El teu blog de Linux en català

ZFS per a Linux

ZFS és un tipus de sistema de fitxers (com ext4, ntfs o ReiserFS) que fins ara no estava disponible per a Linux. Però avui he llegit a LinuxUndIch que finalment s’ha pogut implementar de forma nativa per a aquest sistema operatiu.

El ZFS va ser desenvolupat inicialment per a sistemes amb nucli SunOS (com Solaris, OpenSolaris, Nexenta, etc.), però també s’havia portat amb èxit a altres nuclis, com BSD. Té algunes característiques molt interessants, com la possibilitat de crear còpies de seguretat automàtiques dels fitxers que modifiquem. D’aquesta manera, podem recuperar fàcilment modificacions fetes, com podeu veure en aquest vídeo.

No se sap quan el tindrem disponible de forma estàndar (encara que sigui opcional) en les nostres distribucions.(*) De moment, a ZFS on Linux hi tenim uns paquets rpm i deb que ens permetran crear i instal·lar els paquets definitius en el nostre sistema. ULL: No és una opció massa recomanable, excepte per a usuaris avançats. Si el volem utilitzar, és millor esperar a que les nostres pròpies distribucions ens l’ofereixin.

Font | LinuxUndIch

(*) NOTA: Segons el comentari que fa el Jordiet, no és possible per incompatibilitats de llicències que vingui distribuït ZFS amb el nucli Linux. El que sí es pot fer (i és el que han fet) és deixar-nos el codi perquè el compilem nosaltres mateixos i l’apliquem com a mòdul al nucli.

3 comments

  • Joan on 24 de setembre de 2010 at 12:35

  Reply

  Sembla fantàstic, gràcies, vaig a provar-lo!

  • jordiet on 24 de setembre de 2010 at 14:08

  Reply

  La llicència de ZFS (heretada d’OpenSolaris) no és compatible amb la GPLv2. Donat que jo abans tindré pel al pit abans que Oracle faça canvis a la llicència de Solaris per a permetre la migració de codi de Solaris a Linux:
  – O bé algú ho reimplementa (per a què, si ja hi ha btrfs, finançat per la mateixa Oracle)
  – S’empra codi d’Oracle de manera il·legal (perquè la GPLv2 no ho permet).

  Per altra banda, Debian Squeeze té suport per a ZFS a l’arquitectura kFreeBSD, i diuen que funciona molt bé.

   • oriolsbd on 24 de setembre de 2010 at 22:25
   • Author

   Reply

   Veig que a les PMF de ZFS també parlen d’aquest tema, i diuen el mateix que tu: La CDDL i la GPLv2 són incompatibles. Per tant, no s’hauria de poder distribuir una implementació del nucli Linux amb ZFS. Pel que comenten, una solució seria implementar ZFS en l’espai d’usuari amb FUSE, però això tindria certs inconvenients.

   El que han fet en aquest cas, és no distribuir el mòdul de ZFS com a part del nucli Linux, sinó deixar-nos el codi (amb llicència CDDL) perquè el compilem nosaltres mateixos i el puguem aplicar posteriorment al nucli. Així no hi ha problemes d’incompatibilitat de llicències.

   NOTA: No tinc gaire coneixement de llicències. És a dir, no estic dient que el que escric en aquest comentari sigui cert, sinó que el que he escrit ho he extret de les PMF a què he fet referència.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.