.

Per això mateix ací vos deixe un parell de línies de codi que només haureu de copiar i enganxar a un terminal (Aplicacions » Accessoris » Terminal), prémer intro, introduir la contrasenya i acceptar els canvis (i, en cas de pregunta, dir sí a tot). Potser que per a alguns paquets com el Java hageu de tindre el repositori partner activat (l’heu d’activar a través de Synaptic » Dipòsits).

Aquestes ordres instal·len còdecs necessaris per a la reproducció de formats propietaris, inclouen java, flash, reproducció de dvds i programes bàsics com The Gimp, OpenShot, VLC, adobe air o el Chromium

1. Els còdecs
sudo apt-get install gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse gstreamer0.10-plugins-base gstreamer0.10-plugins-good libdvdnav4 libdvdread4 libmp4v2-0 libxine1-ffmpeg ffmpeg flashplugin-nonfree sun-java6-fonts rar unrar p7zip-full p7zip-rar unace unp zip unzip ttf-mscorefonts-installer ttf-liberation mencoder mplayer sun-java6-plugin

2. La reproducció de dvds
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

3. Paquets de desenvolupament (aquest no cal que l’instal·leu si no compileu programes des de les fons)
sudo apt-get install build-essential automake make checkinstall dpatch patchutils autotools-dev debhelper quilt fakeroot xutils lintian cmake dh-make libtool autoconf git git-core subversion bzr

4. Programes essencials
sudo apt-get install vlc mozilla-plugin-vlc openshot gimp gthumb pidgin skype adobeair wine aptitude chromium-browser

5. Altres programes que jo instal·le per millorar el meu escriptori (vos deixe un llistat perquè instal·leu els que vulgueu, només cal fer clic a l’enllaç per instal·lar aquells que estiguen als repositoris per defecte):

Avant Window Navigator / Docky (per al dock tipus mac)
Inkscape (editor de gràfics vectorial)
Gcolor2 (per poder seleccionar qualsevol color de la pantalla i obtindre el codi hexadecimal ràpidament)
Dropbox
OpenKomodo (paquet de programació)
Filezilla (client FTP)
Tucan (alternativa molt vàlida i ràpida al jdownloader)
Spotify

 1. Reply

  Jo utilitzo aptitude envers apt-get per el seu millor tractament de les dependencies.

   • oriolsbd on 11 d'octubre de 2010 at 18:35

   Reply

   Hola, Albert. A Ubuntu 10.10 ja no hi ha instal·lat l’aptitude de forma predeterminada. És un dels canvis d’aquesta nova versió. Lògicament, el pots instal·lar amb un «sudo apt-get install aptitude» 🙂

   Per cert, jo utilitzava l’aptitude sobretot al fer actualitzacions («sudo aptitude safe-upgrade»), perquè si poses en «hold» un paquet, l’aptitude té en compte aquest «hold» i no actualitza el paquet. Però l’apt-get passa del «hold» i actualitza el paquet. 🙁

   1. Reply

    Doncs sí, el aptitude ha desaparegut. és cosa dels de Cannonical, pel que tinc entes, doncs de Debian encara s’apunta al aptitude. Em sembla que falta espai per posar-ho tot en un CD, però vaja, senzill d’arreglar.

    Pel que fa el hold, ens queixem per no res, pq aptitude es un front-end, Aptitude entre altres avantatges, vigila aquestes coses.

  • Pauet on 13 d'octubre de 2010 at 17:05

  Reply

  Molt bon article, gracies, nomes volia comentar que crec que per tenir disponible el java cal primer activar el repositori partner a les fonts de programari. si us plau corregiu-me si m’equivoco.
  també m’agrada veure que no soc l’únic sentimental que encara s’estima més el gthumb i el Pidgin.

   • Pau on 13 d'octubre de 2010 at 17:07
   • Author

   Reply

   Hola Pauet, estàs segur d’aìxò dels repositoris? Jo vaig actualitzar l’ubuntu i no vaig poder comprovar si ja ho tenia activat o no. Però bé, ho apuntaré a l’article.

    • oriolsbd on 13 d'octubre de 2010 at 19:18

    Reply

    Jo diria que sí que cal, si vols el Java de Sun (Oracle). Jo, en comptes d’aquest, utilitzo l’OpenJDK, i de moment no hi he tingut cap problema (i porto temps amb ell). S’instal·la per mitjà del paquet «openjdk-6-jre» i el «icedtea6-plugin».

    I per a aquest no cal el repositori «partner». 🙂

     • Pauet on 13 d'octubre de 2010 at 21:43

     Reply

     L’OpenJDK et funciona bé al 10.10 o al 10.04? Perquè al 10.04 el Firefox se’m penjava i amb el Chromium i l’Epiphany ni funcionava.
     Si al 10.10 ja va be preferia fer servir el més lliure que deu ser la idea de del canvi.

      • oriolsbd on 14 d'octubre de 2010 at 08:50

      És estrany. A mi em funcionava correctament amb 10.04, i em segueix funcionant amb 10.10. Em funciona tant en Firefox com en Chromium. No l’he provat amb Epiphany.

      • Pauet on 14 d'octubre de 2010 at 18:00

      Doncs ja ho tornaré a provar, gracies, ves ha saber quin era el problema amb el 10.04, amb el 10.10 ja vaig anar directament per l’altre.

    • Pauet on 13 d'octubre de 2010 at 21:30

    Reply

    Doncs si que n’estic força segur perquè he fet proves amb l’Ubuntu 10.10 en un portàtil vell i he estat provant que hi ha cada font de programari. De fet el repositori ja ve pre-instal·lat, només cal anar a fons de programari i a la pestanya d’altre programari marcar la casella de associats de canonical.
    També ho tinc fresc perquè encara fa poc que vaig passar al 10.04 (Linux Mint 9) des del 8.04 (Linux Mint 5) i un problema que vaig tenir es que OpenJDK no m’anava bé i al canviar-lo pel java vaig veure que a partir de la 10.04 havien mogut el java privatiu a aquests repositoris
    https://wiki.ubuntu.com/LucidLynx/ReleaseNotes/es#Java%20de%20Sun%20movido%20al%20repositorio%20Partner

Deixa un comentari

Your email address will not be published.