Ahir mateix va sortir la nova versió d’Arch Linux, la 2009.08. Es tracta d’una distribució que té molt bona fama pel seu rendiment i elegància.
Arch Linux 2009.08 ve amb la versió 2.6.30 del Kernel de Linux, i amb la versió 3.3 del seu gestor de paquets Pacman. També s’ha millorat el seu procés d’instal·lació gràcies al programa AIF installer. Aquesta distribució no ve de manera predeterminada amb cap entorn gràfic, tot i que se li pot instal·lar un gran nombre d’entorns gràfics a posteriori, de manera que segurament no és la distribució més adequada per a un usuari novell, però sí que pot resultar interessant per a usuaris avançats.
Podeu baixar-vos el CD d’instal·lació des de la secció de descàrregues de la pàgina principal d’Arch Linux. Si voleu instal·lar-vos Arch Linux, podeu seguir la guia oficial d’instal·lació. També us recomano que llegiu l’annex de la guia, perquè hi trobareu informació molt interessant sobre accions bàsiques d’aquesta distribució, com configurar la xarxa, instal·lar un entorn d’escriptori o com utilitzar el pacman, entre moltes altres coses.
Aprofitant el llençament d’Arch Linux 2009.08, l’equip d’Arch Linux ha tret el primer número de la seva revista oficial. Si esteu interessats en aquesta distribució, us recomano la seva lectura. Us podeu baixar la versió pdf o llegir-la directament en format html.
Font: Arch Linux
5 comments
Skip to comment form
Ostres! L’arch és la distribució que sempre m’he volgut instal·lar, i per manca de temps encara no ho he pogut fet, i no és perquè no ho hagi intentat, però mai he aconseguit instal·lar el gnome 🙁
A veure si finalment ho aconsegueixo!
Un altre aspecte que fa l’Arch interessant (o no) és que és una rolling relase, això vol dir que no hi han distribucions com a tal, sinó que els paquets es van actualitzan a noves versions. Aquesta versió acutal només és una captura de l’estat en que la distribució Arch es troba actualment, d’aquí bé que cada sis mesos trenquin un snapshot amb la data.
Salut!
Sí, tothom en parla molt bé. No sabia això de que és una “rolling release”. Interessant. 🙂
Si no has pogut fer-hi funcionar Gnome, prova les instruccions que hi ha a l’enllaç que he deixat, o directament aquí:
http://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME
La veritat és que m’han semblat molt detallades. També hi ha les de KDE:
http://wiki.archlinux.org/index.php/KDE
Si vols provar un entorn més lleuger, jo fa poc més d’un any vaig provar l’Enlightment (E17), i em va agradar molt (tot i que no el vaig provar molt temps. Pots veure com instal·lar-lo a Arch aquí:
http://wiki.archlinux.org/index.php/E17
Bé, a l’enllaç que hi ha a l’anotació es pot trobar les instruccions d’instal·lació de tots aquests: Gnome, KDE, KDEmod, Xfce, Openbox, Wmii, Awesome3, Fluxbox, LXDE, E17 (Enlightment) i Xmonad. Uns quants, oi? 🙂
Salut!
Jo fa poc que vaig instalar-la i realment es bastant estable, una vegada li pilles el tranquillu a configurar tot per consola es bastant senzilla, i no has d’estar pendent d’actualitzar cada 6 messos per a tenir una versio del programari un parell de versions enraderit.
Estic bastant sadisfet.
Aquesta distribució, juntament amb Fedora, Debian i Gentoo, és de les que més ganes tinc de provar. Diria, però, que Ubuntu em té molt mal acostumat 😛
De moment, a virtualitzar s’ha dit!
Salutacions.
Doncs, si la proves, explica les teves impressions. Ja veus que la gent n’està molt contenta, d’Arch… 🙂