El teu blog de Linux en català

Gnome 2.32

Avui mateix ha sortit la versió 2.32 de GNOME que, juntament amb KDE, és un dels entorns d’escriptori més utilitzats en els sistemes GNU/Linux. Aquesta versió de GNOME és la que vindrà ja de forma predeterminada amb les noves versions de la majoria de distribucions (com ara Ubuntu, Fedora, Debian, etc.).

Gnome 2.32

Gnome 2.32

És més, si esteu utilitzant alguna versió de proves d’alguna d’aquestes distribucions (com per exemple la Beta d’Ubuntu 10.10), també estàveu utilitzant la versió de desenvolupament de GNOME 2.32. A més, cal tenir en compte que GNOME no inclou només l’entorn d’escriptori, sinó també alguns dels programes que ja venen amb aquest, com per exemple el Nautilus, el client de missatgeria instantània Empathy, el visualitzador de documents Evince, el gestor de correu Evolution,  el client de conferència Ekiga i uns quants més.

Algunes de les novetats més interessants de Gnome 2.32 són:

  • Amb Evince, podrem afegir comentaris als documents. També s’augmenta el nivell màxim de zoom que es pot utilitzar i s’afegeix el suport per a SyncTex.
  • Quan ampliem/disminuïm la visualització d’un dibuix vectorial («SVG») amb l’Eye of Gnome, es tornarà a renderitzar el dibuix vectorial, en comtes de fer una ampliació de la miniatura. D’aquesta manera, s’augmenta la qualitat en fer aquest redimensionament.
  • En l’Empathy, es facilita la cerca dels nostres contactes, i podrem tenir metacontactes.
  • Des de les notificacions emergents de l’Empathy podrem acceptar/rebutjar directament les trucades. També podrem «reobrir» finestres amb converses que hàgim tancat recentment.
  • Quan retallem un fitxer des de Nautilus, la seva icona quedarà semitransparent. A més, des de la paperera podrem veure la localització original d’un fitxer esborrat i la seva data d’eliminació.

Per últim, volia assenyalar que en principi estava previst que la versió de Gnome que sortís ara seria Gnome 3.0, però ja fa temps que sabem que aquesta endarrerit de nou sis mesos. O sigui, que si no passa res, per març del 2011 tindrem l’esperat Gnome 3.0.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.